Uyku Konforu İçin Altın Kurallar

Uyku bedenen ve zihnen yenilendiğimiz bir süreçtir. Uykunun süresi değil, kalitesi ve devamlılığı önemlidir. ’12 saat uyuyorum ama yetmiyor’, ‘Sabahları erken uyanamıyorum’, ‘Güne yorgun başlıyorum’, ‘Uykumu alamadım’, ‘Yataktan sürünerek çıktım’, ‘Alarmı parçalamak istiyorum’ gibi cümleleri sürekli tekrarlıyorsanız uyku sürecinizi doğru yönetemiyorsunuz demektir. Halbuki çok basit 7 kural ile uyku konforunuzu ve kalitenizi artırabilirsiniz. İşte uyku konforunuzu arttıracak altın kurallar..

Eğer sabahları yorgun uyanıyorsanız, uyku sürecinizi doğru yönetemiyorsunuz demektir. 7 basit kuralla uyku kalitenizi artırabilirsiniz.

İyi, kaliteli ve deliksiz bir uyku, uzun vadede zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığınıza, kısa vade de yeni güne dinç ve enerjik başlamanıza katkı sağlar. Uyku, vücudun kendini yenileme, onarma sürecidir. Otomobilinizi nasıl belirli aralıklarla düzenli olarak bakıma götürüyorsanız, bedeninizin ve ruhunuzun da düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Vücudunuzun günlük yıpranma ve bozulmaları gidermek için sizden tek bir isteği var. Düzenli bir şekilde biyolojik saate göre bedeninizi uyutmanız. Yapmanız gereken bu kadar basit. Ancak maalesef birçok kişi düzenli bir uykuya sahip değil.

Ayrıca bakınız: Yatak Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Uyku Kalitesini Artıran 7 Kural

Aslında mışıl mışıl bir uykunun sırrı yoktur. Bedenimiz zaten bunun üzerine kurgulanmıştır. Kuralları çok basittir. Ancak birçoğumuz tıkır tıkır işleyen bu düzeni devam ettiremiyoruz. Bedenimizin, zihnimizin ve ruhumuzun taleplerini göz ardı ediyoruz. Bu sebeple de uyku sağlığımız bozuluyor. Herkes çok basit birkaç kurala dikkat ederek deliksiz bir uyku çekebilir. İşte uyku kalitenizi ve konforunu arttıracak 7 altın kural..

ALTIN KURAL 1: Uykunuzu Düzenli Hale Getirin!

Sağlığınız için uyku kalitenizi artırmalısınız. Bunun için ilk olarak, düzenli uykuyu bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Doğru beslenme, spor, egzersiz, stres kontrolü vb. sağlığınız için ne kadar önemliyse, uyku da bir o kadar önemlidir. Hatta sağlıklı, kaliteli bir yaşamın altın kuralı diyebiliriz. Çünkü düzenli bir uyku süreciniz yoksa, sağlıklı beslenmenin, spor yapmanın faydalarından yüzde 100 fayda sağlayamazsınız. Düzenli, kaliteli uyku, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin olmazsa olmazıdır.

Başarılı insanların ortak özelliklerinden biri, uyku süreçlerini doğru yönetmeleridir.

ALTIN KURAL 2: Uykunuza Borçlanmayın!

Kısaca özetlersek; uyku, beyninizin yakıtıdır. Düzenli uyku hafızanızı güçlendirir, kalp ve sindirim sisteminizi korur. Uyku; omurgadaki kasların, iskelet sisteminin, bağların, merkezi sinir sisteminin ve diğer yapıların tamamen rahatlayabileceği tek zamandır. Vücudunuzun günlük yıpranmaları onarmak için düzenli bir uykuya ihtiyacı vardır. Bu yüzden uykudan fedakarlık olmaz. Yetişkin bir kişi günde ortalama 7-9 saat arasında uyumalıdır. Eğer uyku için yeterli vakti ayıramıyorsanız, uykunuza borçlanırsınız. Uykunuza borçlanmayın. Eğer borçlandıysanız, fazla uzatmadan uyku borcunuzu ödeyin. Belli bir süre biraz fazla uyuyarak bu borcu kapatabilirsiniz.

Deliksiz ve kaliteli bir uyku için yatmadan en az 3 saat önce yemeğinizi yemiş olun.
Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için zamanında ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Yatmadan önce abur cubur yemeyin!

ALTIN KURAL 3: Yatmadan Önce Yiyip İçmeyin!

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından biri beslenme. Düzenli ve kaliteli bir uyku için de sağlıklı beslenmek çok önemli. Burada sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmayacağız. Ancak yatmadan hemen önce bir şeyler yiyip içmeyin. Akşam yemeğini yatmadan en az 3 saat önce yapmış olun. Yatmadan 6 saat önce kafein alımını bırakın.

ALTIN KURAL 4: Yatak Odanızı Sadece Uyumak İçin Kullanın!

Kaliteli bir uykuya başlamak için yatak odanıza gittiğinizde, 15 dakika uykuya dalmak için kendinize zaman ayırın. Son kez cep telefonunuzdan sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmekten vazgeçin. Bu şekilde farkında olmadan telefonda dakikalar hatta saatler geçiriyoruz. Mümkünse başta cep telefonunuz olmak üzere, televizyon, bilgisayar vb. teknolojik aletleri yatak odanızdan uzak tutun. Yatak odanızı sadece uyumak için kullanın. Yarım kalan filmin son 15 dakikasını yatak odanızda telefondan izlemeyi bırakın.

Televizyon, bilgisayar, özellikle cep telefonu gibi teknolojik aletleri yatak odanızdan uzak tutun. Yatak odanızın, uyku ortamı olduğunu unutmayın.
Teknolojik aletleri yatak odanızdan uzak tutun. Yatağınızı sadece uyumak için kullanın.

Yatmadan önce telefonunuzu kullanmanın (veya bir tablet, dizüstü bilgisayar, hatta bir e-okuyucudan okuma veya TV seyretme) uzun süredir uykuyu etkilediği kanıtlanmıştır. Elektronik cihazların ekranlarından yayılan mavi ışığın, vücudun uyku ve uyanma döngüsünü kontrol eden hormon olan melatonin üretimini kısıtladığı belirlenmiştir. Sağlıklı bir uyku için tüm elektronik cihazları yatmadan bir saat önce kapatın. Başlangıçta en azından, uyumayı planlamadan önce 30 dakika boyunca ekransız kalmaya çalışın.

Yatmadan 6 saat önce kafein alımını bırakın ve aynı şekilde yatağa girmeden 30 dakika önce herhangi bir teknolojik ekran kullanımından uzaklaşın. 6/30 kuralını unutmayın!

ALTIN KURAL 5: Egzersiz Yapın!

Kaliteli bir hayat sürdürmek için olmazsa olmazlardan biri şüphesiz ki spor yapmak, hareketli bir yaşam sürmek. Aynı şekilde kaliteli ve daha iyi bir uyku için de spor, egzersiz yapmak önemli. Maalesef birçok kişi spor yapmıyor/yapamıyor. Yine de kısaca bahsetmemiz gerekirse, gün içinde hafif egzersizler yapın. Yatmadan önce egzersiz yapmayın. Yatmadan en az 3 saat önce egzersiz yapmayı bitirmiş olmanız da fayda var.

ALTIN KURAL 6: Zihninizi Susturun, Stresten Uzaklaşın!

Yatmadan önce vücudunuzu ve zihninizi gevşetin. Stresli bir gün geçirdiyseniz, kendinizi uykuya zorlamak yerine önce zihninizi susturun. Zihninizi boşaltmak için yatak odanıza gitmeden önce kendinize zaman ayırın. Düşüncelerle meşgul bir zihin, uykuya dalmayı zorlaştırır. Zihninizi boşaltmak, stresten uzaklaşmak için birçok yöntem mevcut. Örneğin, uykudan hemen önce ılık bir duş almak rahatlamak için en etkili yöntemlerdendir. Stresinizi kontrol edip, zihninizi susturup yatmanız, uykuya dalmanızı kolaylaştırır.


ALTIN KURAL 7: Kendiniz İçin Doğru Bir Yatak Seçimi Yapın!

Ve tabi ki kaliteli ve deliksiz bir uyku için kendiniz için doğru bir yatağa sahip olmalısınız. İyi bir yatak, kaliteli bir gece uykusu sağlamaya yardımcı olabilir ve sabah uyandığınızda dinlenmiş, enerjik ve ferah hissetmenizi sağlar. Tabi ki; iyi bir yatak, tek başına yeterli değildir. Yazımızda belirttiğimiz gibi kaliteli bir uyku için dikkat etmeniz gereken bir sürü adım var. Eğer tüm bu adımlara dikkat ederseniz ve sizin için doğru bir yatağa sahipseniz, yatağınız uyku kalitenizi en az yüzde 30 artırabilir. Yatağınız vücudunuzu tam olarak desteklemelidir. Doğru bir yatak, vücudun doğal omurga eğrisinin korunmasına yardımcı olurken, yanlış seçilmiş bir yatakta uyumak kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde baskı yaparak bel ve sırt ağrılarının oluşmasına neden olur.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Uyku; bedenen, zihnen ve ruhen dinlenme, yenilenme ve onarılma sürecidir. Doğuştan gelen bir ritmi vardır. Günün sonunda, biyolojik saatiniz uyumanız gerektiği konusunda sizi uyarır. Ancak birçoğumuz, bu uyarıyı dikkate almayız. Bu yüzden düzensiz bir uyku sürecine sahibiz.


Ancak bu düzensiz uyku süreci, fiziken ve zihnen sürdürülebilir değil. Düzensiz ve kalitesiz bir uyku, uzun vadede fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlığınıza; kısa vadede de güne yorgun ve mutsuz başlamanıza sebep olur.


Unutmayın, bedeninizin ve zihninizin düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Otomobillerinize gösterdiğiniz özeni, kendinize de göstermelisiniz. Bedeninizin ve zihninizin yedek parçası yok.


Yapmanız gereken gayet basit! Kaliteli, konforlu ve deliksiz bir uyku.. Bir gün bile ertelemeden uyku kalitenizi artıracak bu kuralları uygulamaya başlamanızı öneririz. Göreceksiniz ki kısa sürede yeni güne dinç, enerjik ve mutlu başlayacaksınız.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. 7. Kuralı bir türlü basaramadık. Bu kaçıncı yatak olmuyor olmuyor. yatakçılar anlatıyor, vücudu şöyle destekler, yok bulutlar8in üstünde uyursun. inanıyorum alıyorum yine sabaha kadar yatakta donuyorum. KKoltukta daha rahat ediyorum.artik pes ettim bana gore uygun bir yatak yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki sorun kendiniz için doğru yatak bulamamanızdan ziyade, omurga sisteminizdeki bir rahatsızlıktan ibaret olabilir. Genellikle yatakta rahat edemeyip, koltukta rahat uyuyan kişilerin omurga sisteminde sorun olma ihtimali yüksektir. Yeni bir yatak almadan önce doktorunuza başvurmanız, sorununuzu tespit edip, buna göre bir yatak seçimi yapmanız daha faydalı olacaktır.

      Sil
  2. Türkiye'de yaşamasak hepsi çok guzel de sabah 8 akşam 8 mesai yapiyorken bu kurallari uygulamak ne mümkün yine de denemeye çalışalım bakalım

    YanıtlaSil