Yatak Ölçüsü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni bir yatak satın alırken dikkat etmeniz gereken birçok faktör var. Bunlardan biri de yatak ölçüsü seçimidir. Doğru yatak boyutu seçimi, uykunuz ve sağlığınız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Peki yatak ölçüsü seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken kriterler neler?

Kendiniz için ideal yatak ebatı seçmek, uyku konforu ve kalitesini doğrudan etkiler. Peki yatak ebatı seçerken nelere dikkat edilmeli?

Yeni bir yatak alırken yapılan en yaygın hatalardan biri küçük bir yapmaktır. Bu sebeple genel olarak yatak mağazalarını gezdikçe, daha büyük bir yatak seçmek çok cazip gelir. Peki büyük ebatlı bir yatak satın almak doğru bir seçim mi?


Genel olarak tüm dünyada çift kişilik yataklarda en fazla satılan yatak ebatı 150x200 cm kraliçe yatak ölçüsüdür. Ancak bu ebatın herkes için ve her yatak odası için doğru bir yatak ölçüsü seçimi olduğunu söylemek doğru olmaz. Eğer yatak odanız küçükse, geniş bir yatak almak sıkışık ve rahatsız hissetmenize sebep olabilir.

Ayrıca bakınız: İdeal Yatak Ölçüsü Ne Olmalı?

Yatak Ölçüsü Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ortalama bir insan hayatının yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirir, bu nedenle durumunuza en uygun yatak boyutunu seçtiğinizden emin olmanız önemlidir. Kendiniz ve varsa partneriniz için doğru yatak boyutunu seçmek, uyku kaliteniz ve sağlığınız için büyük öneme sahiptir. Yeni bir yatak ve karyola satın alırken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun.

Uyku Tercihi ve Pozisyonu

nuz, yatak seçiminde çok önemlidir. uyku pozisyonunuzu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bu kriter, yatak ölçüsü seçiminde de dikkate alınmalıdır. Eğer uykuda çok dönüyor ve yatağınızı bir partnerle paylaşıyorsanız, geniş bir yatak seçimi yapmalısınız. Ya da sarılarak uyumayı sevenlerdenseniz, ekstra uyku alanına fazladan ücret ödemenize gerek yok.

Vücut Tipi

Yatak ve baza ölçüsü seçerken, boy ve kilonuzu mutlaka dikkate almalısınız. Normal bir vücut tipine sahip bir kişinin, 75 cm genişliğinde uyku alanına sahip olması gerekir. Eğer kilolu iseniz, daha geniş bir yatak tercih edin. Ayrıca yatağınız, boyunuzdan en az 15 cm daha uzun olmalıdır. Eğer boyunuz 190 cm ve üzeri ise özel ölçü baza ve yatak yaptırmalısınız.

Uyku Partneri ve Refakatçisi

Tek kişilik bir ihtiyacınız varsa, kendi tercih ve ihtiyaçlarınıza göre yatak ölçüsü seçimi yapabilirsiniz. Ancak yatağınızı eşiniz, çocuğunuz ya da evcil hayvanınız ile paylaşacaksanız, buna göre yatak boyutu seçmelisiniz.


Bütçe / Maliyet

Genel olarak büyük yatak ölçülerinin daha konforlu ve rahat olacağı düşüncesiyle ihtiyaçtan daha büyük yatak ebatları tercih ediliyor. Bu da yatak fiyatını arttırıyor. Eğer bütçeniz uygun değilse, büyük bir yatak almak için konfordan vazgeçerek, daha az konfora sahip bir yatak satın almayın. Bunun yerine daha küçük bir yatak ebatı seçip, bütçenizle maksimum konfora sahip olabilirsiniz.

Yatak Odası Boyutu

Eğer küçük bir yatak odanız var ise, büyük ebatlı bir yatak ve baza almaktan kaçınmalısınız. Aksi halde uyku alanındaki konforunuzu artırırken, yatak odanızdaki hareket alanını kısıtlarsınız. Doğrudan olmasa da dolaylı olarak bu da uyku kalitenizi ve konforunuzu olumsuz etkiler. Yatak ve bazanızın her iki yanında 60 cm boşluk olması idealdir.

Taşıma Kolaylığı

Yeni bir yatağı odanıza taşırken, sorun yaşayabilirsiniz. Eğer evinizin kapıları ya da merdivenleriniz darsa, yatak ve bazayı döndürmeniz zor olacaksa, taşıma zorlukları yaşayabilirsiniz. Bu yüzden alacağınız yatak ve bazanın odaya sığıp sığmayacağını hesaplamanın yanı sıra odanıza nasıl taşıyacağınızı da dikkate almalısınız.

Yatak Odası Yerleşimi

Yatak odanızın boyutu kadar, yatak odası yerleşim planı da önemlidir. Yatak odasına alacağınız yatak ve bazanın ölçüsünü belirlerken; şifonyer, komodin, gardrop, markiz, berjer gibi diğer mobilyalarınızı nasıl yerleştireceğinizi planlamalısınız. Aksi halde yatağı yerleştirdikten sonra diğer mobilyalarınıza yer kalmayabilir.

Kullanım Süresi

Baza ve karyolaların hareket ettirilmesi zordur ve kolayca zarar görebilir. Eğer evinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız ya da uzun süre aynı evde yaşamayı düşünmüyorsanız, büyük ölçü bir yatak baza seti almamanızı tavsiye ederiz. Yeni evinize taşınırken yatak setiniz zarar görebilir ya da yeni yatak odanıza sığmayabilir.



Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Yeni bir yatak ve baza satın alırken dikkat etmeniz gereken faktörlerden biri yatak ölçüsü ve baza boyutudur. Yanlış bir yatak ölçüsü seçimi, uyku konforunuzu olumsuz etkiler. başlıklı yazımızda yatak boyutu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri ana başlıklarıyla inceledik.


Kısaca özetlemek gerekirse, eğer mevcut yatağınızı yenilemeyi düşünüyorsanız, evinizdeki yatağın boyutlarından emin olun. Asla, "Bizim yatağın ebatı şuydu galiba" gibi tahminlerde bulunmayın.


İkinci olarak taşınıyorsanız ya da oda değişikliği yapıyorsanız, mutlaka yeni yatak odanızın boyutunu ölçün. Mağazada gözünüze küçük gelen yatak, yatak odanızda size hareket alanı bırakmayabilir. Ayrıca yatak odanızdaki diğer mobilyaları nasıl yerleştireceğinizi de göz önünde bulundurun.


Üçüncü olarak, "Yatakta kim uyuyacak?" Kendiniz için tek kişilik bir yatak alacaksanız ve yeriniz uygunsa 120x200 cm ebatındaki yatak ve bazaları tercih etmenizi öneririz. Çocuğunuz için bir yatak alacaksanız 90x190 cm ya da 100x200 cm ebatındaki yatak bazaları seçebilirsiniz. Eğer çift kişilik bir yatak alacaksanız, uyku partnerinizin ve kendinizin boy ve kilosunu, vücut tipini, uyku alışkanlıklarını göz önünde bulundurun. Dünyada en çok tercih edilen standart çift kişilik yatak ebatı 150x200 cm'dir. Ancak yatak oda boyutunuz uygunsa 160x200 cm ya da 180x200 cm yatak ölçüleri de tercih edilebilir.


Kendiniz için yatak ölçüsü seçiminde kararsız kaldıysanız, başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz. Unutmayın, doğru yatak boyutunu seçmek, uykunuz, sağlığınız ve ilişkileriniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.


Umarız, yatak ebatları ile ilgili paylaştığımız bilgiler, kendiniz için en iyi ve en doğru yatağı bulma sürecinde size yardımcı olur.


Kendiniz için doğru yatağı bulma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Yatak Ölçüsü Seçimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yatak ölçüsü seçimi hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS) aşağıdadır:

Standart tek kişilik yatak ölçüleri nelerdir?

Türkiye'de en çok tercih edilen tek kişilik standart yatak ölçüleri 80x180, 90x190, 90x200, 100x200, 120x200'dür. Dünya genelinde en çok tercih edilen tek kişilik yatak ölçüleri ise Crib 27,25x51 inç (69,2x129,5 cm), Small Single 30x75 inç (76,2x190,5 cm), Twin 38x75 inch (96,5x188 cm), Twin XL 38x80 inç (96,5x203,5 cm) şeklindedir.

Standart çift kişilik yatak ölçüleri nelerdir?

Türkiye'de en çok tercih edilen çift kişilik yatak ölçüleri 140x190, 140x200, 150x200, 160x200, 180x200 ve 200x200'dür. Dünya genelinde en çok tercih edilen çift kişilik yatak ölçüleri ise Full ya da Double 54x75 inç (134,5x190,5 cm), Full XL 54x80 inch (137x203,5 cm), Queen 60x80 inç (152x203,5 cm), King 76x80 inç (193x203,5 cm) ve California King 72x84 inch (183x213,5 cm) şeklindedir.

Bir buçuk kişilik yatak ölçüsü nedir?

1.5 kişilik yatak, buçuk yatak ya da bir buçuk kişilik yatak olarak ifade edilen yatak ölçüsü, 120x200 cm'dir. 1.5 kişilik yatak, tek kişilik yatakların kraliçesidir. Çift kişi için fazlasıyla dar, tek kişi için fazlasıyla geniş ve rahat bir ebattır. Detaylı bilgi için başlıklı yazımızı inceleyiniz.

Standart tek kişilik yatak ölçüsü nedir?

Türkiye'de en çok tercih edilen standart tek kişilik yatak ölçüsü 90x190 cm'dir. Dünyada en çok tercih edilen yatak ölçüsü de 38x75 inç (96,5x188 cm) olarak hesaplanan Twin (ikiz) yatak ebatıdır.

Standart çift kişilik yatak ölçüsü nedir?

Dünyada en çok tercih edilen standart çift kişilik yatak ölçüsü 150x200 cm'dir. Queen (kraliçe) yatak ebatı olarak geçer. Queen yatak, yurt dışında ülkemizden farklı olarak 60x80 inch (152 X 203,5 cm) ölçüsüne sahiptir.

Yatak bazadan büyük olursa ne olur?

Yatak, bazadan büyük olursa hem konforunuz hem de yatağınızın ömrü azalır. Baza zemininden destek alamayan yatağınızın içindeki sünger ve yay katmanları zarar görerek, uyku konforunuzu olumsuz etkiler. Bu sorun garanti kapsamına girmez.

Dipnotlar

'da yayınladığımız içeriklerin kaliteli, doğru, kapsamlı ve bilgilendirici olması için özen gösteririz. Bu yüzden yazılarımızdaki referanslar, uluslararası dergi yayınlarına, hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıbbi derneklere dayanmaktadır. Üçüncül referans kullanmaktan kaçınırız. okuyarak, yazılarımızın doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1. Statista, How wide is the bed you mainly sleep on at home? Başa Dön ↩

Yorum Gönder

7 Yorumlar

  1. Eğer yeriniz varsa çift kişilik yatak en az 160 X 200 olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllarca yatak odamızın darlığından 140x190 yatak kullanmak zorunda kaldık. Yakın zamanda evimizi değiştirdik. 150 mi 160mı olsun derken 160x200 yatak aldık. Resmen konforumuz arttı. Almadan önce sitenizdeki yazıları okudum.Cok da faydalı oldu. Odanız uygunsa mümkün olduğunca büyük yatak tercih etmeli

      Sil
  2. Yuvarlak yatak almayı düşünüyoruz. Ancak kapı yüksekliğimiz 205 cm. 220lik yatak kapıdan geçmez. 200cm çaplı yuvarlak yatak alsak rahat eder miyiz? Benim boyum 182, eşimin boyu 168.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde yuvarlak yatak alacagiz benim boyum 178, eşimin 172 cm 200lük yuvarlak yatak isimizi gorur mü cevap verirseniz cok memnun olurum emin olamiyoruz ölcude

      Sil
    2. Yuvarlak yataklar, uyku konforundan ziyade romantik tasarımlarıyla öne çıkarlar. Yukarıda yazımızda belirttiğimiz gibi, yatağın uzunluğunun boyunuzdan en az 15 cm fazla olması uyku konforu için idealdir. Ancak söz konusu bir yuvarlak yatak olduğunda bu 15 cm'e en az 20 cm hatta mümkünse daha fazla eklemeniz idealdir. Eğer boyunuz 165 cm'den uzun ise 200 cm çapa sahip yuvarlak yatak da rahat edemezsiniz. Bu yüzden de yuvarlak yataklar standart olarak 220-225 cm çapa sahiptirler. Yatağın boyutu sebebiyle odaya girmeyeceğinden endişeleniyorsanız, iki parça olarak üretilen yuvarlak yatakları tercih edebilirsiniz. Yuvarlak yatak satın alırken, yatağın çapını seçerken, odanızın ölçülerini değil, kendi boyunuzu dikkate almayı unutmayın!

      Sil
    3. Keske burayi daha önce görmüş olsaydım. Eşimle uzun boylu bir çiftiz. Büyüsüne kapılıp yuvarlak yatak aldik.iyi para da verdik.degistiremiyoruz da cünkü bazayi da degistirmek gerekiyor.lanet olsunki ayaklarimiz yatagin dısına çıkıyor. Rahat edebilmek icin yatağın ortasinda eşimle yer kavgası yapıyoruz.yatak dışardan bakınca cok güzel ama uyumak istediğinde romantizm falan kalmıyor :) yuvarlak yatak alacaklara faydam olsun yatak boyunuzdan en az 40cm uzun olursa rahat edersiniz. Yoksa bizim gibi eşinizle yatagın ortasını kapmak için kavga edersiniz ha bir de çarşaf yorgan olayı var onu hiç anlatmayayim yuvarlak yatak kullananlar beni cok iyi anliyordur

      Sil
    4. Güzel paylaşımınız için teşekkürler. Standart ebat yatak alırken de, yuvarlak yatak alırken de boyunuzu, kilonuzu, uyku pozisyonunuzu, odanızın boyutlarını dikkate almanız gerekir. Bunları göz önünde bulundurmadan alacağınız her yatak (yuvarlak ya da dikdörtgen olsun), konforunuzu olumsuz etkileyecektir. Yuvarlak yataklar kötüdür, rahat edemezsiniz gibi bir algı oluşmasını da istemeyiz. Eğer kendiniz için doğru bir yatak ölçüsü seçimi yaptıysanız, yuvarlak yataklar da gayet konforludur. Üstüne yuvarlak yataklar, romantiktir de:) Ayrıca yuvarlak yataklar için çarşaf ve yorgan bulmak biraz zor olabiliyor ama "gülü seven dikenine katlanır" diyelim:)

      Sil