Yatak Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Yatak bakımı ve temizliği muhtemelen ev işleri listesinde üst sıralarda yer almaz. Tv ünitesinin temizliğine gösterdiğimiz özenin 10'da birini bile yataklara göstermeyiz. Ancak belirli aralıklarla düzenli olarak birkaç dakikanızı ayırarak yatak bakımı ve temizliği yapmalısınız. Çünkü ömrünüzün 3'te birinin geçtiği yatağınızın hijyeni, uyku sağlığınız için çok önemlidir. İşte yatak temizliği ve bakımı için ipuçları..

Yatak hijyeni, uyku sağlığı için çok önemlidir. Ancak yatak bakımı ya düzenli yapılmıyor ya da eksik yapılıyor. İşte yatak temizliği ve bakımı için ipuçları..

Ortalama bir insan hayatının yaklaşık üçte biri uykuda geçse de birçoğumuz için yataklar, satın alırken de satın aldıktan sonra da maalesef hak ettiği değeri görmüyor. Bunu yatak üreticilerinin başarısı olarak kabul edebiliriz!.. Kimse aynı pijamayla uyumaz. Bu da tekstil üreticilerinin başarısızlığı olabilir!.. Çünkü pijama belli bir kullanımın ardından kokmaya, sararmaya ve yağlanmaya başlar. Ancak nedense genellikle yatakların kokabileceği, sararabileceği, yağlanabileceği, tozlanabileceği kabul edilmez. Yatağın üzerine çarşaf, alez seriyoruz diye düşünebilirsiniz. O zaman biz de size şu soruyu sorarız, "İçinize fanila, iç çamaşırı giydiğinizde pijamanız kirlenmiyor mu?"

Cevabınız 'hayır' ise; yazının bundan sonraki kısmı çok ilginizi çekmeyebilir.


Şaka bir yana, yatak bakımı ve temizliği ciddiye almanız gereken bir ev işidir. Ve bir an önce ev işleri listenizde yatak temizliği ve bakımını üst sıralara almalısınız. Neden mi?

Neden Bir Yatağı Temizlemeniz Gerekiyor?

Ortalama bir yetişkin her gece ter yolu ile 295 ml sıvı döker. Bu terin bir kısmı yatak tarafından emilerek, tahliye edilse de çoğu zaman küf oluşması için yeterli olabilir. Ayrıca ortalama bir yetişkin yıl boyunca yatağa yaklaşık 454 gr ölü deri bırakır. Bu da yatağın içinde ölü deri hücrelerinden beslenen, gözle görülemeyecek kadar küçük 8 ayaklı miteler (toz akarları) ve bunların dışkılarından beslenen bakterilerin gelişimi için çok ideal bir ortam sağlar. Bunlar çok hızlı ürerler. Öyle ki, 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon mite (mayt) yaşamaktadır.

Tüm bunlar, nizi azaltarak, uyku sağlığınızı da tehdit eder. Çünkü düzenli olarak yapılmayan yatak temizliği ve bakımı, alerji ve astım hastalıklarını şiddetlendirebilir. Bu yüzden genellikle yatakların 6-8 yılda bir değiştirilmesi önerilse de YatakRehberi.com olarak 5 yılda bir değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. Ya da ve temizliğine gereken özeni göstermeniz gerekir. Ayrıca yataklarda sıklıkla idrar, kan, şarap, kahve vb. içeçek lekelerinin oluşması da mümkündür.

Temiz bir yatakta uyumak, uyku hijyeninin ilk adımıdır.

Tahmin ediyoruz ki, yukarıdaki sebepler ve temizliği ile ilgili düşüncelerinizi değiştirmiştir. Eğer daha fazla sebebe ihtiyacınız varsa, "" başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Peki bir yatağı ne sıklıkla temizlemelisiniz? Yatak bakımı hangi aralıklarla yapılmalı? Yatağın üstündeki sarı lekeler nasıl çıkar? Yatak temizlemenin püf noktaları neler? İşte yatak bakımı hakkında bilmeniz gerekenler..

Yatağı Ne Sıklıkla Temizlemelisiniz?

Yatak bakımı ne sıklıkla yapılmalı? Yataktaki sarı lekeler nasıl çıkar? Yatak temizlemenin püf noktaları neler? İşte yatak bakımı hakkında bilmeniz gerekenler..
Yatak bakımı belirli bir takvim doğrultusunda yapılmalıdır ve yatak temizliğini alışkanlık haline getirmelisiniz.

Bir yatağın ne sıklıkla temizlenmesi gerektiğine dair kesin ve net kurallar yoktur. Birçok yatak firması, yanlış uygulamalar ve kullanıcının temizleme sırasında yatağa vereceği zararlar sebebiyle bu konuda detaylı kullanım kılavuzu oluşturmaktan kaçınmaktadır. Size sadece yatağınızı 3 ayda bir ayak ucu baş ucu yönünde çevirmenizi, eğer çift taraflı bir yatak ise 6 ayda bir ters yüz yapmanızı belirtirler. Evet bu yatağın dengeli esnemesini sağlayarak kullanım ömrünü uzatır ancak yatağınız da hijyeni nasıl sağlayacağınız hakkında bilgiler verilmez.

Aşağıda yer alan tavsiyeleri uygularken çok dikkatli olun. Aksi halde yatağınızda istenmeyen hasarlara sebep olabilirsiniz. Bu yüzden ilk olarak yatağınızın kullanım kılavuzunu inceleyin ya da daha detaylı bilgi için yatağı satın aldığınız firmanın müşteri hizmetleri ile görüşün. YatakRehberi.com olarak aşağıdaki uygulamalar sebebiyle oluşabilecek hasarlarla ilgili sorumluluk kabul etmediğimizi bildiririz.

Peki yataklar ne sıklıkla temizlenmeli?

Yatak bakımı belirli bir takvim doğrultusunda yapılmalıdır ve bunu alışkanlık haline getirmelisiniz. Hijyenik bir uyku için yatağınızı, günlük, haftalık, aylık, 3 aylık ve 6 aylık periyotlarda temizlemelisiniz. Özellikle 6 ayda bir detaylı temizlik yapmanız çok önemlidir.

Günlük Yatak Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Sabah uyandığınızda yatağınızı hemen toplamayın. Önce pencereyi açıp, yatağınızın en az 30 dakika havalanmasına müsaade edin. Yataklar maksimum hava geçirgenliğine sahiptir. Bu sayede nem ve kötü koku tahliye edilir. Ancak siz hemen çarşafı, battaniye, pike, yorgan vs. düzeltip yatağın üstüne sererseniz, yatağınızın nefes almasını engelleyerek, nem ve kokunun içeride kalmasına sebep olursunuz. Bu da nemli ve sıcak ortamı seven maytların (toz akarları) daha kolay çoğalmalarına sebep olur.

Haftalık Yatak Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Yatak odanızın penceresini gün boyu açık bırakarak, yatağınızı havalandırın. Eğer yapabiliyorsanız yatağınızı balkona, bahçeye çıkarıp birkaç saat havalandırın. Güneş ışığı ve UVA ışınları, kumaşların dezenfekte edilmesinde ve tazelenmesinde çok etkilidir. Biraz güneş ve temiz hava, toz akarlarının rahatını kaçıracaktır. Yatağı her hafta dışarı çıkarıp havalandırmak zor olabilir. Ayda bir balkonunuza çıkarıp tüm gün havalandırmanız da faydalı olacaktır. Ancak yağmurlu günlerde yatağınızı asla dışarı çıkarmayın. Sünger katmanları havadaki nemden etkilenebilir.

Aylık Yatak Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Ayda bir kere elektrik süpürgenizin döşeme aparatı ile yatağınızın dış yüzeyini derinlemesine vakumlayarak süpürün. Yatağınızdaki toz ve ölü deri hücrelerini süpürerek, toz akarları ve bakterilerin oluşumunu azaltabilirsiniz. Eğer alerjiniz var ise bu uygulama size rahatlatacaktır. Unutmayın, temizliğe başlamadan önce süpürgenizin döşeme aparatının temiz olduğundan emin olun. Aksi halde, yatak kumaşınızın kirlenmesine sebep olursunuz. Ayrıca yatağınızı mümkünse balkonunuza ya da dışarı çıkararak tüm gün boyunca havalandırın.

3 Aylık Yatak Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Yatağınızı 3 ayda bir çevirin. Ters çevirerek yatağınızın, eşit şekilde aşınmasına (ezilmesine) yardımcı olarak, topaklanma oluşumunu azaltırsınız. Bu yatağınızın kullanım ömrünü uzatır. Eğer tek taraflı bir yatak kullanıyorsanız, yatağınızı ayak ucu baş ucu yönünde çevirin. Ancak çevirme işleminden önce yatağınızın alt tarafının havalanmasını sağlayın. Unutmayın, her yatak çevirilmez. Mutlaka kullanma talimatlarını okuyun.

6 Aylık Yatak Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Her gece uyku sırasında vücudunuzdaki ölü deri hücreleri, yatağınıza dökülür. Ayrıca uyku sırasında ortalama bir yetişkin 295 ml ter döker. Nemli bir bölgede yaşıyorsanız ya da odanızda rutubet varsa, bu da yatağınızın küflenmesine, kötü kokuya ve sararma lekelerine sebep olur. Tüm bunlar, toz akarları (mite) ve çeşitli bakteriler için uygun bir yaşam alanı oluşturur. Eğer alerjiniz veya astımınız varsa, yatağınız semptomlarınızı daha da kötüleştirir. Yatağınızın temiz ve hijyenik kalmasını istiyorsanız, 6 ayda bir birkaç saatinizi ayırarak mutlaka detaylı temizlik yapmalısınız. Yatağınızı derinlemesine temizlemek için aşağıdaki talimatları incelemenizi öneririz.

Detaylı Yatak Temizliğine Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir yataktaki lekeleri ovmak eğlenceli bir fikir değildir ancak yatağınızı uzun yıllar kullanmak, lekesiz, kokusuz ve hijyenik tutmak istiyorsanız detaylı yatak temizliği çok önemlidir. Derinlemesine yatak temizliğine başlamadan önce uymanız gereken 3 altın kural var:

    1. Lekeler (idrar, kan, şarap vb.) oluştuktan sonra mümkün olan en kısa sürede yatağınızı temizlemeye çalışın.
    2. Herhangi bir temizlik ürünü uygulamadan önce yatak etiketini ya da kullanım kitapçığını kontrol edin. Uyarıları dikkate alın.
    3. Yatağa zarar vermeyeceğinden emin olmak için önce lekenin küçük bir kısmında kullanacağınız temizleme solisyonunu, deterjanı vb. mutlaka test edin.

Detaylı Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

Yatağınızı derinlemesine temizlemek için güçlü kimyasallara veya pahalı temizlik ürünlerine ihtiyacınız yok. Kimyasal temizlik ürünleri, yatağınızın sünger katmanlarına zarar verebilir ve kimyasal temizlik ürünü kokusu, yatağınızın içinde hapsolabilir. Bu yüzden yatağınızı temizlemek, lekeleri çıkarmak, kokusunu tazelemek için evde bulunan doğal ve basit malzemeleri kullanabilirsiniz.

Detaylı yatak temizliği için güçlü kimyasallara veya pahalı temizlik ürünlerine ihtiyacınız yok. Evinizdeki malzemelerle yatağınızı temizleyebilirsiniz.
Evinizdeki malzemelerle yatağınızı temizleyebilir, kötü kokuları giderebilirsiniz.

Yatak Temizliği İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler

  • Karbonat
  • Tuz
  • Lavanta esansiyel yağı (isteğe bağlı)
  • Yüzde 3 hidrojen peroksit
  • Su

Yatak Temizliği İçin İhtiyacınız Olan Ekipmanlar

  • Elektrik süpürgesi (döşeme aparatıyla)
  • 2-3 adet kase
  • İnce tel süzgeç
  • Temiz bezler ve/veya havlular
  • Sprey şişe
  • Fan veya fön makinesi (isteğe bağlı)

Detaylı Yatak Temizliği Talimatları

Detaylı yatak temizliğinin ilk adımı, yatağınızı elektrik süpürgesiyle detaylı süpürmektir. Süpürmek, toz akarları ve bakterilerin oluşumunu azaltır.
Yatağınızın her tarafını elektrik süpürgesi ile detaylı süpürün. Yatağınızdaki toz ve ölü deri hücrelerini süpürerek, toz akarları ve bakterilerin oluşumunu azaltabilirsiniz.

Yatağınızı Elektrik Süpürgesiyle Vakumlayın

Yatağınızın üstünü, yanlarını ve altını elektrik süpürgesinin döşeme aparatıyla vakumlayın. Aparatın temiz olduğundan emin olun. Aksi halde yatak kumaşınızda istenmeyen lekeler oluşabilir. Elektrik süpürgesinin fırçalı aparatlarını asla kullanmayın. Bunlar yatak kumaşına zarar verir. Şiltenizin üstünü, yanlarını detaylı elektrik süpürgesiyle vakumladıktan sonra yatağınızı ters çevirerek diğer tarafını da detaylı bir şekilde süpürün.

Detaylı yatak temizliğinin en önemli amaçlarından biri kötü kokuları gidermektir. Karbonat tozu ile kolayca yatağınızdaki kötü kokulara son verebilirsiniz.
Karbonat, doğal bir koku gidericidir. Yatak yüzeyini, bir süzgeç vasıtasıyla karbonatı döküp, en az 15 dakika bekleyin.

Karbonat Serperek Yatağınızın Kokusunu Giderin

Yatakların zaman içinde kötü kokması normaldir. Kötü koku, yatak kumaşına siner. Ancak yatağınızdaki kötü kokuyu gidermek gerçekten çok kolaydır. İhtiyacınız olan karbonat ve isteğe bağlı olarak lavanta esansiyel yağıdır. Karbonat, doğal bir koku gidericidir. Bunun için 1 bardak karbonat ve birkaç damla lavanta esansiyel yağını bir kapta karıştırın ve ardından karışımı bir süzgeçe koyun. Süzgeçi hafif sallayarak, karbonatı yatağın üzerine eşit şekilde serpin. Ardından elinizle hafifçe ovalayarak, karbonatın yatağınızın yüzeyine iyice yayılmasını sağlayın. Yatağınızda karbonatı ne kadar uzun bırakırsanız, o kadar iyi sonuç alırsınız. En az 15 dakika, mümkünse birkaç saat bekleyin.

Ayrıca bakınız: Uyku Konforu İçin Altın Kurallar

Ayrıca, mümkünse yatağınızı güneşli bir pencereye taşıyın. Bu, karbonat tozunun temizleme gücünü artırmaya yardımcı olacaktır. Ardından karbonat tozunu, elektrik süpürgesi ile süpürün. Böylece yataktaki, kötü kokuların azaldığını gözlemleyeceksiniz.

En az 15 dakika, mümkünse birkaç saat bekledikten sonra elektrik süpürgesiyle karbonat tozunu süpürün.
En az 15 dakika, mümkünse birkaç saat bekledikten sonra elektrik süpürgesiyle karbonat tozunu süpürün.
Herhangi bir tür uçucu yağın cildinizle doğrudan temas etmesine asla izin vermeyin. Herhangi bir solunum veya sağlık sorununuz varsa uçucu yağları kullanmadan önce doktorunuza danışın. Lavanta esansiyel yağı vb. bazı esansiyel uçucu yağlar, evcil hayvanlar için toksik olduğundan, kullanmadan önce veterinerinize de danışın.
Sarı lekeleri çıkarmak için karbonat, tuz ve suyu karıştırarak yatağınıza sürün. 30 dakika bekleyin ve yatağınızı silin.
Karbonat, tuz ve su ile hazırladığınız macunu, sarı lekelerin üzerine uygulayın.

Karbonat ve Tuz İle Sarı Lekeleri Çıkarın

Süpürürken yatağınızın belli bölgelerde aşırı sarardığını ya da kirlendiğini fark edeceksiniz. Şimdi evdeki malzemelerden hazırlayacağınız çok basit bir karışım ile bu lekelere müdahale edebilirsiniz. Bu uygulamada da yine ana malzememiz karbonat olacak. Karbonat, tuz ve suyu karıştırın. Macun kıvamına geldiğinde lekenin üzerine karışımı uygulayın. Elinizle macunu ovalayın. 30 dakika bekleyin. Nemli temiz bir bezle macunu silin. Yatak kumaşının tüylenmesini ve pamuklanmasını engellemek için elinizdeki bezi çok fazla bastırmadan ve sağa sola hafif hareketlerle macunu temizlemeye dikkat edin. Lekeli bölüm tamamen kuruduktan sonra elektrik süpürgesiyle kalan parçaları süpürebilirsiniz. Fan veya fön makinesi ile de nemli bölgeyi kurutabilirsiniz.

Yatağınızı Havalandırın

Güneş ışığı ve UVA ışınları, kumaşların dezenfekte edilmesinde ve tazelenmesinde çok etkilidir. Mümkünse yatağınızı bir gün dışarıda havalandırın. Güneş ve temiz hava, toz akarlarının, çeşitli bakterilerin ve küfün azalmasını sağlayacaktır.

Yatağınızı Koruyun

Yatağınızı lekelerden, küflerden, toz akarlarından (maytlardan), sıvılardan ve alerjenlerden korumak, lastikli bir çarşaftan daha fazlasını gerektirir. Bunun için hipoalerjenik, su geçirmez koruma sağlayan bir alez ya da yatak pedi kullanabilirsiniz. Burada alez ve ped kumaşının, hava geçirgenliğini sağlaması çok önemli. Bu yüzden polyester oranı çok fazla olan alezlerden uzak durun. Aksi halde termal eşofman giyip yatmış gibi aşırı terleyebilir, cildinizin nefes almasını engellersiniz. Bu da uyku sağlığınızı olumsuz etkiler. Bu sebeple yatak alezi kullanımını önermesek de hijyen, alerjen vb. kaygılarla kullanmak zorundaysanız mutlaka antialerjik, anti-mayt, sıvı geçirmeyen ancak hava geçirgenliğini sağlayarak termal konfor sağlayan alezleri tercih edin.

Sararan Yatak Nasıl Bembeyaz Olur?

Zamanla yataklarda sarı lekeler oluşur. Ancak sarı lekeleri çıkarmak düşünüldüğü kadar zor değildir.%3 hidrojen peroksitle lekeleri kolayca temizleyebilirsiniz.
%3 hidrojen peroksiti yatağın yüzeyine eşit olarak püskürtün ve kurumasını bekleyin.

Yataktan ter lekesi nasıl çıkarılır? Sararan yatak nasıl temizlenir? Yataktaki sarı lekeler nasıl çıkar? Yatak neden sararır? Bu sorular yatak temizliği ile ilgili sıkça sorulan sorulardır. Gece uyku sırasında terleriz ve zaman içinde yatağımız sararır. Yatağımızın sararmasını istemesek de bu kaçınılmaz bir sonuçtur. Ancak sararmış yatağı temizlemek hiç de düşünüldüğü kadar zor değildir. Yataktaki ter lekelerini çıkarmak için ihtiyacınız olan malzemeler %3 hidrojen peroksit ve sprey şişesidir.

Sprey şişesine, %3 hidrojen peroksit koyun ve yatak yüzeyinin üzerine püskürtün. Yatağınızı kurumaya bırakın. Hidrojen peroksit kurudukça sarı lekeler kaybolacaktır. Bunu yatağınızdaki leke durumuna göre tekrarlayabilirsiniz.

Ancak hidrojen peroksit, hafif bir ağartıcıdır. Eğer yatağınız renkli baskılara sahipse, ton farkı oluşmasına sebep olabilir. Buna sebep olmamak için hidrojen peroksiti eşit miktarda suyla seyreltip kullanabilirsiniz. Yatağınızın tamamına uygulamadan önce yatağınızın görünmeyen bir bölümünde küçük bir alanda hidrojen peroksiti deneyin.

Yatağınızı Daha Uzun Süre Temiz Tutmak İçin İpuçları

  • Sabah uyandığınızda yatağınızı hemen toplamayın. Önce pencereyi açıp, yatağınızın en az 30 dakika havalanmasına müsaade edin.
  • Ayda bir kere yatağınızın dış yüzeyini elektrik süpürgesiyle derinlemesine vakumlayarak süpürün. Yatağınızdaki toz ve ölü deri hücrelerini süpürerek, toz akarları ve bakterilerin oluşumunu azaltabilirsiniz.
  • Yatağınızı 3 ayda bir ayak ucu baş ucu yönünde çevirin. Çift taraflı bir yatak ise 6 ayda bir ters çevirin. Bu yatağınızın kullanım ömrünü uzatır.
  • 6 ayda bir yatağınızı derinlemesine temizleyin. Ancak, zamanınız varsa, her üç ayda bir iyice temizleyin.
  • Lekelere kurumasına izin vermeden müdahale edin.
  • Ölü derinin ve toz akarlarının birikmesini önlemek için çarşafları en az haftada bir değiştirin.
  • Hijyen ve alerjen kaygılarınızı azaltmak için yatak pedi ya da alez kullanın.

Yatak Temizliği ve Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Aşağıda, derinlemesine yatak temizliği ve bakımı hakkında sık sorulan bazı soruları sizler için derledik.

Yatağımda Halı Şampuanı veya Buharlı Temizleyici Kullanabilir Miyim?

Buharlı temizleyici kullanmak; suyu, havanın ve ışığın ulaşmadığı yatağınızın derinliklerine doğru iter. Yatağınız temelde kumaş, sünger ve yay katmanından oluşmaktadır. Eğer yatağın iç katmanları ıslanırsa, yatağınızın bunu tahliye etmesi çok uzun sürer. Karanlık ve sıcak bir yerde birkaç gün bırakılmış ıslak bir süngerin kokusunu hayal edin. Yatağınızın içinde hapsolan nem, küflenmeye, mayt ve bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu durumda yeni bir yatak almanız gerekebilir.

Yatağımı Ne Sıklıkta Temizlemeliyim?

Yatağınızı alez veya ped gibi iyi bir koruyucuyla kapladıysanız, bir daha asla derinlemesine temizlemeniz gerekmeyebilir. Ancak hipoalerjenik, su geçirmez, hava geçirgenliği olan bir alez ya da koruyucu ped aldığınızdan emin olun. Koruyucuyu çıkarın ve kokuları ve alerjenleri gidermek için ayda bir yıkayın.

Yatak koruyucu kullanmıyorsanız, toz akarlarını, ölü deri hücrelerini ve yüzey alerjenlerini gidermek için yatağınızı her ay elektrik süpürgesiyle detaylı süpürmeniz gerekir. Ardından yatağınızı yılda en az iki kez derinlemesine temizleyin. Ayrıntılı bilgi için başlıklı bölümü dikkatlice inceleyiniz.

Yataktaki Kötü Kokuyu Gidermek İçin Uçucu Yağlar Kullanabilir Miyim?

Uçucu esansiyel yağlar, güzel kokar ama yine de yağdırlar. Kumaşa yağ sürmek kiri çeker ve kalıcı bir leke haline gelebilir. Ayrıca, yatağınızı korumak için süpürüp üzerini örttüğünüzde, uçucu yağın kokusunu almazsınız. Uçucu yağlar, alerji, astım gibi rahatsızlıkları şiddetlendirebilir. Yatağınızdaki kötü kokuyu gidermek için uçucu yağlar yerine karbonat kullanmanız yeterlidir. Kötü kokuyu gidermek için kimyasal kokular da kullanmayınız.

Yatağımı Ne Sıklıkta Çevirmeliyim?

Yatağınızın eşit şekilde aşınmasına, sünger katmanlarının dengeli ezilmesine yardımcı olmak için yatağınızı 3 ayda bir ayakucu başucu yönünde çevirmelisiniz. Eğer çift taraflı bir yatak kullanıyorsanız, 6 ayda bir yatağınızı ters çevirmelisiniz. Bu sünger katmanlarının vücut ağırlığınız altında eşit olarak sönümlenmesini sağlayarak, topaklanma ve çökme sorunlarını azaltacaktır. Ancak bazı özel üretim yataklar çevrilmez. Bunun için kullanma talimatını mutlaka inceleyin.


Bunlar da ilginizi çekebilir:


Sonuç

Ömrümüzün 3'te biri uykuda geçiyor. Ancak ne satın alırken ne de satın aldıktan sonra yataklar, hak ettiği değeri görmüyor. Halbuki, sağlıklı bir yaşam için uyku sağlığı, beslenme ve egzersiz kadar değerlidir. Uyku sağlığının en önemli kriterlerinden biri ise yatak hijyeni ve temizliğidir.


Yatak bakımı ve temizliği, maalesef ev işleri listesinde üst sıralarda yer almaz. Ancak uyku sağlığınız için belirli aralıklarla düzenli olarak yatak bakımı ve temizliği yapmalısınız. Yatak temizliği ve bakımı, düşünüldüğü kadar zor bir iş değildir. Ancak günlük, haftalık, aylık temizlik rutinene dahil etmeniz gereken, zorunlu bir görevdir. Sadece mevsim geçişlerinde yatağınızı temizlemek yetmez. Yatak bakımı ve temizliğini alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu sayede hem yatağınızın kullanım ömrünü uzatabilir, hem de hijyenik bir yatağa sahip olursunuz.


başlıklı yazımızda sadece evinizde bulunan doğal malzemelerle yatağınızı nasıl temizleyeceğinizi detaylı olarak anlattık. Umarız, yatak bakımı ve temizliği hakkında paylaştığımız pratik bilgiler, size yardımcı olur.


Kendiniz için doğru yatağı bulma ve uyku sağlığınızı koruma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Dipnotlar

'da yayınladığımız içeriklerin kaliteli, doğru, kapsamlı ve bilgilendirici olması için özen gösteririz. Bu yüzden yazılarımızdaki referanslar, uluslararası dergi yayınlarına, hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıbbi derneklere dayanmaktadır. Üçüncül referans kullanmaktan kaçınırız. okuyarak, yazılarımızın doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1. Mirror, Adults lose 454 grams of dead skin yearly while sleeping and old mattresses can cause MRSA and norovirus Başa Dön ↩
    2. YatakRehberi.com, Yatağınızı Neden Değiştirmelisiniz? Başa Dön ↩

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. karbonatın bu kadar etkili bir leke çıkarıcı olduğunu bilmiyordum. umarım dediğiniz gibi işe yarıyordur deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonatla yatak temizliği hakkında verdiğimiz talimatları uygularsanız, yatağınızdaki sarı lekelerin ve kötü kokunun azaldığını göreceksiniz. Yatağınızı temizledikten sonra deneyiminizi bizlerle paylaşırsanız, başkaları için de faydalı olacaktır.

      Sil
    2. yatağımı 4 yıldır kullanıyorum ve yatağım sararmıştı ve sarı lekeler sebebiyle yatağımdan tiksiniyorum.dün karbonat aldım.talimatları birebir uyguladım ve sonuç harika inanamıyorum. neredeyse bembeyaz oldu.bir daha temizlediğimde daha iyi sonuç alacağımı düşünuyorum.karbonatı döktükten sonra daha uzun beklemek daha iyi sonuç verecektir.ben 45 dakika bekleyebildim ama o bile etkili oldu. size kocam çok teşekkür ediyor onu yatak almaktan kurtardınız

      Sil
    3. :) Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler.

      Sil
  2. Temizlik konusunda hassas biriyim. Yatagi temizlemek icin bir sürü detarjan kullandım olmadı. Bircogu lekeyi çıkarırken yatagin rengini cikardi. karbonat gerçekten işe yarıyor. Peroksid daha da iyi sonuç verdi.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz. Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.

      Sil