Yatak Türleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yeni bir yatak satın almaya karar verdiniz ve hemen araştırmalara başladınız. Ancak bonel yay, paket yay, visco, jel, latex, hibrit vb. derken kafanız iyice karıştı. Peki hangi yatak türü sizin için uygun? En iyi yatağı bulmanıza yardımcı olmak için yatak türlerinin artılarını ve eksilerini inceledik.

Yataklar, vücut ve omurganıza tam destek verebilmek için çok farklı sünger ve yay sistemlerinden yapılabiliyor.

Günümüzde o kadar çok yatak seçeneği var ki, kendiniz için doğru yatak tercihi yapmak hiç de kolay değil. Sizin uyku pozisyonunuz, vücut ve omurga yapınız, yaşınız, vücut sıcaklığınız, alerjik bir rahatsızlığınızın ya da uyku bozukluğunuzun olup olmaması gibi birçok sebep, sizin için doğru yatağın ne olacağını etkiler. Eğer bir de çift kişilik bir yatak alacaksanız, uyku partneriniz için de tüm kriterleri değerlendirmelisiniz.


Ama genellikle kulaktan dolma bilgilerle ya da arkadaşlarımızın önerisiyle ve tabi ki yatak mağazasındaki satış personellerinin, "Bu yatağı 20 yıldır satıyorum, hiç şikayet almadım" gibi yönlendirmeleriyle kendiniz için en doğru yatağı satın almaya çalışırsınız. Hele bir de mevcut yatağınızı 10 yıldan fazla süredir kullanıyorsanız, yatak teknolojilerinin son yıllarda çok fazla geliştiğini göz önünde bulundurursak, onlarca markanın yüzlerce yatak modeliyle kendimizi baş başa buluruz.

Ayrıca bakınız: Yaylı Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Girdiğiniz her yatak mağazasında kafanız biraz daha karışır. Bir yatak mağazasındaki satış personeli, visco yatağın tam sizlik olduğunu söylerken, diğer bir mağazada visco yatağın sizin için hiç uygun olmadığını, lateks süngerli bir yatak almanız gerektiğini duyacaksınız. Çevrenizdeki arkadaşlarınızdan da 'Şu yatağı aldım, çok memnunum' gibi öneriler alacağınız kesin. Siz yeter ki; yeni bir yatak satın alacağınızı söyleyin, onlarca farklı yatak tavsiyesi alacaksınız:

İlgili İçerik: Uyku Pozisyonuma Göre Nasıl Bir Yatak Satın Almalıyım?

Paket yaylı yatak al; hayır, hayır bonel yaylı yatak al. Aman visco alma terlersin, lateks yatak alma üşürsün, jel olsun, süngeri sert olsun, yumuşak olsun. Herkül yaylı olsun, hayır yayları pocket olsun, hem altta hem üstte yay olsun, multi spring yaylı olsun, paket yaylı olsun, pedli yatak olsun, pedsiz olsun..

Alacağınız tavsiyelerden sonra kafanız o kadar karışır ki, yatak alacağınıza pişman bile olursunuz. İçinde yay, sünger olan her dikdörtgen nesneyi, yatak diye düşünebilirsiniz. Genellikle yatak türünün çok önemli olmadığını düşünerek hata yaparız. Ancak yatak seçimi çok önemlidir ve üzerine düşünüp araştırma yapmanız gerekir.

Öyle ki; seçtiğiniz yatak tipi, uyku kalitenizi olumlu ya da olumsuz önemli ölçüde etkiliyor. Hangi yatak türünü alacağınıza yardımcı olmak için, tüm yatak tiplerini sizler için inceledik. Yeni bir yatak satın alma sürecinde size, rehberlik edeceğini umarız. Mükemmel yatağınızı bulmak için bağımsız yatak incelemelerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Yaylı Yataklar

Bir yatağın içinde kullanılan malzemeler, size sunduğu konfor ve vücut desteğini doğrudan etkiliyor.
Yataklar, hamburger gibi farklı materyallerin üst üste gelmesinden oluşuyor. Ancak yataklarda kullanılan sünger ve yay katmanlarının sıralaması ve türü, sizin konforunuzu doğrudan etkiliyor.

19. yüzyılın sonunda sisteminin icat edilmesinden bugüne, içten yaylı yataklar büyük yol kat etti. O günden bugüne yaylı yataklar, dünya genelinde en fazla satılan yatak tipi oldu. Ancak hem üretici hem tüketici bazında incelediğimizde eğilim visco, latex, ayarlanabilir (hareketli) ve hava yatak türlerine doğru yönelmektedir.

Amerika’da kullanılan yatakların yüzde 32’si yaylı (bonel ve paket yay), yüzde 22’si visco (memory foam), yüzde 2’si latex ve yüzde 44’ü diğer yatak tipleridir. Türkiye’de bununla ilgili yapılmış bir araştırma olmamakla birlikte genel talep ve satış rakamları baz alınırsa kullanılan yatakların yüzde 95’inin yaylı yatak olduğunu söyleyebiliriz.

Yaylı yatakların çok popüler olmasının en önemli nedenlerinin başında visco, lateks yataklara göre daha uygun olmalarıdır. Visko ve lateks katmanları, yay katmanlarına göre daha maliyetlidir. Bir yataktaki bobin şekli, boyutu ve sayısı değişebilir. Daha fazla bobin, daha yüksek kalite, daha fazla destek ve daha fazla esneklik sunar. Bir yay karkasındaki bobin sayısı arttığında maliyet de artar. Yaylı yataklar, bilinenin aksine sünger yataklara göre daha hızlı yıpranır. Bu da uygun fiyata aldığınız yatağınızı daha erken değiştirmenize sebep olabilir. Ayrıca ilerleyen yıllarda yıpranma sebebiyle yaylı yataklar, gıcırdama da yapabilir.

Yaylı yataklar, yayın üretim şekline göre kendi arasında dörde ayrılır. Sürekli, offset, bonel ve torba yay sistemlerinin temel olarak hepsinin amacı aynı olsa da, sundukları vücut desteği ve konfor birbirinden farklıdır.

Sürekli Yay Sistemleri

Sürekli Yay Sistemi, birbirine bağlı tek bir telden oluştuğu için, uygun fiyata daha fazla dayanıklılık elde edersiniz.
Sürekli Yay Sistemi, tek bir çelik telin kesintisiz olarak birbirine bağlanmasıyla oluşur. Geleneksel bir bobin yerine S şeklinde yapılırlar.

Sürekli Yay Sistemi'nde, yaylar birbirine bağlı uzun ve tek bir çelik telden oluşur. Geleneksel bir bobinde tel 5 ile 10 halkadan (her bobinde yayın kıvrılma, dönme ya da spin sayısı) oluşurken, Sürekli Yay Sistemi'nde her bobin bir S şeklinde yapılır. Diğer yay sistemlerine göre hafiftir ancak sistem birbirine bağlı tek bir telden oluştuğu için mukavemet gösterir, dayanıklı ve uygun fiyatlıdır. Genellikle düşük ve orta fiyatlı yataklarda kullanılır.

Sürekli bonel yaylı yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Sürekli Bonel Yaylı Yatakların Artıları

  • Sürekli Yay Sistemleri, diğer yay türlerine göre daha hesaplıdır.
  • Tek çelik tel ile sarıldığı için hafiftir.
  • Dayanıklıdır, kolay deforme olmaz.


Sürekli Bonel Yaylı Yatakların Eksileri

  • Formu sebebiyle sürekli yayların yüzey alanı genişler, vücut kıvrımlarına uyumlu hareket edemez.
  • Tek telden oluştuğu için sürekli yay karkası birlikte hareket eder. Eşlerin uyku sırasında dönüş hareketlerini hissettirir.
  • Gıcırdama ve gürültü yapabilir.



Offset Yay Sistemleri

Offset yaylar, bonel bobinlere benzerler. Ancak üst ve alt halkasında iki düz kenar vardır. Ofset yaylı yataklar, dayanıklı ve esnektir.
Offset yayların üst ve alt halkaları, kare benzeri bir şekle sahiptir. Bu kenarlar sayesinde daha fazla esneklik kazanır ve vücut desteği sağlar.

Bonel Yay Sistemi'ne benzerler ve aynı bonel (helezon) yaylar gibi kum saati benzeri bir şekle sahiptir ancak alt ve üstündeki halkalar, bonel yay gibi yuvarlak değil, düzleştirilmiş kenarlara sahip, kare benzeri bir şekle sahiptir. Bu kenarlar menteşe etkisi sağlar, vücudunuza daha uygun bir destek sağlar. Offset yaylar, basınç altında yanlarındaki bobine katılarak, birlikte hareket eder ve esneklik sunar. Genellikle orta ve yüksek fiyatlı yataklarda bulunur. Bonel yaylara göre, daha kaliteli, dayanıklı ve daha az gürültülüdür.

Offset yaylı yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Offset Yaylı Yatakların Artıları

  • Offset Yay Sistemleri, performansına göre hesaplıdır.
  • Yay yapısı sayesinde, belli oranda hareket yalıtımı sunar ve sessizdir.
  • Yüksek süspansiyon ve vücut desteği sunar.
  • Kaliteli ve dayanıklıdır, kolay deforme olmaz.


Offset Yaylı Yatakların Eksileri

  • Ofset yaylar, bağımsız olmadıkları için basınç altında bölgesel esneme sunar.
  • Sürekli yaylara göre daha az olsa da eşler, birbirlerinin dönüş hareketlerinden etkilenir.



Bonel Yay Sistemleri

Dünya genelinde en yaygın kullanılan yay çeşidi olan bonel yaylar, oldukça dayanıklıdır.
19. yüzyılda icat edilen bonel yay, o günden bugüne popülerliğini hiç yitirmedi.

1857 yılında icat edilen çelik helezon yaylar, dünya için bir devrimdir. 1871 yılında ilk kez yataklarda kullanılmasından günümüze popülerliğini yitirmedi. Dünya genelinde yatak, kanepe ve oturma gruplarında en yaygın kullanılan yay çeşididir. Mutlaka, bonel yay karkaslı bir yatak kullanmışsınızdır. Offset bobine benzer kum saati gibidir, ancak tüm halkaları yuvarlaktır. Bonel yay, daha kalın çelik tel ile üretildiğinde 'Herkül Yay' olarak ifade edilir. Hem daha kalın çelik tel ile üretilip, hem de yay bobini kafa çapı (bobin halkaları) küçülürse 'Multi Spring' denir. Ayrıca helezon yay, açık bobin, klasik yay, olarak da adlandırılıyor.

Bonel yaylı yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Bonel Yaylı Yatakların Artıları

  • Bonel Yay Sistemlerinin fiyatı uygundur.
  • İyi bir sıçrama sunar.
  • Dayanıklıdır.


Bonel Yaylı Yatakların Eksileri

  • Bonel ve açık yay bobinleri, çelik teller ile birbirine bağlı olduğu için hareket izolasyonu sunmakta yetersizdir.
  • Eşler birbirinin dönüş hareketinden etkilenir.
  • Basınç altında geniş bir alanda esneme yaptığı için torba yay sistemi gibi vücut desteği sağlamaz.



Torba Yay Sistemleri

Yayların tek tek kumaş torbaların içine koyulmasıyla oluşan paket yaylar, kişiye özel dizilebilir.
Torba paket yay sistemi, vücudunuza optimum destek, üstün hareket yalıtımı ve konfor sunar.

Torba Yay Sistemi, ülkemizde 2000'li yıllar itibariyle popülerlik kazansa da 1899 yılında Kanadalı makinist ve mühendis Bu yüzden yurt dışında Marshall Coil (Bobini) ya da Pocketed Coil olarak isimlendirilir. Ülkemizde de başlarda Pocket Yay diye İngilizce ve Türkçe kelimelerle kullanılsa da zaman için de 'Paket Yay' ve nihayet her yay bobininin ayrı ayrı küçük kumaş torbalara koyulmasından yola çıkarak 'Torba Yay' ismini aldı.

Torba Yay Sistemi'ni, yaylı yataklar kategorisinde verdik ama aslında tek başına özel bir kategoriyi hak ediyor. Sürekli, offset ve bonel yaylardan en büyük farkı yayların çelik tellerle birbirine bağlı olmaması ve bu sebeple her bir yay bobininin basınç altında bağımsız hareket etmesi. Bu da vücudunuza optimum destek, adil hareket yalıtımı ve üstün bir konfor sunuyor. Tek tek tela kumaş torbaların içine koyulmasıyla oluşan yay karkası, insan anatomisine ya da kişiye özel olarak da dizilebilir. Farklı çaplarda teller ve farklı sertliklerde dizilerek 3-5-7 bölgeli (zone), vücut eğrinize mükemmel bir destek sunan yay karkasları oluşturulabiliyor. Ayrıca bonel yaylardan farklı olarak, torba yaylar barel, silindir ya da benzer şekillerde üretilebilir.

Torba yaylı ya da diğer adıyla paket yaylı yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Torba Yaylı Yatakların Artıları

  • Vücut eğrinize iyi bir destek sunar.
  • Sessizdir.
  • Mükemmel bir hareket yalıtımı sunar, çiftler birbirinin dönüş hareketinden etkilenmez.
  • Yaylar bağımsız olduğu için daha esnektir ve batma hissi oluşmaz.


Torba Yaylı Yatakların Eksileri

  • Bonel, sürekli ve offset yaylara göre pahalıdır.
  • Yaylar tela kumaş torbalar içinde olduğu için hava geçirgenliği ya da transferi bonel, sürekli ya da offset yaylara göre daha azdır ve vücut sıcaklığınızı içeride tutma eğilimi gösterebilir.

Ayrıca bakınız: Yaylı Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?



Visco Yataklar

NASA tarafından icat edilen visco sünger, vücut yapınızın şeklini alarak, basıncı yüzeye eşit dağıtır.
Visco sünger, vücudunuzun şeklini alarak, sağlıklı omurga hizalaması sağlar.

Hafızalı Sünger (Memory Foam) veya viskoelastik poliüretan sünger olarak da bilinen visco, NASA; visco süngeri, kalkış esnasında astronotların başını korumak, çarpışma sırasında basıncı emici bir madde olarak tasarladı. Viskoelastik süngerin, üretiminin ve kullanımının yaygınlaşması için yapılan çalışmalar 25 yıl sürdü. Ve 1991 yılında ilk visko yatak piyasaya sürüldü.

Günümüzde ayakkabıdan paspasa, protezlerden motosiklek kasklarına, tekerlekli sandalyelerden otomobil koltuklarına kadar birçok alanda visco yaygın olarak kullanılıyor. En yaygın kullanıldığı sektörlerin başında da yatak sektörü geliyor. Çünkü visco yatak, beden ağırlığınızın oluşturduğu basınca ve vücut ısınıza tepki vererek, vücut yapınızın şeklini alarak, ağırlığınızı yüzeye eşit olarak dağıtarak, yükselme tepkisi gösterir. Böylece adeta bulutların üstünde uyurmuşçasına bir hissiyat oluşturur. Ve siz yataktan kalktıktan sonra eski haline geri döner. Özellikle yatakta uzun süre yatmak zorunda olanlar için çok tercih edilmektedir.

Visco yataklar, günümüzde yatak yapımında kullanılan en popüler malzemelerden biri olmuştur ve yeni bir madde geliştirilene kadar da böyle kalması bekleniyor. Memory Foam yataklar, dünya genelinde oldukça yüksek bir müşteri memnuniyetine sahiptir. Ülkemizde henüz genel kullanımı bu kadar yaygınlaşmasa da her geçen gün visco yatak tercih edenlerin sayısı artıyor. Visco veya memory foam (hafızalı sünger) yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Visko yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Visco Yatakların Artıları

  • Sağlıklı bir omurga hizalanması sağlar.
  • Uzun süre yatakta kalma kaynaklı ağrıları azaltır.
  • Vücut ağırlığı altında teninizin ezilmesini engeller. Basınç noktalarını rahatlatır.
  • Son derece düşük hareket transferine sahiptir. Mükemmel bir hareket izolasyonu sağlar. Çiftler, birbirinin dönüş hareketlerinden etkilenmez.
  • Toz akarlarının ve alerjenlerin oluşumunu azaltır.
  • Çok yönlü hareket edebilme kabiliyetine sahiptir. Ayarlanabilir ya da hareketli baza sistemleri ile kullanılabilir.
  • Dayanıklıdır. Yumuşacık olmasına rağmen bir yaylı yataktan daha uzun ömürlüdür.


Visko Yatakların Eksileri

  • En büyük eksisi, yüksek ısı seviyesine sahip olmasıdır. Yoğun ve gözeneksiz bir yapısı olması sebebiyle hava akışını kısıtlar ve gece boyunca sıcaklık sebebiyle kendinizi hapsolmuş hissedebilirsiniz.
  • Vücut desteği sunabilmek için vücut sıcaklığınıza ihtiyaç duyar. Aşırı soğuk bir odada tepkimeye giremediği için sertleşir, vücut desteği sunamaz. Aşırı sıcak bir odada da beklenenden fazla tepkimeye girdiği için çok fazla yumuşar. Sizi içine hapseder.
  • Kötü bir visco yatakta, vücudunuzun şekli kalabilir ya da sarkmalar oluşabilir. Her visco, gerçek visco değildir. Birçok kişinin visko yataklardan memnun kalamamasının sebeplerinden biri de budur.
  • Yüksek yoğunluğa ve kalınlığa sahip visco süngerler ağırdır.
  • Pahalı olması.



Jel Yataklar

Jel sünger yataklar, visko süngerin ısı tutma eylemine çözüm bulmak için tasarlanmıştır.
Visco süngerin içinde parçacıklar şeklinde ya da katman olarak üstünde kullanılan jel, ısıyı emerek ferah bir uyku ortamı sunar.

Visko yataklar ile ilgili en büyük şikayetlerden biri ısıyı hapsetmesidir. Jel sünger yataklar, visco süngerde bulunan ısı tutma eylemine çözüm bulmak için tasarlanmıştır. Jel sünger, sıkışmış ısıyı emmek için visco süngerin jel parçacıkları ile kaynaşmasını içerir ya da visco sünger katmanının üzerine jel katmanın eklenmesiyle oluşur. Visco süngerin (memory foam) aşırı ısınmasını dengeleyerek, gece boyunca daha serin bir uyku ortamı sağlar.

Jel yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Jel Yatakların Artıları

  • Sizi daha serin tutar.
  • Visco sünger gibi mükemmel bir vücut desteği sunar.


Jel Yatakların Eksileri

  • Jelin ısıyı dengelemesi zaman alır. Muhtemelen o zamana kadar uykuya dalmış olacaksınız.
  • Visco yataklardan da pahalıdır.
  • Uzun süre ısıyı dengeleyemez. Jel kapsülleri, vücut sıcaklığını, katıdan sıvıya geçerek emer. Belli bir süre sonra görevini yapamayabilir. Dolayısıyla visco yatak ile jel yatak arasındaki fiyat farkı sorgulanıyor.
  • Visko yataklarda hareket etmek zor olabilir. Özellikle yaşlılar, yataktan kalkarken zorluk çekebilir.
  • Omurga sağlığı için çok faydalı olan visko yataklar, seks için çok ideal değildir.



Petek/Izgara Silikon Jel Yataklar

Petekli silikon jel yataklar, vücut ağırlığının oluşturduğu basınca ters tepki vererek, havada yüzüyormuş gibi hissetmenizi sağlar.
Petekli ya da ızgaralı yapıya sahip silikon jel yataklar, vücudunuzun yatakla temasını minimuma indirerek, üstün ısı dağılımı sağlar.

Jel yatakların bir alt kategorisi daha var. SomniGel yataklar henüz ülkemizde pek bilinmese de, popülaritesi artmaktadır. Petek ya da ızgara jel yataklar olarak da adlandırılıyor. Visco sünger katmanının üzerine jel tabakasının eklenmesiyle oluşan jel yataklarının aksine, SomniGel yataklar da jel arı peteği şeklindedir ve havanın serbestçe hareket edebilmesi için peteklerin içi boştur. İçi boş petekli yapısı sayesinde vücudunuzun sadece %25'i yatak ile temas eder. Bu, üstün ısı dağılımı ve kolay sıcaklık kontrolü sağlar ve normalden daha sıcak uyuma eğilimi gösteren insanlar için mükemmel bir seçenek sunar.

Sadece ısıyı dengeleme değil, sünger görevi de görür. Vücut ağırlığı karşısında verdiği tepki visco yatakların tam tersidir. Yatağın içine batmak yerine, havada yüzüyormuş gibi hissetmenizi sağlar. Çünkü vücut ağırlığınız ile oluşan basınçtan hızla geri dönerek, yükselir. Her zaman orijinal şekline dönerek, mükemmel bir vücut desteği sağlar.

Lateks Yataklar

Kauçuk ağacının bitki öz sütünden üretilen lateks, doğala en yakın sünger çeşididir.
Lateks yataklar, birçok yatak tipinden daha serin, rahat ve konforlu bir uyku ortamı sunar ve vücudumuza tam destek verir.

Lateks ya da latex sünger, Güney Amerika'da Amazon bölgesine özgü Hevea Brasiliensis ya da genel adıyla Kauçuk Ağacı'nın bitki öz sütünden elde edilir. İnce ve elastik bir yapıya sahiptir. Hava ile teması sağlanarak sert kauçuk elde edilir. Ancak lateks süngerin yataklarda kullanılması için yapılan çalışmalar 5 yıl sürmüştür. Dunlop şirketi için çalışmalar yapan İngiliz bilim insanı EA Murphy, lateks süngerin içine hava baloncuklarını karıştırmayı başarmasıyla latex yatakların üretimi de başladı. Bu ilk lateks yapı, nihayetinde bugün bildiğimiz Dunlop ve Talalay lateks üretim süreçlerine dönüştü. Dunlop ve Talalay lateksi arasındaki fark, kısaca üretim süreçlerinden kaynaklanır. Doğal bir lateks yatak alacaksanız, bu iki üretim süreci arasındaki farkı bilmenizde fayda vardır.


Dunlop Lateks Sünger

Dunlop lateks üretim işlemi, kauçuk ağacından elde edilen kalın özün ekstraksiyondan sonra çırpılmasını gerektirir. Daha sonra tek dökümde kalıba dökülür ve son şeklini alması için fırınlanır. Bu işlem ile üstte daha yumuşak ve altta daha yoğun bir lateks sünger elde edilir.

Talalay Lateks Sünger

Talalay lateks üretim süreci, Dunlop sürecine iki ek adım ekler. Kalıp pişirilmeden önce, kolon oluşturan malzemenin içindeki havayı emmek için bir vakum kullanılır. Bu kolonlar gece boyunca nefes alabilirliği ve hava akışını artırır. Ardından, şeklin sabitlenmesine yardımcı olmak için dondurulur. Talalay daha tutarlı bir hisse sahiptir ve daha serin uyur.

Lateks, doğal bir malzemedir ve yapısında ağır kimyasallar yoktur. Ancak endüstriyel ve sağlık sektöründe çok yoğun kullanılması ve dünyada kauçuk ağacı sütünden elde edilen lateksin, talebi karşılamaması gibi sebeplerle pu lateks, lateksit ya da latexit adı verilen lateks dokusuna ve yoğunluğuna benzer kimyasallardan üretilen sentetik süngerler ortaya çıkmıştır. Bu süngerlerin kötü olduğunu söyleyemeyiz. Ancak, diğer süngerler gibi petrol bazlı kimyasallardan elde edildiği için doğal değildir. Kısacası her lateks yatak, doğal değildir! Gerçek doğal lateks, en az yüzde 95 doğal kauçuk içerebilir. Bu yüzden organik ve doğal bir lateks yatak arıyorsanız, içindeki malzemenin sentetik olmadığından emin olun.

Lateks Yatakların Özellikleri

Tamamen doğal olan lateks yataklar, son derece esnek ve dayanıklıdırlar. Diğer birçok yatak tipinden daha serin, rahat ve konforlu bir uyku ortamı sunar ve vücudumuza tam destek sağlar. Vücudunuzun şeklini alma, üstün basınç rahatlaması sağlama açısından hafızalı süngere (visco sünger) benzese de; visco yataklar içe çökerek vücudunun şeklini alırken, lateks yataklar vücut ağırlığınız oluşturduğu basınca karşı direnç uygulayarak, bedeniniz ile yatak arasında kalan boşlukları doldurur. Visco yataklar sabit uyuyanlar için daha idealken, lateks yataklar dönerek uyuyanlar için daha iyidir. Visco yataklara göre biraz daha sert bir yapıya sahip lateks yataklar, omuzlarda ve kalçalarda baskı oluşturmaz, düzgün bir omurga hizalaması sağlayarak, sırt ve boyundaki ağrıyı azaltırlar.

Lateks yataklar, kaliteli bir uyku ortamı sağlamanın yanı sıra seks için de idealdir. Esnek ve dayanıklı yapısı sayesinde çok fazla sıçrama sağlayarak, pozisyon değiştirmeyi kolaylaştırır.

Böyle bir lateks yatak almaya karar verdiyseniz ve bütçenizi ayarladıysanız burada dikkat etmeniz gereken en önemli kriter, içindeki lateksin doğal olup olmamasıdır. Lateks üretme sürecindeki teknolojik ilerlemeler, fiyatları düşürse de, doğal lateks yatakların genel olarak pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden doğal bir lateks yatak almak isterken, sentetik bir lateks yatak almak istemezsiniz. Tabi, bu sentetik lateks sünger yatakların kötü olduğunu ifade etmez. Daha düşük bir bütçeyle doğal lateks süngerin yapısına benzer, lateksit ya da pu lateks sünger yatakları da tercih edebilirsiniz.

Lateks yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Lateks Yatakların Artıları

  • Tamamen doğaldır, herhangi bir ağır kimyasal barındırmazlar.
  • Çevre dostudur.
  • Hijyeniktir.
  • Sessizdir.
  • Antialerjiktir. Alerjisi olanlar için idealdir.
  • Gözenekli yapısı sayesinde serin bir uyku ortamı sağlar, üstün nem yönetimi sunar.
  • Esnek yapısı sayesinde mükemmel bir hareket yalıtımı sunar, çiftler birbirlerinin dönüş hareketlerinden etkilenmez.
  • Dayanıklıdır, uzun ömürlü bir kullanıma sahiptir.
  • Yatak rotasyonuna ihtiyaç duymazlar. Dolayısıyla yatağı ayak ucu, baş ucu yönünde döndürmeniz ya da ters yüz çevirmeniz gerekmez.
  • Genel olarak tüm yataklarda kullanıma bağlı olarak meydana gelen zararlı gaz çıkışı ve koku, lateks yataklarda minimum düzeydedir.
  • İyi bir seks yatağıdır.


Lateks Yatakların Eksileri

  • Pahalıdırlar.
  • Genellikle çok ağırdırlar ve taşıması zor olabilir.



Hibrit Yataklar

Hibrit yataklar, uyku teknolojisindeki yeniliklerin bir araya gelmesinden oluşur. Bir yataktan arzu ettiğiniz tüm özellikleri bir arada sunulur.
Hibrit yataklar, destek ve rahatlık için cep veya açık yayların stabilitesini hafızalı köpük, lateks veya jel tabakasının lüksüyle harmanlamaktadır.

Hibrit yataklar, diğer adıyla melez yataklar ya da karma yataklar, bir yataktan arzu ettiğiniz tüm özellikleri almanın harika bir yoludur. Uyku teknolojisindeki çeşitli yeniliklerin melezleridir. Hibrid yataklar, destek ve rahatlık için cep veya açık yayların stabilitesini hafızalı köpük, lateks veya jel tabakasının lüksüyle harmanlamaktadır. Konfor, destek, sıçrama ve sıcaklık kontrolünün tümü hibrit şilteli bir yatakta elde edilebilir. Her ikisinin de avantajlarını sağlamak için gelişmiş bir iç yay sistemi gibi iki veya daha fazla farklı türde destek sistemini visko veya lateks sünger katmanlarıyla birleştirirler.

Dolayısıyla hibrit şilteler (hybrid yataklar), yaylı yatakların klasik hissini ve görünümünü korurken hafızalı sünger veya lateksin faydalarını sunar. Hibrit yataklar, diğer yatak çeşitlerinin en iyi özelliklerini sunarken negatiflerini en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır.

Hibrit yataklar, yaylı şiltelerden daha az sıçrama sağlar. Bu nedenle uyku partnerleri birbirlerinin dönme hareketlerinden çok az etkilenirler. Sadece uyku için değil, seks için de ideal bir sıçrama ve yastıklama sunmaları dolayısıyla da hibrit yataklar çok tercih edilmektedir.

Hibrit yatakların üst katmanlarında daha fazla konfor sağlanmaya çalışılır. Dolayısıyla visco ya da lateks yataklar gibi vücuda kontur vermek için tasarlanmışlardır. Ancak yatak boyunca iyi bir hava akışı sağlayan ve jel infüzyonlu katmanların veya diğer doğal katmanların (lateks, yün ve pamuk gibi soğutma ve nem emme özellikleriyle bilinen malzemeler) dahil edilmesine izin veren iç yaylı yapıları sayesinde çok daha serin bir uyku deneyimi sağlarlar.

Kısacası; hibrit ya da melez yataklar, yüksek müşteri memnuniyeti derecelendirmeleri nedeniyle en popüler yatak tipi olma yolunda ilerliyorlar.

Hibrit yataklar, aralarında çok büyük farklar olsa da yaylı yataklarla, özellikle paket yaylı yataklarla karıştırılabiliyor. Bir yatağın gerçekten hibrit olması için iki unsur vardır. Yay bobinlerinden yapılmış bir destek göbeği ve üst katmanda önemli bir konfor katmanı olması gerekir. Bu iki özellik paket yaylı yataklarda da mevcut diye düşünebilirsiniz. Ancak hybrid yatakları, yaylı yataklardan ayıran en önemli fark; destek çekirdeğinin, yay esaslı olmasıdır. İçinde kullanılan yay sistemleri aşırı esnek ve bağımsız hareket ederek vücudunuzun şeklini alır. Bu sebeple üst üste 2-3 kat yay kullanılabilir. Tabi ikinci fark da üst konfor katmanında lateks ya da visko gibi üst segment süngerlerin doğal yün, pamuk, deve kılı, at kılı, hindistan cevizi lifi vb. katmanlarla harmanlanmasıdır. Tabi bir de fiyatlarıyla farklarını ortaya koyuyorlar.

Hibrit yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Hibrit Yatakların Artıları

  • Geleneksel yaylı yataklardan daha iyi kontur sağlayarak, omurganıza iyi bir destek sağlar.
  • Her uyku pozisyonunda ideal konfor sunabilirler.
  • Yatağa girip çıkmanıza yardımcı olacak harika bir sıçrama sunar. İyi bir seks yatağıdır.
  • Nefes alabilir yapıları sayesinde üstün ısı yönetimi sağlayarak, serin bir uyku ortamı hazırlar.
  • Çok farklı sertlik seçenekleri mevcuttur.


Hibrit Yatakların Eksileri

  • Pahalıdırlar.
  • Genellikle çok ağırdırlar ve taşıması zor olabilir.
  • Hareket yalıtımı sunmak için tasarlansalar da, yanlış yapı kurulması, içinde kullanılan yayların hassasiyetinin yüksek olması vb. sebeplerle yüksek hareket aktarımı olabilir.



Sünger Yataklar

İçinde yay kullanılmayan ve petro kimyasal bazlı süngerlerle konforun sağlandığı yataklara, sünger yatak denir.
Sünger yataklar, yeterli kalınlığa ve yoğunluğa sahipseler, her uyku pozisyonunda ideal konfor sunabilirler.

Sünger yataklar deyince aklınıza, "Tüm yataklar zaten süngerden yapılmıyor mu? Visco ve lateks yataklar da sünger yatak değil mi?" gibi sorular gelebilir. Aslında bu kategoriden kastımız, visko ve lateks gibi spesifik olmayan poliüretan, yani petro kimyasal bazlı sentetik strafor ve süngerler. Günümüzde yataklarda en fazla kullanılan süngerler, bu kategoridedir. Modern yataklarda kullanılan en ucuz malzemelerdendir. Bu süngerler kimyasallardan elde edilse de, sağlıklı bir uyku ortamı sağlamak için üretimleri sırasında çeşitli önlemler alındığından emin olabilirsiniz. Bu tarz sünger yatakların içinde kullanılan süngerlere her marka, çok farklı adlar verilebiliyor. Bu yüzden sünger türü isimlerine girmeden içeriği özetlemek gerekirse, eğer satın aldığınız yatağın içinde yay yoksa ve içindeki süngerin teknik özelliklerinden çok fazla bahsedilmiyorsa, aldığınız yatağın bu kategoriye girdiğini söyleyebiliriz.

Sünger yataklar kötüdür gibi bir algı olsa da, iyi sünger yatakların olduğunu da unutmamak gerekir. Bu tarz yataklar alırken öncelikle içindeki süngerin yoğunluğuna (dansite) dikkat edin. Çünkü daha yüksek dansite, daha fazla dayanıklılığı ifade eder. Eğer alacağınız sünger yatağın yoğunluk seviyesi önceden sunulmuyorsa, bu alacağınız yatağın kısa ömürlü olacağı anlamına gelebilir. Düşük kaliteli yataklarda genellikle yoğunluktan hiç bahsedilmez. Tabi çok düşük bir fiyat karşılığında yüksek yoğunluğa sahip bir süngerin kullanılmasını beklemekte doğru olmaz. Süngerin dansitesi arttıkça, fiyatı da artar. Dolayısıyla alacağınız yatak da çok ekonomik bir fiyata sahip olmaz.

Genellikle farklı ihtiyaçlara ve uyku tercihlerine göre pek çok farklı tasarıma sahip olan sünger yataklar, diğer pahalı yataklar için uygun maliyetli bir seçenek sunar.

Sünger yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Sünger Yatakların Artıları

  • Genellikle ekonomiktir.
  • Eğer yeterli kalınlığa ve yoğunluğa sahipseler, her uyku pozisyonunda ideal konfor sunabilirler.
  • Sentetik, inorganik malzemelerden yapıldıkları için genel olarak anti-alerjik bir yapıya sahiptirler.
  • Hafiftirler ve çok rahat taşınabilirler.
  • Hareket yalıtımı sunarlar.
  • Başın yükselmesini teşvik ettikleri için horlamayı ve uyku apnesi sorunlarını azaltabilirler.


Sünger Yatakların Eksileri

  • Standart bir konfor sağlamak için tasarlanmaları sebebiyle çok fazla sertlik seçeneği sunmazlar. Dolayısıyla bazı kişiler için çok sert, bazı kişiler için çok yumuşak olabilirler.
  • Ekonomik ve bütçe dostu bir fiyat politikasıyla üretildikleri için genel olarak yatak yüksekliği azdır. İnce olması sebebiyle vücut ağırlığınız ile oluşan basıncı karşılayamayabilirler. Yerde uyuyormuş gibi bir hissedebilirsiniz. Bu yüzden tam bir omurga desteği sunamazlar.
  • Ortalamanın altında bir kenar desteği sunarlar. Dolayısıyla yatağın kenarında uyuduğunuzda düşüyormuş gibi hissedebilirsiniz.



Organik Yataklar (Doğal Elyaf Yataklar)

Organik ve doğal yataklar, sürdürülebilir, çevre dostu ve toksik olmayan malzemelerden üretilirler ve üst düzey konfor sağlarlar.
Organik ya da doğal yataklar, lateks, yün, kenevir, hindistancevizi, kauçuk, bambu, at kuyruğu, pamuk vb. liflerden üretilirler.

İnsanoğlu bugünkü yatak formunu ve konforunu sağlamak için çok uzun bir yol katetti. Çimde, ağaç yapraklarında başlayan konforlu uykuyu arayış süreci, 20. yüzyılda bambaşka bir forma kavuştu. İnsanoğlu artık binlerce yıl hiç olmadığı kadar konforlu bir uyku ortamına sahip. Ancak 20. yüzyıldan itibaren yataklarda başlayan bilimsel gelişmeler, çevresel sürdürülebilirlik yolunda çok az ilerlemeye yol açmıştır. Birçoğunuz 'en iyi yatak hangisidir' diye soruyor olabiliriz. Ancak son yıllarda birçok insan, kişisel sağlık ve çevre sağlığı gibi sebeplerle organik yataklara ya da doğal lifli yataklara yöneliyor.

Organik yataklar veya doğal elyaf şilteler, visko ya da poliüretan süngerlerden üretilmiş yataklarda bulanabilen kimyasallara ve toksinlere maruziyetlerini sınırlamak isteyenler için popüler olmakla beraber, ultra doğal konfor arayanlar için de idealdir. Bu tarz ürünler çevre dostu ürünler sertifikasına sahip olabilirler. Doğal elyaf yataklar, karbon ayak izinizi de kolayca azaltmanın kesin bir yoludur.

Bu kategorideki organik ya da doğal yataklar, lateks, yün, kenevir, hindistancevizi, kauçuk, bambu, at kuyruğu, pamuk vb. liflerden üretilebilirler. Ayrıca yatakta kullanılan yay sistemleri de geri dönüştürülmüş çeliklerden üretilebilir. Sürdürülebilir, çevre dostu ve toksik olmayan malzemelerden üretilen bu yataklar, genel olarak pahalı olmakla beraber, çok fazla konfor barındırırlar.

Hiçbir yatak %100 organik veya doğal değildir. Kullanılan hammaddelerin içeriğine göre organik ve doğal olması %60 ile %95 arasında değişir. Yatağın içinde kullanılan doğal hammaddalerin hangi sertifikaya sahip olduğunu öğrenin.

Organik yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Organik ve Doğal Elyaf Yatakların Artıları

  • Doğal yapıları sayesinde ısıyı ve nemi dengelerler.
  • Rahat ve konforlu bir uyku ortamı sağlarlar.
  • Çevre ve sağlığınızı etkileyecek bir kimyasal içermezler.
  • Toz akarlarına ve küfe karşı doğal bir dirence sahiptirler.


Organik ve Doğal Elyaf Yatakların Eksileri

  • Pahalıdırlar.
  • Doğal yataklara ulaşmak zordur ve seçenekler sınırlıdır.
  • Seçim yapmak zor olabilir.



Yatak Pedleri

Konfor pedi olarak da ifade edilen yatak pedi (topper), ekstra yastıklama ve destek için yatakların üzerine yerleştirilir.
Yatak pedleri, ekstra soğutma ya da ısıtma ihtiyacını gidermek ve yatağın dayanıklılığını artırmak için kullanılabilir.

Yatak pedleri, bir yatağın üstüne yerleştirilen çıkarılabilir bir sünger tabakasıdır. Konfor pedi olarak da ifade edilirler. Yatak pedi (topper), ekstra yastıklama ve destek için yatakların üzerine yerleştirilir. Yatak pedleri, ekstra soğutma ya da ısıtma ihtiyacını gidermek ve yatağın dayanıklılığını artırmak için de tercih edilebilir. Yatak pedleri, doğal lateks, hafızalı visko sünger, jel köpük, yün, poliüretan süngerlerden yapılabilir.

Yatak pedi, bir yatağın konforunu, desteğini ve ömrünü artırmak için kullanıldığında çok faydalı olabilirler. Ancak yatak pedleri, tüm uyku rahatsızlığı sorunlarınız için mükemmel bir çözüm sunamaz. Düşük kaliteli, rahatsız edici bir yatak, yüksek kaliteli bir yatak pedi eklense bile muhtemelen aradığınız konforu veremez. Yatak pedini, mevcut yatağınızdaki büyük bir sorunu düzeltmek için değil, ekstra konfor ve iyileştirme sağlamak amacıyla satın aldığınızda daha faydalı olacaktır.

Yatak pedlerinin avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Yatak Pedlerinin Artıları

  • Ekstra destek, yastıklama ve konfor sağlar.
  • Yatağınız sert ise yatak pedi ile yumuşak bir konfor elde edebilirsiniz.
  • Visko veya lateksten yapılan yatak pedi, eklemler üzerindeki baskıyı azaltabilir ve artrit veya diğer ağrılı iskelet rahatsızlıkları olanlar için rahatlama sağlayabilir.
  • Bazı yatak pedleri, yatağınızı yazın serin, kışın sıcak hale getirebilir.
  • Bir yatak pedi, yatağı tamir edemese de, rahatınızı önemli ölçüde artırabilir.
  • Yatağınızın ömrünü uzatır.
  • Misafir yatağı olarak kullanılabilir.


Yatak Pedlerinin Eksileri

  • Daha ucuz olabilirler.
  • Yatağınızdaki mevcut sorunları düzeltemez. Örneğin ortası çöken bir yatakta, konfor pedi kullanmanız sorunu gidermez.
  • Eğer standart bir yatak ebatınız yoksa, yatağınıza uygun ebatta yatak pedi bulmakta zorlanabilirsiniz.
  • Bazı yatak pedleri, ekstra konfor yerine rahatsızlık verebilir.



Hava Yatakları

Hava yatakları, mükemmel bir gece uykusu sağlamak için visko ve benzeri sünger katmanlarıyla karıştırılarak konforlu bir yatak ihtiyacınızı giderebilir.
Hava yatakları, hem saklama, hem taşıma kolaylığı, hem de sunduğu konfor sebebiyle çok tercih edilmektedir.

Hava yatakları 1980'li yıllarda vinilin icadının ardından popülerlik kazansa da O günden bugüne hava yatakları büyük bir gelişim gösterdi. Hem saklama, hem taşıma kolaylığı, hem de sunduğu konfor sebebiyle genellikle misafir yatağı ya da kamp yatağı olarak kullanıldığı düşünülse de, hava yatakları özel konfor seviyelerini mümkün kılması nedeniyle sağlık sektöründe çok tercih edilmektedir.

Hava yataklarını, artık şişme yatak olarak düşünmemek gerekir. Artık hava yatakları, mükemmel bir gece uykusu sağlamak için visko ve benzeri sünger katmanlarıyla karıştırılarak konforlu bir yatak ihtiyacınızı giderebiliyor. Gerçek bir yatağa benzer bir yüksekliğe sahip olmaları ve çarşafların kaymasını engelleyen yüzeyleri sayesinde hava yatakları farklı bir alternatif olarak yatak pazarındaki yerini her zaman korumayı başarıyor. Ayrıca hava yatakları, outdoor kamp yatağı olarak da tercih ediliyor.

Hava yataklarının avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Hava Yatakları Artıları

  • Uygun fiyatlarıyla iyi bir yatak alternatifidir.
  • Kullanmadığınız zaman yer kaplamaz, saklamak kolaydır.
  • İyi bir misafir yatağıdır. Sürpriz misafirler için her evde olmasında fayda vardır.
  • Kişiselleştirilebilirdir. Yatağınızın sertliğini kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.
  • Konforludur.


Hava Yataklarının Eksileri

  • Bu kadar teknolojik gelişmelere rağmen hala yüksek sesle çalışan hava pompası ile şişiriliyor. 3-5 dakikada hazır hale gelse de, gece geç saatlerde yatağınızı şişirmek, komşularınızla sorun yaşatabilir.
  • Çoğu kişiselleştirmeye izin vermez. Dolayısıyla şişme yataktan farkı olmaz.
  • Bu yatakların tümünün o kadar dayanıklı ve esnek olduğunu söyleyemeyiz. Eğer iyi bir hava yatağınız yoksa, kolaylıkla delinebilir ve havası kaçabilir. Ancak bir anda patlamazlar. Çoğu hava yatağı ile beraber gelen yamalarla kolayca tamir edebilirsiniz.
  • Bazı hava yataklarının üzerinden çarşaflar kolaylıkla kayabilir.



Su Yatakları

Doldurup boşaltması zahmetli olsa da su yatakları, uygun bir omurga dizilimi ve kaliteli bir uyku için iyi bir destek sağlar.
Su yatakları, yaralı, yatalak veya tıbbi tedavi gören hastalar için idealdir. Bazı modeller, yatağınızın içindeki suyu dilediğiniz sıcaklığa ayarlamanıza imkan verir.

Su yatakları, ülkemizde popülerlik kazanamasa da İlk çıkan su yataklarını bahçe hortumuyla doldurmak gerektiği ve sürekli delindiği için rakipler tarafından ilginç reklamlarla adeta tiye alındı. Ancak 1990'lı yılların ortasına kadar su yataklarının yükselişi durdurulamadı. Çünkü su yatakları, baskı noktalarını hafifleterek ve ağrı oluşumunu engellerken doğru konfor ve destek dengesini sağlayabilir olmaktan daha çok, seks yatağı olarak popüler oldular. Hala da dünya yatak pazarından, payını almaya devam ediyor.

Adeta havada süzülüyormuş gibi bir hissiyat sunan su yatakları, yaralı, yatalak veya tıbbi tedavi gören hastalar için idealdir. Vücut ağırlığını yatağa eşit olarak dağıtırlar, uygun bir omurga dizilimi ve kaliteli bir uyku için gerekli olan yeterli desteği ve rahatlığı sağlarken basınç noktalarının ortaya çıkmasını engellerler. Bu yataklardaki su, kan dolaşımını artırabilir ve bazı modellerin içinde yer alan su sıcaklığını düzenleyen cihazlar, tercihinize bağlı olarak size serin veya sıcak bir uyku yüzeyi sağlayabilir.

Su yataklarının avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:


Su Yataklarının Artıları

  • Vücut ağırlığını yatağa eşit olarak dağıtırak, kaliteli bir uyku ortamı sağlarlar.
  • Tıbbi tedavi gören hastalar için idealdir.
  • Kan dolaşımını destekler.
  • Su sıcaklığını düzenlemenize imkan tanıyarak, sıcak veya serin bir uyku ortamı sunabilirler.
  • Konforlu ve rahattır. Sertlik derecesi ayarlanabilir.
  • İyi bir seks yatağıdır.
  • Tahmin edilenin aksine, geleneksel yataklara göre daha fazla kullanım ömrüne sahiptir. 12 yıldan fazla kullanılabiliyorlar.


Su Yataklarının Eksileri

  • Bazı modeller zor ve karmaşık bir kurulum gerektirirler.
  • Bazı su yatakları kendilerini taşıyabilir, ancak birçok model ahşap vb. çerçeveye ihtiyaç duyar.
  • Her zaman bir sızıntıya neden olma delinme veya yırtılma olasılığı vardır. Bazı delikler tamir edilebilir ama çoğu zaman tamiri mümkün değildir ve eve geldiğinizde evinizi su basmış olarak bulabilirsiniz.
  • Hareket etmeleri çok zordur. Yatağın yerini değiştirebilmek için önce içindeki suyu boşaltmanız gerekir.
  • Elektrikli olan modellerde su sıcaklığını ayarlamak isterken, can sıkıcı faturalarla karşılaşabilirsiniz.



Futon Yataklar (Yer Yatakları)

Futon yer yatakları, katlanıp dolapta saklanarak yerden tasarruf sağlayarak, evinizde size ekstra alan açar.
Geçmişte kullandığımız yer döşekleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra çok yönlülüğü ile Japon kültüründen tüm dünyaya Futon yatakları olarak yayıldı.

Bu yatak türü, ülkemizde yer yatağı, misafir yatağı ya da yatak pedi olarak da ifade ediliyor. Ancak dünya genelinde, Japonların yüzyıllardır kullanması sebebiyle futon yatak olarak biliniyor. Japonlar için geleneksel bir yatak olsa da, dünya genelindeki kullanım amacı misafir yatakları ya da yatak pedleri ile aynıdır. Futon yataklar, katlanıp dolapta saklanarak yerden tasarruf sağlarlar. Bizim geleneksel pamuk ve yün döşeklerimiz ile aynı teknikle hazırlanır. Geleneksel olarak pamuk, yün, at kılı veya pirinç samanı gibi doğal dolgu mazlemelerinin el işçiliğiyle çektirilmesiyle yapılan futon yataklar, günümüzde visco, lateks gibi üst düzey süngerlerle de üretiliyor.

Futon Japon yer yataklarının avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Futon Yer Yataklarının Artıları

  • Fiyatları nispeten uygundur.
  • Yerden kazandırır. Katlayarak ya da sararak dolabınızda saklayabilirsiniz.
  • Konforlu bir misafir yatağıdır.
  • Futon yataklar, katlanarak yer koltuğu olarak da kullanılabilir.
  • Futon yataklar, esnektir. Güneşte kolaylıkla asılabildiğinden, yatak böcekleri ve toz akarı saldırılarına karşı daha az hassastır.
  • Hafiftir, kolaylıkla taşınabilir.
  • Çok yönlüdür. Kamp yatağı olarak da kullanabilirsiniz.


Futon Yer Yataklarının Eksileri

  • Çok konforlu olmayabilirler. Özellikle Japon futon yataklar biraz ince bir dolguya sahiptir ve serttir. Bizim geleneksel yer döşekleriyle benzer bir konforu vardır. Ancak modern futon yataklar, daha dolguludur.
  • Geleneksel futon yatakların, klasik yer döşeklerinde olduğu gibi havalandırılması ve güneşe asılması gerekir. Ancak visco ve lateks gibi süngerlerden yapılan futon misafir yataklarının buna ihtiyacı yoktur.
  • Pamuk, yün, at kılı gibi doğal elyaflarla yapılan futon yatakların birkaç yılda bir yeniden doldurulması ya da kabartılması gerekebilir. Yine modern futon yer yataklarında böyle bir uygulamaya gerek yoktur.


Yazımızda buraya kadar incelediğimiz yatak türlerini, ana yatak çeşitleri olarak kabul edebiliriz. Bundan sonra inceleyeceğimiz yatak türleri, baza, karyola iskelet sistemine ya da elektrikli mekanizmaya ihtiyaç duymaktadır. Daha çok fonksiyonel özellikleriyle öne çıkmaktadırlar.

Ayarlanabilir Hareketli Yataklar

Hasta yataklarına benzer motorlu bir sisteme sahip olan ayarlanabilir yataklar, özellikle ileriki yaşlarda yataktan daha kolay kalkmanıza yardımcı olur.
Hareketli ayarlanabilir yataklar, üst ve alt bedeninizi birbirinden bağımsız destekleyerek, başınızı, dizlerinizi ve ayaklarınızı kaldırmanıza izin verir.

Ayarlanabilir elektrikli fonksiyonel yataklar, hasta yataklarına benzer motorlu bir sisteme sahiptir. Ev tipi hareketli yataklar, kumanda ile kontrol edilerek yatağınızın açısını belirli uyku pozisyonlarına göre ayarlama imkanı sunar. Ayarlanabilir yataklar, üst ve alt bedeninizi birbirinden bağımsız destekleyerek, başınızı, dizlerinizi ve ayaklarınızı kaldırmanıza izin verir. Böylece ileri yaşların getirdiği fiziksel dezavantajları ortadan kaldırmaya yardımcı olarak, yatakta daha kolay doğrularak, kalkabilmeyi sağlar. Ayrıca televizyon izleme, kitap okuma için ideal konfor sunarken, bazı hareketli yatak modellerinin kas ağrısı ve stresi azaltmak için masaj özelliği de bulunur.

Ayarlanabilir motorlu multi fonksiyonel yataklarının avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Ayarlanabilir Hareketli Yatakların Artıları

  • Ekstra konfor ve rahatlık sunar.
  • Sinüs basıncını, horlamayı ve uyku apnesini hafifletebilirler.
  • Özel yükseklik seçeneği, uykudan kaynaklanan sırt ağrısını da azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Boyun veya sırt gerginliği olmadan yatakta rahatça oturmanıza izin verir.
  • Çift kişilik modellerde, partnerler yataklarını kendilerine göre ayarlayabilir.
  • Televizyon izlemek ya da kitap okumak için ideal bir oturma pozisyonu sunar.
  • Hasta yatakları gibi hareket eden motoru sayesinde evde bakıma ihtiyaç duyan ya da tıbbi tedavi gören hastalar için büyük kolaylık sağlar.
  • Mekanizma sessiz çalışır


Ayarlanabilir Hareketli Yatakların Eksileri

  • Elektrikli multi fonksiyonel motoru ve üzerinde kullanılan visco, lateks gibi sünger yataklar sebebiyle pahalıdır.
  • Bakım maliyetleri yüksektir. Zamanla bakıma ihtiyaç duyabilirler.
  • Bazı modeller ağır olduğu için hareket etmeleri zor olabilir. (Bazı hareketli yataklar çok kolay hareket ettirilebilir.)
  • Ölçü seçenekleri sınırlıdır.



Portatif Katlanır Yataklar

Portatif katlanır yataklar, kullanmadığınız zaman katlanıp kolaylıkla taşınabilen ve saklaması kolay yataklardır.
Katlanabilir yatak ve karyolalar, saklama kolaylığı sebebiyle otel, pansiyon, yurt, yazlık, kışlık, ofis gibi her yerde kullanılabilir.

Portatif katlanır yataklar, adından da anlaşılacağı gibi kullanmadığınız zaman katlanıp kolaylıkla taşınabilen ve saklaması kolay yataktır. Taşınabilir ve katlanabilir, ev, otel ve kamp tipi çeşitli yatakları bu kategoriye dahil edebiliriz. Portatif katlanabilir yatak kategorisi geniş olduğundan, katlanır yatakların farklı özelliklerini belirlemek zordur. Ancak genel olarak katlanan, taşınabilen, yer kaplamayan, pratik yataklar olarak tanımlayabiliriz.

Katlanır Yatakları Neden Tercih Etmeli?

Katlanır yatak ve karyolalar, saklama kolaylığı sebebiyle genellikle misafik yatağı olarak tercih edilse de, otel, pansiyon, yurt, yazlık, kışlık, ofis gibi her yerde kullanılabilir. Sürekli kalıcı bir yatak için gereksiz bir yer israf etmeden, misafirlerinize konforlu ve rahat bir uyku ortamı sağlar. Ayrıca neredeyse her ortam için her ebatta katlanır yatak mevcuttur. Özellikle kamp yatağı olarak da katlanır yataklar çok tercih edilir.

Katlanabilir portatif yataklarının avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Portatif Katlanabilir Yatakların Artıları

  • Kolay taşınabilir.
  • Kolay saklanabilir. Depolama için fazla alana ihtiyaç duymaz.
  • Çok yönlü kullanılabilir. Katlanır yatakların pedini, doğrudan yere koyarak yer yatağı gibi kullanabilir ya da katlayarak yer koltuğu yapabilirsiniz. Ayrıca çocuklar için iyi bir oyun
  • Çocukların kullanımına uygundur. Hatta öyle ki, yatak pedini, oyun minderi olarak da değerlendirebilirsiniz.
  • Piyasadaki en ucuz yatak olmasa da katlanır yataklar çok maliyetli değildir.
  • Konforlu bir misafir yatağıdır. Evde, otelde her yerde sürpriz misafirler için rahat bir çözüm sunar.


Portatif Katlanabilir Yatakların Eksileri

  • Bazı katlanan yataklar, pek rahat olmayabilirler.
  • Katlanır yatak karyolaları, uyku sırasında dönüş hareketlerinizle birlikte rahatsız edici gıcırdama sesleri çıkarabilir.
  • Katlanır yataklar hem ekonomik bir alternatif olmaları hem de katlanmaları sebebiyle daha ince sünger katmanlarından yapıldıklarından dolayı tam bir vücut desteği sağlayamayabilir. Kalça ve bel ağrılarına sebep olabilirler.



Süryat/Çekyat ve Kanepeler

Hem oturum hem de uyku alanına sahip olan çekyat, süryat ve kanepeler, ekstra uyku alanı için idealdir.
Çekyat, süryat ve kanepeler, misafirlerinizi ağırlamak için alternatif bir yataktır.

Süryat, çekyat ve kanepeler, doğrudan bir yatak türü olmasa da yatağa dönüşebilir fonksiyonel özelliklere sahipler. Eğer eviniz küçükse, çekyat, süryat ve kanepeler ucuz ve ideal bir çözümdür. Özellikle süryatlar otel, pansiyon, yurt ve hastanelerde çok tercih edilmektedir. Hem oturum, hem de uyku alanına sahip olmaları sebebiyle çekyat, süryat ve kanepeler, her zaman popülerliğini korumaya devam ediyor.

Süryat, çekyat ve kanepelerin avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Çekyat, Süryat ve Kanepelerin Artıları

  • Çekyatlar, sınırlı alana sahip evler için uygundur.
  • İyi bir misafir yatağıdır. Beklenmedik konuklar için mükemmel bir çözüm olabilir.
  • Fonksiyoneldirler. Hem oturma hem yatma hem de depolama imkanı sunarlar.
  • Fiyatları uygundur.


Çekyat, Süryat ve Kanepelerin Eksileri

  • Bir veya iki gece çekyat ya da kanepede uyumak sorun olmaz. Ancak çok uzun süre uyuyabileceğiniz bir yatak türü değildir.
  • Tam bir sırt, bel, boyun desteği sağlayamaz.



Duvara Katlanır Yataklar (Murphy Yatak)

Hem oturum hem de uyku alanına sahip olan çekyat, süryat ve kanepeler, ekstra uyku alanı için idealdir.
İhtiyacınıza göre özelleştirebileceğiniz duvar yataklarının en büyük avantajı, yerden tasarruf sağlamalarıdır.

Duvara katlanır yatakların mucidi, 'dir. 20. yüzyılın başında tek odadan oluşan evini hem yatak odası hem de salon olarak kullanmak için duvara katlanan yatağı icat etti ve patentini aldı. Bu yüzden tüm dünyada bu yatak türüne Murphy Yatak denir. Ülkemizde Murphy Yataklar, duvara katlanır yatak, kaybolan yatak, saklanan yatak, açılır kapanır yatak, hareketli modüler yatak, akıllı yatak, duvara monte yatak vb. isimlere sahipler. Küçük bir odada daha fazla yer sağlamak amacıyla tasarlanan duvar yatakları, katlandığında odanızın dekorasyonunu bozmaz. Bir kitaplığa, çalışma alanına dönüşebilirler. Özellikle çocuk ve genç odalarında kullanımı çok yaygındır.

Duvara katlanır yatakların avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Akıllı Duvar Yataklarının Artıları

  • En büyük avantajı, yerden tasarruf sağlarlar. Yatağa ihtiyacınız olmadığı zaman odada kendinize fazladan alan kalır.
  • İhtiyacınıza göre özelleştirilebilir. Yatak odanız aynı zamanda çalışma odanız olabilir. Salonunuzda tv ünitesi olarak kullanabilirsiniz.
  • Evinizin dekorunu tamamlayabilirler. Harika görünürler. Misafirleriniz, kitaplığınızın içinden yatak çıkınca şaşkına dönebilir.
  • Tahmin edilenin aksine fiyatları makuldur. Bir genç odası ya da bir kitaplık fiyatına, duvara katlanır yatak satın alabilirsiniz.
  • Yatak konforundan ödün vermenize gerek yoktur. Piyasada satılan tüm yataklar, duvara monte yatağınızın içine sığabilir.
  • İyi bir misafir yatağıdır.
  • Özellikle çocuk ve genç odaları için idealdir.
  • Kolaylıkla açılıp kapanabilir.
  • Her odaya, her amaca göre duvar yatağı vardır.


Akıllı Duvar Yataklarının Eksileri

  • Stüdyo bir dairede yaşıyorsanız ve her gün yatağı açıp kapamanız gerekiryorsa, belli bir süre sonra bu olay canınızı sıkabilir.
  • İlk kurulumu zordur. Eğer kurulumu siz yapacaksanız, kurulum talimatlarını dikkatli okumayı unutmayın.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

İnsanoğlunun binlerce yıl süren konforlu yatak arayışlarının sonucu olarak, ortaya onlarca yüzlerce farklı yatak modeli çıktı. Günümüzde konforlu ve sağlıklı bir yatağın bazı kriterleri çizilmiş olsa da her geçen gün gelişen teknolojilerle yeni yatak türleri çıkmaya devam ediyor. Çünkü her insanan uyku süreci, parmak izi gibi benzersizdir. Dolayısıyla konforlu yatak arayışı hiçbir zaman sona ermeyecek.


Bu sebeple günümüzde o kadar çok yatak seçeneği ortaya çıktı ki, kendiniz için ideal ve doğru yatağı bulmak hiç de kolay değil. Yeni bir yatağı satın almaya karar vermeden önce, öncelikle kendi uyku sürecinizi, vücut yapınızı, sağlık durumunuzu ve yataktan beklentilerinizi çok iyi tanımlamalısınız. Eğer çift kişilik bir yatak alacaksanız, uyku partneriniz için de kriterleri belirlemelisiniz.


Bütçenizi de belirledikten sonra kendiniz için en uygun yatak türünü belirleyip yatakları incelemek ve denemekte fayda var. Aksi takdirde yüzlerce farklı yatak modeli ve onlarca farklı tavsiye kafanızı karıştırabilir.


Umarız, başlıklı yazımızdaki bilgiler, kendiniz için en iyi ve en doğru yatağı bulma sürecinde size yardımcı olur.


Unutmayın; seçtiğiniz yatak türü, uyku kalitenizi olumlu ya da olumsuz doğrudan etkileyecektir.

Dipnotlar

'da yayınladığımız içeriklerin kaliteli, doğru, kapsamlı ve bilgilendirici olması için özen gösteririz. Bu yüzden yazılarımızdaki referanslar, uluslararası dergi yayınlarına, hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıbbi derneklere dayanmaktadır. Üçüncül referans kullanmaktan kaçınırız. İçerik politikamızı okuyarak, yazılarımızın doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1. Statista, On what type of mattress do you sleep at home? Başa Dön ↩

Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Keşke şu siteyi daha once gorseydim.yatak aldım eşimle hiç memnun değiliz.buradaki yazilari okuyinca anladim ki cok yanlış bir yatak secimi yapmışız.hic de satıcınin dediği gibi çıkmadı.hatta satıcının soyledigi çoğu şeyin alakası bile yokmuş.pek sitelere yorum yazan biri değilim.ama yatak seçimi çok önemliymiş.10 yılda bir alınınca insan anlamıyor.saticilarin dwdiklerine reklamlarda söylenenlere kanmayın.arastirmadan denemeden yatak almayın. Pişman olursunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şey için geç değildir. En azından yatağınızın kendiniz için doğru olmadığını anlamanız bile uyku sağlığınız için çok değerli. Umarız tez zamanda bütçenizi ayarlayıp, kendiniz için ideal bir yatak satın alabilirsiniz.

      Sil
  2. Merhaba. Bel rahatsızlığım var. doktorum visko ya da lateks yatak almamı tavsiye etti. Adana'da yaşıyorum.internette visko yatakların terlettigini okudum.visco kullanan arkadaşım da çok memnun olmadığını söyledi.cok terliyormus geceleri.yardimci olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığınız bölgenin iklimini göz önünde bulundurursak lateks yatak tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Visco yataklar yapısı itibariyle vücut ısısını uyku sırasında tutar. Bu da sıcak bir uyku ortamına sebep olur. İlla visco yatak tercih edecekseniz visko jel sünger içerikli yatakları ya da visco hibrit yatakları tercih edebilirsiniz. Bunlar ısıyı içeride daha az tutar. Visco ya da latex yatak alırken yazımızdaki bilgileri göz önünde bulundurmayı unutmayın.

      Sil
  3. ok teşekkurler büyük emek var

    YanıtlaSil
  4. bilgiler aydınlatıcı oldu,tesekkürler

    YanıtlaSil
  5. Hocam herkul yayli yataklari oneriyor musun ?

    YanıtlaSil
  6. merhaba torba yaylı yataklari oneriyor musun ? marka önemli mi?

    YanıtlaSil
  7. Tabi ki. Özellikle eşiniz dönüş hareketlerinden rahatsız oluyorsanız ve ekstra hareket yalıtımı ve daha kişisel bir vücut desteği arıyorsanız paket yaylı yatakları tercih edebilirsiniz. Ülkemizde büyük ve küçük ölçekli çok kaliteli yatak üretimi yapan birçok marka mevcut. Tabi yatak görünümüne sahip ürünler de maalesef çok var. Birkaç yazımızı okuduktan sonra bunları kolaylıkla ayırt edebileceğinizi düşünüyoruz. Burada önemli olan vücudunuzun ve uyku sağlığınızın ihtiyacı olan doğru yatağı bulmanızdır. Bunun için vücut tipiniz, uyku pozisyonunuz, yaşınız ve rahatsızlıklarınıza yönelik bir yatak seçmelisiniz. Bu iyi bir markanın pahalı bir yatağı olabileceği gibi, küçük bir yatak atölyesinin daha uygun fiyatlı yatağı da olabilir. Doğru yatak seçiminde fikir sahibi olmanızı sağlayacağını düşündüğümüz Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?, Kimler Yaylı Yatak Kullanmalı ya da Kullanmamalı, Pahalı Yatak En İyi Yatak Mıdır?, Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi Nasıl Yapılmalı? başlıklı yazılarımızı incelemenizi öneririz.

    YanıtlaSil
  8. Çocuğumuz için istikbal optimal yarak mi yataş silver theraphy yatak mi alalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayın politikamız gereği, doğrudan bir yatak önerisinde bulunmuyor ya da yatak karşılaştırmalarına yanıt vermiyoruz. Çocuğunuz için doğru yatak seçimi yapmanızda yardımcı olabileceğini düşündüğümüz Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?, Yatak Tipleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler, Uyku Pozisyonunuza Göre Yatak Seçimi vb. başlıklı yazılarımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

      Sil
  9. Merhaba. 10 cm kalınlığında doğal latex altına destek için 5 cm sünger yeterli midir? eski yatağım biraz deforme olduğu için bunu atıp sünger koymak istiyorum...

    YanıtlaSil
  10. Bel fıtığı kopması nedeniyle ameliyat oldum.Bugün yatak baktım, paket yaylı yataklar çok rahattı, fakat üstündeki pedlerden dolayımı bilemedim, yatarken sağa ve sola dönüşlerde ses çıkarıyor.Sanki bir muşambanın üstünde yatar gibi...
    Sert bir yatak önerisini denedim,üstünde ped yoktu, o da tahtanın üstünde yatıyormuşum da düşecekmişim hissi verdi.Yazdıklarınızı okuyunca kararsız kaldım.Çelik kesintisiz yay sistemi ses çıkmasını engelliyor fakat yatak çok sert,orta sert bir yatak mı bakmalıyım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç geri bildirim için üzgünüz. Ancak e-posta adresi yazılmadan yorum yazıldığında genelde mesajlarınız spama düşüyor. Bu sebeple de mesajlarınız gözümüzden kaçabiliyor. Ancak önemli bir konuya değinmişsiniz. Siz belki yatağınızı aldınız ama başkalarına faydası olması için cevaplamak istedik.

      Son yıllarda üretilen yay sistemleri neredeyse hiç ses çıkarmamaktadır. Hele ki paket yaylı yatakların en büyük özelliği budur. Yay sistemi büyük bir deformasyona ya da baskıya maruz kalmadıysa uzun yıllar sessiz bir şekilde çalışır.

      Ancak sizin burada değindiğiniz konu bambaşka. Çok teknik detayına girmeyeceğiz ama yeni alacağınız bir yataktan sizin de dediğinizi gibi muşambanın, naylonun üstünde yatıyormuş gibi hışırtı tarzında ses duyuyorsanız, o yatağı almayın. Bu sesi duymak için kulağınızı yatağa dayamanıza gerek yoktur. Kulağınızı yatağa dayadığınızda az da olsa bu sesi duyuyorsanız bu kabul edilebilir. Ancak üstünde sağa sola döndüğünüzde rahatlıkla duyuyorsanız, sorun vardır. Bu ses zaman içinde kolay kolay azalmaz, yıllar sürebilir.

      Sil
  11. Emeğinize sağlık teşekkürler çok etkili ve faydalı bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil