Elektronik Cihazlar Uykuyu Nasıl Etkiliyor?

Cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon ve diğer elektronik aletler, günlük hayatımızın o kadar büyük bir parçası haline geldi ki, uyku vaktinde bile onlardan vazgeçemiyoruz. Peki elektronik cihazlar uykumuzu nasıl etkiliyor? Cep telefonu uykumuzu kaçırıyor mu? Elektronik cihazlar uykusuzluk problemine sebep olur mu? İşte elektronik cihazların uyku kalitesine etkileri hakkında bilmeniz gerekenler..

Cep telefonu, tablet, bilgisayar vb. elektronik cihazlar artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Peki elektronik cihazların uykumuza etkileri neler?

Hem iş hem de eğlence için, teknoloji kullanımı giderek daha popüler hale geliyor. Teknolojik cihazlar oturma odası, mutfak derken şimdi gözünü yatak odalarımıza dikti. Günümüzde uyku rutinlerimizdeki en belirgin değişiklik, birçok insanın bir kitap veya dergi yerine bir akıllı telefon ya da tablet ile yatak odasına girmesidir. İster akıllı telefonunuzdan kitap okuyun, ister internette sörf yapın, ister oyun oynayın, ister dizi/film izleyin ya da telefonunuzu çalar saat olarak kullanın.. Tüm bunlar ile kendinizi huzurlu, kaliteli ve derin bir uykudan uzak tutuyorsunuz. Çünkü vücudunuzun melatonin üretimi kısıtlanıyor.


Yapılan araştırmalar, her 10 kişiden 4'ünün uykuya dalmaya çalışırken cep telefonunu ya da akıllı tabletini yatağına getirdiğini ortaya çıkardı. Bu davranışın, özellikle 13-29 yaş grubunda daha yaygın olduğu belirlendi. Ve bu kullanım oranı her geçen gün artmaya devam ederek, uyku davranışlarımızı değiştiriyor.

Melatonin Nedir? Melatonin Üretimi Neden Önemlidir?

Elektronik cihazların yaydığı mavi ışık, melatonin hormonu üretimini kısıtlar, uyku ve uyanma döngünüzü olumsuz etkiler. Elektronik cihazların etkilerini azaltmak için ne yapmalısınız?
Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon ekranlarının yaydığı mavi ışık, uykunuzu olumsuz etkiler. Yatak odanızda uyumadan önce elektronik cihaz kullanımını sınırlandırmalısınız.

Melatonin üretimi, yorgun hissetmenize ve uykuya hazır olmanıza yardımcı olmak için akşamları salgılanan doğal bir hormondur. Cep telefonu, akıllı tablet, bilgisayar ve televizyon ekranlarının yaydığı mavi ışık, uyku ve uyanma döngünüzü ya da sirkadiyen ritminizi kontrol eden hormon olan melatonin üretimini kısıtlar. Bu artan nörofizyolojik uyarılmalar, uykuya dalmayı zorlaştırır, uyanık kalmanıza neden olur. Ertesi gün kendinizi yorgun hissetme olasılığınız daha yüksektir. Floresan ve led ışıklar da mavi ışık yayar ve melatonin üretimini azaltır.

Mavi ışığın aksine, kırmızı, sarı ve turuncu ışığın sirkadiyen ritminiz üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur. Bu renklerden biriyle elde edeceğiniz loş ışık, gece okuması için ideal kabul edilir.

Elektronik Cihazların Uykunuzu Olumsuz Etkilememesi İçin Neler Yapmalısınız?

Çocukların gün içinde cep telefonu, tablet vb. kullanımının artması, uyku sürelerini kısaltır ve uyku eksikliğine sebep olur. Elektronik cihazların etkilerini azaltmak için ne yapmalısınız?
Elektronik cihazların gün içinde uzun süre kullanılması, özellikle çocukların uykusunu olumsuz etkiler.

Teknolojiyle çevrili bütün bir günü geçirdikten sonra, zihninizin gevşemek için zamana ihtiyacı var. Bunun için uyku ortamınızı iyileştirerek, uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi mavi ışık yayan elektronik cihazların uyku ritminizi bozmaması için aşağıdaki kurallara dikkat etmenizi öneririz.

    1. Elektronik Cihaz Kullanımını Azaltın: Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazları uzun süre kullanmak, özellikle ergen ve gençler üzerinde uykuyu olumsuz etkiler. Gün boyunca elektronik cihaz kullanımının artması, daha kısa uyku süresi, daha uzun uyku başlangıcı ve daha fazla uyku eksikliğine sebep olur.
    2. Özellikle çocuklarınız ile aşırı elektroniğe maruz kalma hakkında konuşun ve gerekirse günlük kısıtlamalar getirin.
    3. Yatma Zamanı Rutini Oluşturun: Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için düzenli bir yatma vakti önemlidir. Yatmadan en az 30 dakika önce cep telefonu, bilgisayar, tablet ve televizyon kullanımına son verin. Beyninizin kendisini uykuya hazırlaması için kendisine süre verin.
    4. Elektronik Cihazları Yatak Odasından Uzaklaştırın: Pek çok kişi yatak odasında televizyon bulundurmayı tercih ediyor. Ancak yatmadan önce televizyon izlemek, uykunuz üzerindeki olumsuz etkisi sebebiyle tavsiye edilmez. Sadece televizyon değil, cep telefonu ve tabletlerinizi de yatak odanızdan uzaklaştırmalısınız. Yatmadan önce yarım kalmış filmin sonunu izlemek zararsız görünebilir ancak zihninizi meşgul ederek, beyninizin uyanık kalmasına sebep olabilir.
    5. Çocuklar, mavi ışığa karşı savunmasızdır. Gece yatmadan önce cep telefonu ya da tablet kullanan çocuklar, yeterince yüksek kaliteli uyku çekemezler.
    6. Loş Işıkları Tercih Edin: Floresan ve led ışıklar melatonin üretimini etkiler. Araştırmalar, parlak yatak odası aydınlatmasının loş aydınlatmaya kıyasla melatonin üretimini 90 dakika kadar azaltabileceği ortaya çıkardı. Kırmızı, sarı, turuncu gibi loş ışıkları tercih edin.
    7. Gece Modunu Kullanın: Cep telefonu, tablet vb. taşınabilir elektronik cihazların çoğu, yatmadan önce gözleri yormayan 'gece modu' özelliğine sahiptir. Gece modu ile mavi ışık emisyonları azaltılabilir.
    8. Mavi Işık Engelleyici Gözlük Kullanın: Gözlerinizi mavi ışık emisyonlarından korumak için özel olarak tasarlanmış turuncu renkli mavi ışıktan koruyucu gözlüklerden satın alabilirsiniz. Gözlük takmayı sevmiyorsanız bu ideal olmayabilir ancak bazı araştırmalar, mavi ışık korumalı ekran gözlüklerinin çok etkili olduğunu bulmuştur.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta güçlük çekiyorsanız, elektronik cihazları yatak odasından uzak tutmayı ve yatmadan önce en az bir saat özellikle yakın mesafeden cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazları kullanmamaya özen gösterin. Zihninizin gevşemek ve melatonin üretmek için zamana ihtiyacı vardır. Yatmadan önce bir kitap okuyarak beyninizin gevşemesine destek olun. Sirkadiyen ritminizin gecenize yerleşmesine izin verin.


Özellikle çocuklarının uyumamasından şikayet ebeveynlerin öncelikle rol model olmak için elektronik cihaz kullanımını kendileri için sınırlandırmalıdır. Aynı şekilde çocukların yatakta cep telefonu ve tablet kullanımına son verin.


Uyku, bedenen ve zihnen yenilenmemiz için çok önemli bir süreçtir. Hayatımızın ritmi bunun üzerine kuruludur. Umarız başlıklı yazımız, uyku kalitenizi artırma çabalarınızda yol gösterici olur.


Kendiniz için doğru yatağı bulma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Yorum Gönder

0 Yorumlar