Yatağınızı Neden Değiştirmelisiniz?

Ömrümüzün üçte biri yatakta geçse de, maalesef çoğu insan, kaliteli uyku ve doğru yatak seçiminin hayatımızdaki önemini kavrayabilmiş değil. Öyle ki; koltuk takımları, yataklardan daha sık değişiyor. Peki, yataklar ne sıklıkla ve neden değiştirilmeli? Yataklar ne kadar süre kullanılmalı? Yatağınızın ömrünün dolduğunu nasıl anlayabilirsiniz? İşte; size yatağınızı değiştirmeniz için 10 neden..

Hayatımızın üçte biri yatakta geçiyor. Doğru yatak seçimi, uyku konforu ve yaşam kalitemizi doğrudan etkiliyor. Peki yatakları neden ve ne zaman değiştirmeliyiz?

Hayatımızın üçte biri ta geçse de; maalesef çoğu insan, uykunun hayatımızdaki önemini kavrayabilmiş değil. Sabah dinç ve enerjik uyanamayınca hemen beslenme alışkanlıklarını gözden geçiririz. Ya da bel ve ayaklarda ağrı oluştuğunda, egzersiz yapma planları yaparız. Ya da bir doktora başvururuz. Uykuda çok üşüyorsak, üzerimize bir kat daha battaniye örterek çare bulmaya çalışırız. Ya da aşırı terliyorsak, yatak odamıza klima taktırmayı düşünürüz.


Asla ama asla her gün üzerinde ortalama 8 saat vakit geçirdiğimiz yatağımızda, "Bir sorun olabilir mi?" diye düşünmeyiz. Aslında bu; yatak firmalarının başarısı da olabilir. O kadar başarılı yataklar yapmışlar ki, yıllardır kimse yatağında bir sorun olabileceğine ihtimal bile vermiyor.

Artık yatakları değiştirmenin vakti gelmedi mi?..

Öncelikle yatakların, bir mobilya olmadığını, artık aklımıza kazımanın zamanı geldi. Yazılarımızda bunu sık sık vurguluyoruz/vurgulayacağız. Bunu herkesin aklına sokana kadar bizim en önemli misyonumuz olacak. Türkiye’de yapılmış bir araştırma yok ama satış rakamlarına bakınca insanların koltuklarını, yataklarından daha sık değiştirdiğini söylemek yanlış olmaz.

Maalesef, yataklarımızın evimizdeki fiskos kadar değeri yok. Düğün alışverişine gideriz, koltuk takımına bütçe ayırırız, televizyona bütçe ayırırız, mikrodalga fırına bütçe ayırırız, gardıroba bütçe ayırırız, şifonyere bile bir bütçe ayırırız.

Ayrıca bakınız: Kimler Yaylı Yatak Kullanmalı ya da Kullanmamalı?

Eğer para kalırsa ve yatak odasını aldığımız mobilyacı, dünyanın en pahalı yatağını hediye etmediyse, kalan para kadar bir yatak alırız. Çarşaf takımı bile öncelik sırasında yataktan önce gelir. (Bu gözler, çarşaf takımına göre yatak alan çiftler bile gördü:) Son yıllarda yeni evlenen çiftler, yatağın önemini kavramaya başlasa da hala istisna olarak kabul edebiliriz.

Yatağı satın aldıktan sonra da değişen bir şey olmaz. Hani şöyle kısaca bir düşünün. 10 yıllık evlisiniz. Ve hiçbir eşyanız değişmedi. Cebinizde 20 bin lira bütçe var. Evde değiştirilecek eşyaları sıralayın desek, kaçınız yatağı ilk 10’a yazarsınız?..

Teknoloji gelişti, yeni modeller çıktı. Televizyonu değiştirsek fena olmaz. Ya da yatak odasına şöyle güzel bir televizyon alsak, geceleri film izleriz. Aaaa koltuk takımımız çok demode.. Hiç beğenmiyorum. Bak ne güzel modeller çıkmış. Perdelerin değişmesi lazım. Ayşe, bir perde takımı almış harika..

Aklınızdan geçenler üç aşağı beş yukarı yukarıdaki gibi olacaktır. Yapılmış bir araştırma yok ama sizleri çok iyi tanıyoruz. Siz de bize hak verirsiniz ki, yüzde 95’iniz ilk 10’a yatak yazmayacak. Hatta, arttırıyoruz. Baza ve karyolayı ilk 10'a yazanların oranı daha fazla çıkacaktır..

Yatağınızı Neden ve Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Artık yatağın önemini kavramalıyız. Son yıllarda yatağın yaşamımızdaki öneminin yavaş yavaş farkına varsak da hala yetersiz. Türkiye'de bel, boyun ve sırt ağrısı yaşayanların oranı yüzde 80 civarında. Bunun birçok sebebi var. Ama emin olun bu sebepler arasında omurgamıza tam destek sağlamayan yatakların katkısı da hiç az değil.

Artık yatakları değiştirmenin vakti geldi. Peki yatağımızı değiştirmemiz gerektiğini nasıl anlayacağız? Yatağınızı ne zaman değiştirmeniz gerektiği konusunda belirlenmiş net kriterler yok. Ama yatağınız ve vücudunuz size belirgin sinyaller verecektir. İşte size yatağınızı değiştirmek için 10 neden..

Yorgun Uyanıyorsanız

Yetişkin bir kişi, günde ortalama 7-9 saat arasında uyumalıdır. Normal standartlarda, her gece düzenli olarak aynı saatlerde uyuyup, sabahları aynı saatte kalkıyorsanız ve hala yorgun uyanıyorsanız, yatağınızı değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.

Uyku Sırasında Alerji ya da Astımınız Şiddetleniyorsa

Zamanla, yataklar toz toplar ve bu da toz akarlarını (mite) çeker. Karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda yaşayan miteler için evimizde en iyi yaşam alanları, yatak odamızdaki yatak, yastık, yatak takımları, battaniye, halılar, kumaş kaplı mobilyalar, tüylü oyuncaklar, peluşlar ve perdelerdir.

Gözle görülemeyecek kadar küçük 8 ayaklı toz akarları (mite), ölü deri hücresiyle beslenir. Ayrıca bu mite’ların dışkılarından beslenen bakteriler vardır. Bunlar çok hızlı ürerler ve birkaç yıl içinde yatağın içinde sayıları birkaç milyona ulaşır.

5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon mite yaşamaktadır. İki yıl kullanılan bir yastığın ağırlığının yüzde 10’u ölü akarlardan ve bunların dışkılarından oluşabilir. Kısacası, bu toz akarları ve bakteriler; alerji, astım şikayetlerinizi artırabilir ve başka sağlık problemlerine yol açabilir. Bu tarz şikayetleriniz artıyorsa, bir doktora başvurmanın yanı sıra yatağınızı değiştirmeyi de düşünebilirsiniz.

Uyandığınızda Sırtınız ya da Vücudunuz Ağrıyorsa

Sabah uyandığınızda sürekli olarak sırt ya da kas ağrıları yaşıyorsanız, muhtemelen yatağınız artık omurganızı doğru bir şekilde desteklemiyordur. Düzenli bir gece uykusundan sonra dinç ve enerjik olarak uyanmış olmanız gerekir. Acı içinde uyanmamalısınız. Her zaman bunun üzerine vurgu yapıyoruz, son yıllarda yatak sistemleri çok gelişti.

5 yıl ve üzeri kullanılan yatağa göre, yeni yatak sistemlerinin stresle ilişkili semptomların azalmasını sağlayarak, uyku kalitesini artırdığı ve sırt rahatsızlığını azalttığı tespit edilmiştir. Yeni bir yatak satın alarak, sağlığınıza yatırım yapabilirsiniz.

Yatakta Rahat Edemiyor, Sürekli Dönüyorsanız

Yataklar, kapalı bir kutudur ve 3 esnek maddenin bir araya gelmesinden oluşur: Yay, sünger ve kumaş. Bu 3 esnek maddenin dikdörtgen bir kutu gibi formunu koruması çok önemlidir. Her ne kadar yataklar uzun ömürlü ürünler olsa da, birkaç yıl kullanıldıktan sonra, sarkma, topaklaşma, çökme, kabarma ya da sıkılığını kaybetme gibi sorunlar oluşabilir. Bunların kabul edilebilirlik oranları vardır.

Örneğin bir sünger katmanının vücut basıncı doğrultusunda belli bir oranda ezilmesi ve sizin bedeninizin şeklini alması, olağan ve olması gereken bir durumdur. Ancak bu ezilme fazla olduğunda yatak, rahatsızlık vermeye başlar. Hiçbir uyku pozisyonunda rahat olmamaya ve tüm gece dönmeye başladıysanız, yatağı değiştirme zamanı gelmiştir.


Gece Yay Sesleri Duyuyorsanız

Yatakların , çok dayanıklıdır. Bu yüzden neredeyse tüm firmalar yay sistemlerine en az 10 yıl garanti verir. Yay sistemine, 25 yıl garanti veren firmalar bile mevcut. (Bizce hiçbir önemi yok.) Eğer hareket ettiğinizde yaylar gıcırdıyorsa, yay bobinlerinin yıprandığı, 90 derecelik açısını kaybettiğini söyleyebiliriz. Bu da artık yay sisteminin, vücudunuzu doğru şekilde destekleyemeyeceğinin bir işaretidir. Yeni bir yatak alma zamanı gelmiştir.

Ayrıca bakınız: Yatak Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tabi bir kez daha belirtelim. Yay sistemlerinden kolay kolay gıcırdama sesi alamazsınız. Bu şikayetler çoğu zaman, baza ve karyolalardan gelmektedir. Bunu anlamak için yatağı düz bir zemine koyup, üzerinde yuvarlanmanızı öneririz. Eğer gıcırdama sesi alıyorsanız, sorun yatak yaylarıdır. Eğer yatak yaylarından ses gelmiyorsa, sorun baza ya da karyolanızdadır.

Uyku Partnerinizin Hareket Ettiğini Hissediyorsanız

Yataklar uzun süre kullanıldıktan sonra, hareket aktarımını azaltma yeteneğini kaybedebilirler. Bu da; eşiniz, yatakta döndüğünde ya da yatağa girip çıktığında daha fazla hareket hissetmenize sebep olur. Tabi bu kural, özellikle , ve için geçerlidir. Bonel yaylı bir yatak kullanıyorsanız, bu yatağınızı değiştirmek için bir sebep olmayabilir. Çünkü ın, hareket aktarımını azaltma yetenekleri yoktur. Ancak eşler arasında 30 ve üzeri kilo farkı varsa, zaman içinde yaylar yumuşadığı için hafif olan eş, diğerine doğru daha fazla yuvarlanmaya başlar. Yatağınızı değiştirmeniz zayıf olan partner için faydalı olur.

Çok Fazla Kilo Aldıysanız

Yatak seçiminde kilonuzun önemli bir etken olduğundan bahsetmiştik. Eğer yatağınızı aldıktan sonra aşırı kilo aldıysanız (Bununla ilgili bir araştırma yok ama kilolar baz alınarak belirlenen kriterlere göre 30 kg ve üzeri diyebiliriz.) ya da uyku partneri eklediyseniz, bu ağırlık değişimi eski bir yatağı etkileyebilir. Dolayısıyla uyku kaliteniz ve konforunuz düşebilir. Vücut yapınıza uygun yeni bir yatak satın almanız faydalı olur.


Yatağınızdan Kötü Kokular Geliyorsa

İnsan vücudu yatağın içine her gece 295 ml sıvı döker (ter ile) ve yılda ortalama 454 gram ölü deri hücresi bırakır. Bu terin tamamı yatak tarafından emilmese de bu bile küfün oluşması için yeterli olabilir. Ayrıca yatağın içinde bu ölü deri hücrelerinden beslenen mite’lar ve bu mite’ların dışkılarından beslenen bakteriler vardır. Bunlar çok hızlı ürerler ve birkaç yıl içinde yatağın içinde sayıları birkaç milyona ulaşır. Yatağın zamanla kötü kokmasının sebebi bu canlılardır. Küf ve mite’lar, uyku kalitenizi düşürmekle beraber, alerjiye ve başka sağlık problemlerine de yol açabilir. Yatağınızdan kötü kokular geliyorsa, yeni bir yatak alma zamanı gelmiştir.

Başka Yataklarda Daha Rahat Uyuyorsanız

Otellerde ya da misafir olarak kaldığınız evlerde daha iyi uyuduğunuzu, dinlendiğinizi hissediyorsanız, ya yanlış bir yapmışsınızdır ya da yatağınızın değişim zamanı gelmiştir. Eğer koltuk üstünde uyuduğunuzda daha rahat hissediyorsanız; önce bir doktora, ardından yatak almaya gitmenizi tavsiye ederiz.

Yatağınızı Kaç Yıldır Kullandığınızı Hatırlamıyorsanız

Yatağınız kaç yaşında? Eğer cevabı bir çırpıda veremiyorsanız, daha da kötüsü hiç hatırlamıyorsanız, konuyu nereye getirmeye çalıştığımızı anladınız. Başka bir sorumuz yok.. Kurtulun o yataktan, hemen yeni bir yatak satın alın.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Sağlığınız, en büyük varlığınızdır. Yatak da, sağlığınız için bir yatırımdır. Yatak, uyku kaliteniz ve sağlığınız için önemli bir katkı sağlayabilir. Yukarıda 10 maddede yatağınızı neden ve ne kadar zamanda bir değiştirmeniz gerektiğini anlatmaya çalıştık. Bu maddelerden herhangi biriyle ilgili sorun yaşıyorsanız, yatağınızı değiştirme zamanı gelmiştir. Çok fazla ertelemeden yeni bir yatak alın.


Eğer bu maddeler de yatak değiştirmek için size bir sebep yaratmadıysa son bir uyarı daha yapalım. Kaliteli ve yeterli bir uyku almamak, kırışıklıklara neden olabilir. Kimsenin kırışıklıklarının artmasını istediğini varsaymıyoruz:)


Son olarak, yataklara ömür boyu garantiler bile verilse, yatağınızın bir ömrü vardır. Yatağınızın ömrünün dolduğunu nasıl anlayacağınız hakkında emin değilseniz bile, genel olarak 6-8 yılda bir yatağınızı değiştirin! Hatta Yatak Rehberi olarak 5 yılda bir yatağınızı değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.


Umarız, başlıklı yazımızda paylaştığımız bilgiler, kendiniz için en iyi ve en doğru yatağı bulma sürecinde size yol gösterici olur.


Kendiniz için doğru yatağı bulma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. yatagı degistirme zamanı geldigini biliyordum ama 10 nedenin tamamı mı tutar.artık degistirmem gerektiginden kesinlikle eminim

    YanıtlaSil