Uyku Pozisyonuna Göre Yaylı Yatak Seçimi

Yaylı yataklar, teknolojik gelişmelerle birlikte neredeyse her uyku pozisyonu için ideal bir vücut desteği ve konfor sunabilirler. Ancak yaylı bir yatak satın alırken uyku pozisyonunuzu göz önünde bulundurarak, kendiniz için doğru bir yatak seçimi yapmalısınız. Bu yazımızda, yaylı yatakların, farklı uyku pozisyonlarında sundukları konforu ve desteği değerlendirdik. Umarız kendiniz için doğru yatağı bulma sürecinde size yardımcı olur.

Yaylı yataklar, iyi bir vücut desteği ve konfor sunar. Peki uyku pozisyonunuza göre nasıl bir yaylı yatak seçmelisiniz?

Yeni bir yatak satın almaya karar verdiğinizde, karşınıza en çok çıkacak seçenek yaylı yataklar olacaktır. Yaylı yataklar, sağladıkları omurga desteği desteği ve konfor ile neredeyse her uyuyan tipi tarafından tercih ediliyor. Çünkü yaylı yataklar, hem fiyat olarak, hem de konfor olarak herkes için dengeli bir performans sunabiliyor. Bu yüzden de arasında en popüler olanlar, yaylı yataklardır.


Ancak nde alternatif çok fazladır. Bu da yaylı yatak seçiminde aklınızı karıştırabilir. Her zaman vurguladığımız gibi kendiniz için ideal ve doğru yatağı bulmak hiç de kolay olmayabilir. Bu yüzden yatak satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken birçok etken ve kriter vardır. Sizin vücut ve omurga yapınız, yaşınız, vücut sıcaklığınız, alerjik bir rahatsızlığınızın ya da uyku bozukluğunuzun olup olmaması (eğer çift kişilik bir yatak alacaksanız uyku partnerinizi de göz önünde bulundurmalısınız) gibi birçok sebep, sizin için doğru yatağın ne olacağını etkiler. Bunlardan biri de uyku pozisyonunuzdur.

Eğer yaylı yataklar ile ilgili çok fazla bilginiz yoksa öncelikle ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Yatağın sunabileceği konfor ve desteğin çoğu zaman uyku pozisyonuyla doğrudan ilişkili olduğu göz ardı edilir. Yanlış yatak seçimi, uyku pozisyonunuzu olumsuz etkileyeceği gibi; uyku pozisyonunuz yataktan alacağınız destek ve konforu alamamanıza da sebep olabilir.

Ayrıca bakınız: Yatak Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bu yüzden alacağınız yatağın ya da mevcut yatağınızın, uyku pozisyonunuza uygun olup olmadığını belirlemelisiniz. Uyku pozisyonunuza göre ideal yaylı yatağı bulmak için aşağıdaki yazımızı incelemenizi öneririz.

ni kısaca göz önünde bulundurduğumuzda, icat edildiği 1865 yılından günümüze kadar hiçbir , kadar herkese genel geçer bir uyku konforu sunmamıştır.

Uyku Pozisyonunuza Göre Hangi Yaylı Yatağı Almalısınız?

Yetişkinlerin % 54,1'i fetal (yan) pozisyonda uyumayı tercih ederken, en sağlıklı pozisyon olmasına rağmen sadece % 37,5'i sırtüstü pozisyonda yatmaktadır. Kalan % 7,3 ise yüz üstü uyumayı tercih ediyor. Neredeyse ortalama saatte 1,6 kez uyku pozisyonumuzu değiştirdiğimizi de unutmamalıyız. Her uyku pozisyonunda uyuyoruz ancak ağırlıklı olarak uyuduğunuz uyku pozisyonuna göre yatak seçimini yapmalısınız. Bu yüzden yazımızın devamında, uyku pozisyonunuza göre nasıl bir yaylı yatak seçimi yapmanız gerektiğini detaylı olarak bilginize sunacağız.

Sırtüstü Uyuyanlar

En sağlıklı uyku pozisyonu, sırtüstü uyumaktır. Sırtüstü uyuyanlar, omurgayı uyku süresi boyunca aynı hizada tutabilecek, bel çukurunu doldurabilecek bir yatağa ihtiyaç duyarlar. Yaylı yataklar, bu desteği sağlama eğilimindedirler. Ancak uyku süresi boyunca yetirli basınç tahliyesi sağlamak için bu durumda konfor katmanı çok önemlidir. Vücut desteği sunabilecek dolgun konfor katmanına sahip yaylı yatakları tercih etmelisiniz. , sürekli, bonel ve ofset yaylı yataklara göre daha fazla destek sağlayabilirler.

Yan Uyuyanlar

Yan uyku pozisyonu, fetal uyku pozisyonu olarak da tanımlanır. Yan uyuyanlar, genellikle basınç tahliye ve vücudun şeklini alarak destek verme özellikleri nedeniyle visco, lateks gibi sünger yatakları tercih eder. Ancak yaylı yataklar, ekstra dolgun sünger katmanları sayesinde bu açığı kapattılar. Hatta bazı yaylı yatakların ( gibi), yan uyuyanlar için tam destek sağladığını söyleyebiliriz.

Yüzüstü Uyuyanlar

Yüzüstü yatmak ya da mide üstü uyumak, en tehlikeli uyku pozisyonudur. Yüzüstü uyku pozisyonunda uyumak, omurga ve disk üzerine ekstra yük bindirir. Bu da omurga etrafındaki kasların ve bağların gerilmesine neden olur. Bu yüzden yüzüstü uyuyanların, yatak seçimi yaparken daha dikkatli olması gerekir. Yaylı yataklar, yüzüstü uyuyanlar için en iyisidir. Yay sisteminin, vücut ağırlığınıza karşı uyguladığı ters tepki, yatağın içine gömülmenizi engelleyerek omurga sisteminiz üzerindeki yükü ve gerilimi azaltır.

Vücut Tipine Göre Yaylı Yatak Seçimi

Yatak seçiminde uyku pozisyonunuz kadar; vücut tipiniz, vücut sıcaklığınız ve uyku partneriniz de önemlidir. Her zaman belirttiğimiz gibi her yatak ideal bir uyku konforu sunmak için tasarlanır. Ancak ne aldığınız kadar, kime aldığınız da önemlidir. Kendi vücut yapınıza, yataktan beklentilerinize göre yatak seçimi yapmalısınız.

Aşırı Kilolu Olanlar

100 kilonun üzerindeki insanlar, ağır uyuyanlar ya da obez uyuyanlar olarak tanımlanır. Fazla kilo sorunu olan kişiler, yatak seçiminden bir çok faktöre dikkat etmelidir. Eğer doğru yatağı seçmezlerse, uyku kaliteleri düşer ve uyumakta zorluk çekebilirler. Kilolu insanlar için birçok yatak seçeneği mevcuttur. Ağır uyuyanlar, özellikle serin bir uyku ortamına ve kolay hareket aktarımına ihtiyaç duyarlar.

Bu sebeple yaylı yataklar, aşırı kilolu olanlar için ideal bir uyku ortamı sunabilir. Bunun için orta sert, sert ve ekstra sert yatakları tercih etmeli, yumuşak yataklardan uzak durmalılar. Ayrıca ekstra dolgun bir konfor katmanına sahip kalın bir yatak tercih etmeliler. Yaylı yatak çeşitlerinde özellikle torba ve na sahip yataklar, sürekli ve bonel yaylı yataklara göre aşırı kilolu olanlar için daha iyi bir destek sağlar.

Tabi burada yay karkaslarında kullanılan bobinlerin kafa çapının küçük ve nın kalın olması önemlidir. Daha sık yay dizgisine sahip yaylı yatakların mukavemeti daha fazladır. Ayrıca yatakta kullanılan kenar destek süngerinin (takoz süngeri) kalınlığı ve yoğunluğu da dikkate alınmalıdır. Zayıf kenar desteğine sahip bir yatak, yatağın kenarına oturulduğunda ya da kenarında yatıldığında, basınç altında ezilerek sarkma yapabilir.

Sıcak Uyuyanlar

Uyku terlemesi sorunu yaşayan sıcak uyuyanlar için genellikle yaylı yataklar idealdir. Yaylı yatakların ekstra sıçrama sunması ve iyi bir hava akışı geçirgenliğine sahip olması, vücut ısısının hızlıca tahliye olmasını sağlar.

Çift Uyuyanlar

Eğer çift kişilik bir yatak alacaksanız, uyku partneriniz için de tüm kriterleri değerlendirmelisiniz. Çiftlerin uyku sürecinde en rahatsız oldukları durum, birbirlerinin dönüş hareketlerinden etkilenmeleridir. Hele ki çiftler arasında 30 kilo ve üstü gibi bir ağırlık farkı varsa, zayıf olan partner için uyku, bir kabusa dönüşebilir. Bu yüzden hareket yalıtımı sunan yataklar tercih edilmelidir. Yaylı yataklar, bu konuda iyi bir seçenek olmayabilir. Özellikle lateks, visko gibi yataklar hareket yalıtımında daha iyidir. Ancak torba yay sistemine sahip yataklar da iyi bir hareket yalıtımı sunarlar, tercih edebilirsiniz. Ofset yaylı yatakların da bonel ve sürekli yaylı yataklara göre hareket yalıtımı performansı daha iyidir.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Yatak üretimindeki teknolojik gelişmelerle birlikte neredeyse her türlü uyuyan için bir yaylı yatak bulunmaktadır. Yaylı yataklar, ideal bir vücut desteği ve konfor sunabilirler. Bonel, ofset, sürekli ve torba yay karkaslarından oluşan yaylı yatakların konforunu etkileyen birçok teknik özellik mevcuttur. ni mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.


Ancak bir yaylı yatağın iyi teknik özelliklere sahip olması, size sunacağı destek ve konforun da iyi olacağı anlamına gelmez. Yaylı yataklar, çok farklı uyku ihtiyaçları için üretilmektedir. Bu yüzden bir yaylı yatak alırken, uyku pozisyonunuz, vücut tipinizi, yaşınızı, boyunuzu, kilonuzu ve uyku partnerinizi de göz önünde bulundurmalısınız.


hakkında yazımızın, kendiniz için en ideal ve doğru yatağı bulma sürecinde size yol gösterici olacağını umarız. Daha fazla bilgi için başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.


Kendiniz için doğru yatağı bulma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Dipnotlar

'da yayınladığımız içeriklerin kaliteli, doğru, kapsamlı ve bilgilendirici olması için özen gösteririz. Bu yüzden yazılarımızdaki referanslar, uluslararası dergi yayınlarına, hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıbbi derneklere dayanmaktadır. Üçüncül referans kullanmaktan kaçınırız. okuyarak, yazılarımızın doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1. Nature and Science of Sleep, Sleep positions and nocturnal body movements based on free-living accelerometer recordings: association with demographics, lifestyle, and insomnia symptoms Başa Dön ↩

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Sırtüstü, yüzüstü, yan her şekilde yatıyorum ama rahat edemiyorum. Sabahları aşırı sırt ve bacak ağrısıyla uyanıyorum. Ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatağınızın yenilenme zamanı gelmiş diyebiliriz. En kısa zamanda yatağınızı değiştirmeniz omurga sağlığınız için faydalı olacaktır. Yatağınızı değiştirdikten sonra şikayetleriniz hala devam ediyorsa mutlaka doktora başvurunuz. Kendiniz için ideal yatağı bulmak için Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

      Sil
  2. Yatağımı değiştimek için çıktığım bu yolculukta geçen ay sitenizle karşılaştım. Hiç ilgim olmamasına rağmen yazılarınızın birçogunu okudum, bilgilendim notlar aldım. Sayenizde kendim için doğru yatağı buldum. Hatta arkadaşlarıma bile yatak tavsiyeleri vermeye başladım🙂 çok fazla bilgi kirliliginin olduğu bir konuda net bilgiler paylastiginiz için tesekkurler

    YanıtlaSil