İdeal Yatak Ölçüsü Ne Olmalı?

Kendiniz için ideal ve doğru yatağı bulma sürecinde birçok kriterle karşılaşacaksınız. Bazen gözardı edilse de, bu kriterlerden en önemlilerinden biri yatak ölçüsüdür ve konforunuzu doğrudan etkiler. Genel olarak standart birkaç yatak ölçüsüne yoğunlaşılsa da, kendiniz için ideal yatak boyutu seçmek düşündüğünüzden daha karmaşık olabilir. Peki ideal yatak ölçüsü ne olmalı?

Yatak ölçüsü, uyku konforunuzu doğrudan etkiler. Peki tek kişilik ve çift kişilik yatak ölçüleri neler? Hangi yatak baza ölçüsü sizin için ideal?

İyi ve kaliteli bir gece uykusu söz konusu olduğunda, konfor önemlidir. Bunun için sadece doğru bir yatağa sahip olmak yeterli olmayabilir. Giydiğiniz pijama, kullandığınız çarşaflar ve yastık seçiminiz de uyku kalitenizi etkiler. Çoğu zaman atladığımız ya da çok önemsemediğimiz bir detay daha var. Uyumak için yeterli bir alana sahip misiniz?


Genel olarak; bir kişinin yatay 75 cm uyku alanına sahip olması idealdir. Ancak maalesef sorumuzun cevabı bu kadar basit değil. Nasıl herkes için ideal bir yatak reçetesi yoksa, herkes için ideal bir yatak ölçüsü de yok. Yatak ölçüsü, kişisel bir tercih olmakla fiziksel ve mekansal bir zorunluluk da olabiliyor.

Ayrıca bakınız: Yatak Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Onlarca farklı standart yatak boyutunun olmasının yanı sıra mağazalarda ekstra ve özel yatak ebatlarının da sunulması çoğu zaman kafaları karıştırıyor. Yatak ebatı seçiminde altın kural, odanızın imkan verdiği oranda mümkün olduğunca büyük bir almanızdır. Küçük ebattaki yataklar, uyku kalitesini büyük ölçüde düşürür. Bunu dar bir pijamayla uyumaya benzetebiliriz. Kesinlikle nuz düşecektir.

Ancak çok bol bir pijamayla herkesin rahat uyuyacağını iddia etmek de çok doğru değildir. Bazı durumlarda büyük ebatlı bir de uyku konforunuzu olumsuz etkileyebilir.

Gerçek şu ki, kendiniz için doğru bir yatak ölçüsü seçmek düşündüğünüzden daha karmaşık olabiliyor. Çünkü; uyku pozisyonunuz, yatak odanız, boyunuz, kilonuz, yaşınız gibi etkenler yatak boyutu seçiminizi doğrudan etkiler. Kısacası, herkes için ideal bir yatak boyutundan söz etmek yüzde 100 doğru değildir.

Ayrıca bakınız: Yaylı Yatak Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

170 cm boyunda biriyle 190 cm boyunda birinin yatak ebatıyla, 60 kilo biriyle 120 kilo birinin yatak ebatı aynı olamayacağı gibi, 3x3 metre bir odaya sahip biriyle 2x4 metre odaya sahip birinin yatak ebatı tercihi de aynı olamayacaktır. Sarılarak uyumayı seven çiftlerle, kendi uyku alanı özgürlüğünü isteyen çiftlerin yatak ölçüsü seçimi de farklı olacaktır.

İdeal Yatak Ölçüsü Nasıl Belirlenmeli?

Yatak ebatının belirlenmesinde yaş, boy ve kilo, uyku pozisyonu, oda büyüklüğü mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer çift kişilik yatak alıyorsanız, uyku partnerinizi de bu denkleme eklemelisiniz. İşin içine çocuğunuz ya da evcil hayvanınızı da eklersek, yatak ebatı seçimi yapmak çok karmaşık bir durum alıyor. Bir yatak ölçüsü seçimi yapmak için öncelikle standart yatak ebatlarını inceleyelim.

Standart Yatak Ebatları Kimler İçin İdeal?

Yatak ölçüsü seçerken en iyi kararları vermenize yardımcı olmak için bir yatak mağazasında ya da online alışveriş sitesinde karşılaşacağınız en yaygın yatak ölçülerini sizler için derledik. Aşağıdaki tablo, kendiniz için ideal yatak ölçüsü seçerken size yardımcı olabilir.


Yatak Ölçüsü Boyutları Karşılaştırması
80x180 cm : 80x180 cm tek kişilik yatak, bebekler ve çocuklar için idealdir. Bu ebat, bebek ve çocuk odası karyolalarında sık kullanılır.
90x190 cm : En çok ilgi gören tek kişilik yatak ebatıdır. Çocuklar, çok kilolu olmayan ve boyu 180 cm’nin altındaki yetişkin kişiler, 90x190 cm yatak baza tercih edebilir. Tek kişilik 90x190 cm yatak, genç odalarında, ranzalarda sık kullanılır.
90x200 cm : 190 cm yatak uzunluğu yeterli gelmeyecek olan uzun boylu çocuklar ve yetişkinler için uygundur. Yatakta kıvırılıp uyumak yerine, 90x200 cm yatak ve baza almanızı öneririz.
100x200 cm : Tek kişilik 100x200 cm yatak ve bazalar, daha fazla uyku alanına sahip olmak isteyenler için uygundur. Çocuklar için genellikle 90x190 cm tek kişilik yatak tercih edilse de, oda ebatları uygun olması durumunda 100x200 cm yatak tercih edilmelidir.
120x200 cm : Nam-ı diğer buçuk yatak ya da bir buçuk kişilik yatak.. Tek kişi için fazlasıyla geniş, çift kişi için fazlasıyla dar bir uyku alanına sahip bir yatak ebatı. Özellikle yalnız uyuyan, yaşı ilerlemiş kişiler için idealdir. 120x200 cm ebatı için tek kişilik yatakların kraliçesi diyebiliriz. Odanız uygunsa mutlaka 120x200 cm yatak almayı düşünmelisiniz.
140x190 cm : En ufak çift kişilik yatak ebatıdır. 90’lı yıllarda çok fazla tercih ediliyordu. 140x190 cm yatak baza, fazla kilolu olmayan çiftler tarafından tercih edilebilir. Küçük odalar için iyi bir seçenektir. Boyu uzun olanlar için 140x200 cm ebatı da bulunuyor.
150x200 cm : Dünyada en çok tercih edilen standart çift kişilik yatak ebatıdır. İki kişinin rahatça uyumasını sağlayacak kadar geniştir. 150x200 cm yatak, çiftlerin her birine, rahat hareket etme imkanı verirken, sarılarak uyumayı sevenler için de yeterince yakın olma fırsatı verir.
160x200 cm : Son yıllarda çok fazla tercih edilmeye başlanan çift kişilik yatak ebatıdır. Çiftin her birine 80 cm uyku alanı sunar. 160x200 cm çift kişilik yatak, özellikle rahatına düşkün, yatakta çok fazla dönen ya da cenin pozisyonunda uyuyan kişiler için tercih edilmelidir.
180x200 cm : Otellerde beğendiğiniz ‘Kral Yatak’ olarak da adlandırılan 180x200 ebatı, rahatına düşkün, partnerinin hareketlerinden etkilenmek istemeyen, geniş uyku alanına ihtiyaç duyan ve büyük bir odaya sahip kişiler için tercih edilebilir. 180x200 çift kişilik bir yatağınız varsa, her geceniz 5 yıldızlı otel konforunda geçebilir.
200x200 cm : Maksimum miktarda uyku alanı seven çiftler için mükemmeldir. Unutmayın; çift kişilik 200x200 cm yatak için odanızın en az 3 metre ene sahip olması gerekir.

Boyunuza Göre Yatağınızın Uzunluğu Ne Olmalı?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi standart ebatlarda bile çok fazla yatak ebatı seçeneğiniz var. Ancak yeterli mi, değil. 80x180 cm ebatının altında bebek ve çocuklar için çok fazla alternatif yatak ölçüsü bulunurken maalesef çoğu firmada 200 cm uzunluğun üstünde standart yatak ebatı bulmak mümkün değil. Genellikle 200 cm uzunluğun üzerindeki yataklar, özel ölçü yatak olarak tabir ediliyor ve ekstra fiyatlar talep ediliyor. Dolayısıyla 190-195 boyuna sahip kişiler çoğu zaman 200 cm uzunluğa sahip yataklarda iki büklüm yatıyorlar. Ancak rahat ve kaliteli bir uyku için yatağınız kendi boyunuzdan en az 15 cm daha uzun olmalıdır.

Yatak Odanızın Ebatına Göre Yatak Ölçüsü Ne Olmalı?

Bazen yatak ebatı seçiminizi, yatak odanızın boyutları ve mimarisi doğrudan etkiler. Genel olarak birçok kişi geniş bir yatak almak ister. Ancak uyku alanındaki konforu arttırmak isterken, yatak odasındaki hareket alanı daralır. Doğrudan olmasa da dolaylı olarak bu da uyku konforunuzu olumsuz etkiler. Çünkü kimse hareket alanı olmayan bir odada rahat edemez. Yatak odasındaki hareket alanını daraltmamak için ideal olan, yatağın her iki yanında 60 cm boşluk olmasıdır. Tabi, günümüzde birçok yatak odasında bu ferahlığı sağlamak mümkün değil. Çünkü ev ebatları gittikçe küçüldü. Ama odanız küçükse, komodin, şifoniyer vb. mobilyaları kullanmayarak, hareket alanınızı artırabilirsiniz.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Özetle, boyunuz, kilonuz, uyku pozisyonunuz ve oda büyüklüğünüzü göz önüne aldığınızda mümkün olan en büyük yatağı almanız rahat ve kaliteli bir uyku konforu için önemlidir. Küçük bir yatak, uyku sırasında sizi garip pozisyonlara sokabilir ve sırt ağrılarına yol açabilir. Yattığınızda kollarınız ve ayaklarınız yataktan dışarıya taşmamalı. Yetersiz uyku alanı, uyku sırasında strese sebep olabilir. Fazla alan, daha az uyku kesintisi anlamına gelir.


Genellikle çiftler, daha büyük yatak tercihi yaparlar. Ancak daha büyük bir yatağın her zaman daha iyi bir tercih olduğunu söyleyemeyiz. Eğer sarılarak uyumayı tercih ediyorsanız, bu ekstra alana ihtiyacınız yoktur. Daha büyük yatak için fazla ödeme yapmak yerine, ebat için vereceğiniz ekstra ödemeyi, konforunuzu artıracak ekstra katmanlara yapın.


Eğer yeni bir yatak ve baza alacaksanız mutlaka odanızı ölçün. Uyku alanı kadar, odadaki hareket alanının da önemli olduğunu unutmayın. Mevcut baza ya da karyolanız için yatak alacaksanız, mutlaka mevcut yatağınızın ebatını ölçerek siparişinizi verin.


Sonuç olarak, yatak ebatı kişisel bir tercihtir. Herkes için ideal bir yatak olmadığı gibi, ideal bir yatak ebatı da yoktur.


Umarız, başlıklı yazımızda paylaştığımız bilgiler, kendiniz için en iyi ve en doğru yatağı bulma sürecinde size yol gösterici olur.


Kendiniz için doğru yatağı bulma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Boyum 1.96 otele giderim, misafirliğe giderim yatak boyu hep problem iki büklüm yatmaktan kamburum cıktı. standart olçülerde en uzun yatak 2 metre. boyuma uygun yatak baza yaptırmak istediğimde özel üretim olacak diyorlar, fahiş ucret farkı istiyorlar. ayıptır herkes fırsatcı olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de 194 boyundayim.ayni sikintilar benim icin de gecerli solye ayagimi uzatip gerine gerine uyuyamiyorum.Yeni eve tasindim battal boy yatak almak istedim ama neredeyse iki kati fiyat veryorlar varmidir uygun fiyata bulabileceimiz yer

      Sil
  2. 150*200 ve 160 *200 çift kişilik yatak arasında kararsızım. Yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımızda aslında sorunuzun cevabını bulmak mümkün. Yine de kısaca özetlemek gerekirse, ortalama bir vücut tipine sahipseniz 150x200 yatak tercih edebilirsiniz. Ancak kilolu bir çift iseniz, 160x200 hatta 180x200 cm yatak tercihi yapmanız konforunuzu artırır. Yatak ebatı seçiminizi netleştirmek için Yatak Ölçüsü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımızı da incelemenizi öneririz.

      Sil
  3. 180 boyundayim 76 kg kiloyum yüksek yatak mi daha iyi olur benim için alçak yatak mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzla ilgili "Yatağınızın Yerden Yüksekliği Ne Kadar Olmalı?" başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz. Yatak yüksekliğinizi belirlemenizde yardımcı olacaktır.

      Sil