Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni bir yatak almaya karar vermek hiç de düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Günümüzde o kadar fazla yatak seçeneği var ki, hangi yatağın sizin için en iyisi olduğuna karar vermek bazen günler, hatta aylar sürebiliyor. Bir yatak seçmek, kişisel bir tercih olsa da; yatak almaya karar verdiğinizde aklınızda bulundurmanız gereken ipuçlarını sizler için derledik.

Yeni bir yatak satın almak hiç de düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Yatak alırken bilmeniz gereken birçok özellik vardır.

Gününüzün üçte birinin yatağınızda geçtiğini ve aldığınız yatağı uzun yıllar kullanacağınızı düşünürsek, yatak almak ciddi bir iştir. Yeni bir yatak satın almaya karar verdiğinizde, kolaylıkla bir yatak satın alabileceğinizi düşünebilirsiniz. Evet, bazıları için bu süreç çok kolay olabilir ama genel olarak sıkıcı bir iş haline dönüşür. Çünkü karşınıza çıkacak olan ve alternatifleri karşısında kafanız biraz karışabilir.


Her yatak mağazasında, her internet sitesinde yataklarla ilgili değişik bilgiler edineceksiniz. Yatak aldığınızı duyan her arkadaşınızdan da farklı tavsiyeler alacaksınız. Edindiğiniz tüm bilgiler ve aldığınız tüm tavsiyeler, aklınızda birçok soru oluşmasına sebep olabilir. İşte böyle bir süreç yaşamamak için iyi araştırıp, deneyip, kendiniz için o mükemmel yatağı; yani sizin için en doğru yatağı bulmanız gerekiyor.

Yeni bir süreci, bu sebeple çok bilinmeyenli bir denkleme dönüşebilir. , her yıl satın aldığınız bir ürün değil. Ve yatak teknolojisi son yıllarda çok da hızlı bir gelişim gösterdi. Daha önce bilmediğiniz, yep yeni terimlerle karşılaşmanız kaçınılmaz.

Ayrıca bakınız: Yatak Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Üstüne tüm markalar/firmalar, ‘mükemmel yatağı’ ürettiği iddiasıyla ürünlerini sunuyor. Ama aslında böyle bir şey yok. Evet, yatak firmaları iyi yataklar yapmaya çalışıyorlar. Ama herkesin uyku ihtiyaçları farklı ve tek mükemmel yatak, sizin için en doğru olanıdır. Hele bir de sırt, bel ve boyun ağrınız vb. varsa, çok önemlidir. Bu kadar çeşit arasında kendiniz için mükemmel yatağı bulmak hiç de kolay değil.

Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir yatak seçmek, kişisel bir tercih olsa da, yatak almaya karar verdiğinizde aklınızda bulundurmanız gereken ipuçlarını sizler için derledik. Yeni bir yatak satın alma sürecinizde rehberlik edecek, yatak alacaklara tavsiyeler içeren yazımızda, kendinize ve satıcıya sormanız gereken sorulardan, yataklarla ilgili teknik konulara değindik. Umarız; yatak satın alma rehberimiz, kendiniz için en doğru yatağı bulmanızda faydalı olur.

Yeni Bir Yatağa İhtiyacınız Var Mı?

Sabahları bel, boyun ve sırt ağrısı ile uyanıyor, kendinizi enerjik hissetmiyorsanız mutlaka yeni bir yatak satın alın.
Sabahları yorgun uyanıyorsanız, bel, boyun ve sırt ağrıları hissediyorsanız, artık yatağınızı değiştirmenin vakti gelmiş olabilir.

Genellikle yatakların 6-8 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Avrupa yatak değişim ortalaması 5 yılın altında olmakla beraber, (ülkemizde bununla ilgili yapılmış bir araştırma olmamakla) değişim ortalamasının 10 yılın üzerinde olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Yatağı, bir kıyafet gibi düşünüp modaya göre iki yılda bir yatak değiştirenler olduğu gibi, yatağı gardırop gibi düşünüp çökmediği sürece 20 yıl kullananlar da mevcut. Her iki anlayışın da yanlış olduğunu baştan belirtelim. Öncelikle yatak, her ne kadar mobilya mağazalarında satılsa da bir mobilya ürünü değildir. Yatak odanızın ya da bazanızın tamamlayıcı ürünü, hiç değildir. Yatak, bir sağlık ürünüdür.

Ayrıca bakınız: Yatağınızı Neden ve Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Peki yatağımızı değiştirmemiz gerektiğini nasıl anlayacağız? Kısaca özetlemek gerekirse, yatak size artık kendisini değiştirmeniz gerektiğini hissettirir. Eğer sabahları dinç ve enerjik uyanamıyorsanız, omurganızda ağrılar oluşuyorsa, ayaklarınız uyuşmaya başladıysa, yatakta bel ve kalça bölgenizin hizasına denk gelen bölgede 2 cm’den fazla çöküntü oluştuysa ya da yatağınızda hiçbir sorun olmamasına rağmen 7-8 yıldır (ya da daha fazla) kullanıyorsanız yatağınızı değiştirmeniz, sağlığınız için gereklidir.

Ayrıca bakınız: Kimler Yaylı Yatak Satın Almalı ya da Almamalı?

Hatta bizim tavsiyemiz yatağınızı 5 yılda bir değiştirmeniz yönündedir. Çünkü yataklarda en büyük tehlike ev tozu akarı olarak bilinen mitelerdir. Karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda yaşayan miteler için evimizde en iyi yaşam alanları yatak ve yastıklardır. 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon mite yaşamaktadır.

Uyku Pozisyonunuza Göre Seçim Yapın

Yatağın sunabileceği konfor ve desteğin çoğu zaman uyku pozisyonuyla doğrudan ilişkili olduğu göz ardı edilir. Ancak uyku pozisyonunuz, yatak seçiminde çok önemlidir.
Farklı uyku pozisyonları için farklı vücut desteklerine ihtiyaç duyarız. Bu yüzden yatak seçiminde, uyku pozisyonunuzu göz önünde bulundurun.

Genelde sırt üstü yatmanın olduğu ifade edilir. Evet, bazı omurga rahatsızlıklarında, sırt üstü yatmanın önemine vurgu yapılmaktadır. Ancak sırt ağrılarına ya da omurga rahatsızlıklarına sebep olan birçok faktör mevcuttur. Bu nedenle bir uyku pozisyonu, bir rahatsızlığa iyi gelirken, başka bir rahatsızlığı şiddetlendirebilir. Kısacası ideal uyku pozisyonu üzerinde fikir birliği yoktur. Aynı şekilde omurga rahatsızlıkları için yüzde yüz etkili bir yatak türü de mevcut değildir. Burada uyku pozisyonunuzu tespit etmeniz, yeni yatak satın alırken seçeneklerinizi daraltmak açısından faydalı olacaktır. Sırt üstü, yüz üstü (mide üstü), cenin ya da yan uyku pozisyonlarından hangisinde daha rahat ettiğinizi belirleyin. Alacağınız yatağın sertlik derecesinin belirlenmesinde, uyku pozisyonunuz çok önemlidir.

İlgili İçerik: Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Kilonuzu ve Vücut Tipinizi Dikkate Alın

Şimdi kilonuzun yatak seçimi ile ne alakası olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kilo ve vücut tipiniz, yatak seçiminde önemlidir. 70 kilo ve altındaysanız yumuşak, 70-90 kilo aralığındaysanız orta sert, 90-120 kilo aralığında sert, 120 kilo ve üzerindeyseniz ekstra sert süngere sahip yataklar tercih edebilirsiniz. Biz, burada genel olarak kilo ve yatak sertliği arasındaki ilişkiyi basit olarak anlatmaya çalıştık. Ancak kilonuza göre üretici firmaların belirlediği ara sertlikler de mevcuttur. Ayrıca çift kişilik bir yatak alacaksanız, eşler arasındaki kilo farkını bilmek de yatak seçimi yaparken önemlidir. Bu yüzden yatak satın alırken, mutlaka kilonuzu ve vücut tipinizi dikkate alın.

Bütçenizi Belirleyin

Öncelikle yatak için harcayacağınız para, sağlığınıza yapılan bir yatırımdır. Bütçenizi belirlerken bunu aklınızdan çıkarmayın. Aldığınız bir yatağı da 6-8 yıl çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dolayısıyla günlük maliyet hesabı yaparsanız, sağlığınız için harcadığınız paranın çok fazla olmadığını görebilirsiniz. Yatak fiyatları çok değişkendir. Hele ki, uzun süredir yatağınızı değiştirmediyseniz fiyatlar, kafanızı karıştırabilir. Yatak satın almayı, biraz otomobil satın almaya benzetebiliriz. Biraz daha bütçeniz olsa, hep bir üst modeli alabilirsiniz.

Yataklar, kapalı bir kutudur. Ama içinde kullanılan dolgu malzemelerinin yoğunluğu ve çeşitliliği fiyatları etkiler. Genel olarak bonel yaylı yataklar en uygun fiyatlı olanıdır, bunu paket yaylı, visco, hafızalı sünger, latex, hibrid, organik ve hareketli yataklar takip eder. Eğer kullanılan dolgu malzemeleri arasında deve kılı, at kılı, koyun yünü, hindistan cevizi lifi vb. doğal malzemeler varsa, yatak fiyatları hiç tahmin edemeyeceğiniz rakamlara çıkabilir.

Unutmayın; dünyanın en iyi yatağı, en pahalı yatağı olsaydı, tüm üreticilerin işi daha kolay olurdu. Bu yüzden kafanızı hiç karıştırmamak için en başta bütçenizi belirleyin. Eğer yatak seti (baza-başlık-yatak) alacaksanız, bütçenizi yatağa göre planlayın. Çoğu müşteri en pahalı bazayı alıp, içine en ucuz yatağı koymaya çalışıyor. Bu hatayı yapmayın. Baza ve başlık sadece mobilyadır. Sağlığınıza hiçbir faydası yoktur.

Yatak fiyatlarının üst rakamında bir sınır yoktur. 1 milyon dolara bile yatak yapılabilir. Ama alt fiyat aralığı, belli bir rakamın altına inemez. Eğer iniyorsa emin olun; o yatak, sizin için artık kapalı bir kutudur. İçinden her şey çıkabilir, aman dikkat!

Yatak Ebatı ve Yüksekliğine Dikkat Edin!

Yatak ölçüsü ve yüksekliği, kişisel bir tercih olmakla, fiziksel ve mekansal zorunluluklar nedeniyle dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Genel olarak; normal bir vücut tipine sahip birinin yatakta 75 cm genişliğinde uyku alanına sahip olması idealdir. İki büklüm uyumak istemiyorsanız, yatağınızın kendi boyunuzdan en az 15 cm daha uzun olması idealdir. Boyunuza göre değişmekle, ortalama olarak karyola ve yatağın, zeminden yüksekliğinin 64 cm civarı olabilir. Tabi bu yükseklik, kişisel tercihlere göre değişebilir. Bunlar fiziksel olarak dikkat etmeniz gereken kriterlerdir.

Ancak genellikle yatak ebatı ve yüksekliğiyle ilgili sorunlar, mekansal sebeplerle çıkar. (Yazımızın bu bölümü için yatak üreticilerinin ve satış personellerinin bize teşekkür edeceğine şüphemiz yok.) Mağazalar genellikle geniş mekanlar olduğu için teşhirde bulunan yataklar, genellikle gözünüze küçük gelir. Eğer mevcut karyola ya da bazanız için yatak alıyorsanız ve yatağınızı ölçmediyseniz, yanlış bir ebat seçme ihtimaliniz yüksektir. Mutlaka evdeki yatağınızın enini ve boyunu ölçün. Ayrıca yatağınızın yüksekliği de burada önemlidir. Mevcut baza ya da karyolanızın modelinin bozulmasını istemiyorsanız, eski yatağınızın yüksekliğine göre yeni bir yatak almalısınız. Detaylı bilgi için Yatağınızın Yerden Yüksekliği Ne Kadar Olmalı? başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Yeni evinize ya da odanıza hem karyola hem yatak alacaksanız, bu kez odanızın ebatlarını doğru ölçmenizi tavsiye ederiz. Odadaki kolon, girinti çıkıntı, süpürgelik, pencere ve kapıya göre yatağınızı nasıl koyacağınızı ve ne kadarlık bir alanınız olduğunu iyi hesaplamalısınız. Aksi takdirde mağazada gözünüze ufak gelen yatak seti, odaya koyduğunuzda size nefes alacak alan bırakmaz. Ya da iki kolon arasına koyarım diye düşündüğünüz karyolayı, nasıl sığdıracağım diye uğraşır durursunuz.

Yatak ebatı ve yüksekliğinin yanlış seçilmesi sebebiyle birçok değişim ve iade talebi geliyor. Ancak unutmayın; yatak ebatının ve yüksekliğinin yanlış seçimi, size değişim hakkı tanımaz. Çünkü firma, sizin talep ettiğiniz ebatı üretip, teslim etmiştir. Firmalar/mağazalar, müşteriyi mağdur etmemek adına çoğu zaman bu konuda yardımcı olmaya çalışsa da, bu değişim talepleriniz kabul edilmeyebilir ya da ücret farkı istenebilir.

Yatak Malzemeleri Hakkında Bilgi Edinin

için araştırmalara başlamadan önce hakkında ön bilgi sahibi olun. Mevcut yatağınızı 10 yıldan fazla süredir kullanıyorsanız, yatak teknolojisinin son yıllarda çok fazla geliştiğini hatırlatmak isteriz. Duyduğunuz yatak çeşitleri ve terimler kafanızı karıştırabilir.

Bonel Yaylı Yataklar

Helezon yay, multi spring yay, spiral yay ya da herkül yay olarak da isimlendiriliyor. Kısaca, klasik (standart) yaylı yatak üretim sistemine sahip yataklardır. Bonel yay sistemi, mukavemetlidir ve kuvvetli bir sıçrama etkisi oluşturur. Genel olarak fiyatları uygundur.

İlgili İçerik: Bonel Yaylı Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Paket Yaylı Yataklar

Torba yaylı yatak ya da paket yaylı yatak olarak ifade edilir. Yay bobinleri, kumaş torbalar içine yerleştirildiği için esnektir ve vücut ağırlığını yatağa eşit dağıtarak iyi bir omurga desteği sağlar. Paket yaylı yataklar, iyi bir hareket yalıtımı sunar. Çiftler, uyku sırasında birbirlerinin dönüş hareketlerinden daha az etkilenir. Bonel yataklara göre pahalıdır.

İlgili İçerik: Torba Yaylı Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Visco Yataklar

Hafızalı sünger ya da 'memory foam' yataklar olarak da adlandırılır. Visco sünger, tarafından geliştirilmiştir. Akıllı hücre teknolojisine sahip olduğu için vücudunuzun şeklini alarak, sizin için en rahat uyku konforunu oluşturur. Vücut ağırlığı altında teninizin ezilmesini engeller. Yumuşacık olmasına rağmen bir yaylı yataktan daha uzun ömürlüdür. Sıcak bir uyku ortamı sağlar. Pahalıdır.

İlgili İçerik: Visco Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Lateks Yataklar

Doğala en yakın yataktır. Kauçuk ağacının öz sütünden elde edilen selülözlerden üretilen , esnek ve dayanıklıdır. Gözenekli yapısı sayesinde serin bir uyku ortamı sunar. Lateks yataklar, konforlu ve rahattır. Tam vücut desteği sağlar. Antialerjiktir. Kauçuk ağacı kaynaklarının azlığı ve üretim şekli itibariyle pahalıdır.

Bu sebeple lateks süngere alternatif olarak PU latex ya da lateksit sünger ortaya çıkmıştır. Yapı ve homojenlik olarak lateks süngere çok benzer. Ancak doğal değil, sentetiktir. Diğer süngerler gibi petrol bazlıdır, poliüretandan üretilir. Konfor ve rahatlık açısından lateks süngere benzer özelliklere sahiptir. Lateksit sünger yataklar, asla kötü değildir.

Ancak firmalar ya da satış personelleri, lateksit yerine lateks terimini kullanmayı tercih edebiliyor. Eğer yüksek ücret verip, lateks bir yatak alacaksanız mutlaka içindeki süngerin doğallığından emin olun. Çünkü lateks ve lateksit sünger yatak arasında ciddi bir fiyat farkı vardır. Eğer yatağın içindeki süngerin, lateksit (PU Latex) olduğunu bilerek alıyorsanız da sorun yoktur. Yatağınızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

İlgili İçerik: Lateks Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Amerika’da kullanılan yatakların yüzde 32’si yaylı (bonel ve paket yay), yüzde 22’si visco (memory foam), yüzde 2’si latex ve yüzde 44’ü diğer yatak türleridir. Türkiye’de bununla ilgili yapılmış bir araştırma olmamakla birlikte genel talep ve satış rakamları baz alınırsa kullanılan yatakların yüzde 95’inin yaylı yatak olduğunu söyleyebiliriz.

Hibrit Yataklar

, uyku teknolojisindeki çeşitli yeniliklerin melezleridir. Bir yataktan arzu ettiğiniz tüm konfor ve desteği almanın harika bir yoludur. Yaylı yataklardan farkı, visko ve lateks gibi üst kalite konfor süngerlerinin, iki ya da daha fazla destek sistemiyle harmanlanmasından oluşmasıdır. Her uyku pozisyonu için ideal konfor sunabilirler. Ağır ve pahalıdırlar.

İlgili İçerik: Hibrit Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Diğer Yataklar

Hava yatakları, su yatakları, ayarlanabilir yataklar, organik yataklar gibi birçok yatak çeşidi bulunmaktadır. Yatak çeşitleri hakkında dahfa fazla bilgi edinmek için '' başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Doktorunuz ya da Fizyoterapistinizden Bilgi Alın

Eğer sırt veya boyun rahatsızlığınız dolayısıyla tedavi görüyorsanız, yeni bir yatak satın almadan önce mutlaka doktorunuzla ya da fizyoterapistinizle görüşün. Tavsiyelerini not edin. Yatarken boyun ve belinizin nötr olmasını hedeflemelisiniz. Yani yatak, omurganızı mükemmel desteklemeli.

Yatakları Mutlaka Deneyin

Hayatta iki şey ortopedik olmalıdır, ayakkabı ve yatak. Ve nasıl bir ayakkabıyı denemeden almak çok doğru değilse, yatağı da denemeden almanız çok doğru değildir. Yatak mağazasına gidin ve bunun için zaman ayırın. Yeterli vaktiniz yoksa, yatak denemeye gitmeyin. Size önerilen yatakları en yumuşaktan, en serte doğru deneyin. Her bir yatağın üzerinde en az 10 dakika uzanın. Yatak mağazası çalışanları genel olarak bu duruma alışıktır. Sizin yatağın üzerinde uzanmanıza herhangi bir tepki göstermezler, aksine yardımcı olmaya çalışırlar. (Tabi gerçek bir yatak mağazasındaysanız.) Mağazalarda çok fazla rastladığımız olaylardan biri, müşterilerin oturarak, dizini koyarak ya da elle yatak denemesidir. Yatak üreten biri bile oturarak ya da göz atarak hangi yatağın size iyi geleceğini bilemez.

Yatak mağazasında, yataklar hakkında detaylı bilgi alın. En yumuşaktan, en serte doğru yatakları deneyin.
Mobilyayı mobilyacıdan, yatağı yatakçıdan alın. Uyku merkezi konseptli mağazalardaki satış personellerinin deneyimlerinden faydalanın. Alacağınız yatak hakkında detaylı bilgi sahibi olun.

Eğer bir yatağı internet üzerinden e-ticaret sitelerinden alacaksanız ve deneme imkanınız yoksa, yatak firmalarının online yatak seçim araçlarını mutlaka kullanın. Ya da müşteri hizmetleri ile iletişime geçip, bilgi alın. Deneme süresi, iade ve değişim garantilerini inceleyin. İnternetten satış yapan yatak firmalarının genellikle koşulsuz iade seçeneği mevcuttur. Bunun olup olmadığını kontrol edin.

Yatağı 'Yatakçı'dan Alın!

Son yıllarda ülkemizde sadece yatak satan ‘uyku merkezi’ konseptli mağazaların sayısı artsa da, hala geleneksel satış yöntemiyle satın alma daha aktif. Mobilyayı mobilyacıdan, yatağı yatakçıdan alın. Unutmayın, mobilyacıdaki yatak odası takımı içinde hediye ya da eşantiyon verilen yatak, dünyanın en pahalı yatağıdır. İkincisi; mobilya mağazalarında genel olarak yataklar, ambalajından çıkarılmadan teşhir edilir ve bu şekilde denemeniz istenir.

Yatak mağazalarında ise yataklar denemeniz için ambalajından çıkarılmıştır ve mağazadaki çalışan personel, sadece yatak sattığı için bu konuda daha fazla deneyim sahibidir. Bazı mağazalar bize kızacak ama eğer bir mağazada ambalajlı bir şekilde yatağı denemeniz isteniyorsa, o mağazadan yatak almamanızı tavsiye ederiz. Çünkü orası yatak mağazası değil, mobilyacıdır.

Yatakların Üzerindeki Her Etikete Kanmayın!

Üretici firmalar ya da bazen üretici firmaların bilgisi haricinde satış personelleri, yatakların ‘ortopedik’ sertifikaya sahip ya da ‘tıbbi olarak onaylanmış’ olduğu gibi bilgiler sunabilirler. Bunların doğruluk payı olabilir ama yatakları resmi olarak belgeleyen hiçbir tıbbi kuruluş yok. Yatakların ortopedik dostu özellikleri olabilir ancak hiçbir tıbbi kuruluş ya da enstitü bu iddiaları doğrulamaz. Yatakların ortopedik oldukları varsayılır.

Hatta öyle şeyler duyuyor ve görüyoruz ki, yatağın Alman patentli olduğunu söyleyen de var, Amerika’da bilmem ne üniversitesinden sertifikalı olduğunu söyleyen de.. Evet olabilir ama size bir satıcı bunları söylüyorsa, hemen patent ya da tescil belgesini talep edin. Zaten patent ve tescil belgesine sahip bir marka, bunu resmi internet sitesinde sizlerle mutlaka paylaşır. Aslında ülkemizde yatak ve hammaddelerinin üretimi çok iyi bir seviyededir. Bunlara da çok gerek olduğunu düşünmüyoruz. Avrupa’nın çok üzerinde üretim yapan firmalarımız mevcut.

Sert Yatak Her Zaman En İyi Seçenek Değildir

Yatağınızı değiştirmeye karar verdiğinizde ve konuyu çevrenizle paylaştığınızda, en çok duyacağınız tavsiyelerin başında ‘sert bir yatak almanız’ olacaktır. 90’lı yıllar itibariyle yaylı yatakların piyasada yoğunlaştığı dönemde, doktorlar ya da fizyoterapistler sert yatak kullanılmasını tavsiye ettiler. Aslında bunda haklılık payları da vardır. O dönem, toplumun geneli omurgaya tam destek sağlamayan sünger ya da yün yataklar (Bu konuya daha sonra değineceğiz. Buradaki vurgumuzun amacı farklı. Keşke yine yün yataklarımız olsa) kullanıyordu. Dolayısıyla nüfusun neredeyse büyük çoğunluğunda bel ve boyun ağrısı şikayeti vardı.

1980 ve öncesi doğumlular, ‘Sünger yatakta yatacağına tahtada yat, halının üzerinde yat’ gibi söylemleri mutlaka duymuşlardır. Hatta bel ve boyun ağrısı şikayeti yaşayan birçok kişinin yerde yatmışlığı vardır. Evet o dönem bu tavsiye edildi. Bu doğrultuda firmalar sert yataklar ürettiler ve iyi sonuçlar alındı. Ancak; sert yataklar çok iyi sonuç verseydi (ki halen nüfusun büyük bir kısmı 90’lı yıllarda aldığı bu yatakları ya da çok sert yatakları kullanıyor), ülkemizde hala nüfusun yüzde 80’i bel, boyun ve sırt ağrısı sorunu yaşamazdı. Ayrıca bazı araştırmalar bel ağrısı için en iyi yatağın, sert bir yatak yerine orta sert bir yatak olduğunu göstermiştir. Ancak burada bahsedilen sertlik ile sertlik hissi, farklı şeylerdir.

Gerçek Müşteri Yorumlarını Okuyun

Her insanın vücudu, (omurga sistemi) parmak izi gibidir. Dolayısıyla herkes için doğru yatağı üretmek için kişiye özel yatak üretmek gerekir. Yatak üreticileri, genele hitap eden yatak üretmeye çalışırlar. 100 kişinin çok memnun kaldığı bir yatak, 101. kişiyi mutlu etmeyebilir. Ancak genel bir kanıya varabilmek için kullanıcı yorumlarını okumanızı öneririz. (Teslimat geç geldi diye kızgınlıkla yazılmış ya da reklam amaçlı yazılmış olumlu olumsuz yorumları dikkate almayın!) Tabi burada sadece olumsuz ya da olumlu yorumları okumayın. Eğer bilinen bir markanın ürününü satın alıyorsanız, internette onlarca yorum bulmanız mümkün. Çevrenizde son zamanlarda yatak alanların görüşlerini alın. Yataklar hakkında gerçek kullanıcılardan alacağınız yorumlar, diğer tüm ürünlere göre daha doğrudur. Örneğin, kimse aldığı arabayı kötülemez, hep övgüyle bahseder. Ama bir yataktan memnun değilseniz, asla övmezsiniz. Çünkü geceleri acı çekersiniz.

Deneme ve İade Politikalarını Karşılaştırın

Günümüzde birçok yatak firması, ürünlerinden memnun kalmazsanız, belirli bir zaman dilimi (deneme süresi) içinde ücretsiz iade garantisi verir. Ancak büyük puntolarla yazan “şu kadar gün deneme süresi ve ücretsiz iade” yazılarına aldanmayın. Yeni bir yatak satın alırken söylenen 3 ay ya da 100 gün gibi süreleri kapsayan memnuniyet garantisi ya da deneme süresi, bazı koşullara göre geçerli kılınabiliyor. Mutlaka detaylı bilgi alın, koşulları öğrenin. Satış sözleşmesinde küçük puntolarla yazan koşulları çok dikkatli okuyun. Bununla ilgili internetteki kullanıcı yorumlarını inceleyin. Bu deneme süreleri ücretsiz gibi sunuluyor ancak çoğu zaman müşteriden kullanım karşılığı bir ücret talep edilebiliyor ya da değişim zorlaştırılıyor.

Garanti Koşullarını Kontrol Edin

Bildiğiniz üzere, yataklar mağazaya girip satın alıp gidebileceğiniz ürünler değil. Genellikle firmanın servis ekibi tarafından evinize teslim edilir. Yatak size teslim edildiğinde ambalajı yırtılmış, ürün lekelenmiş ya da sürtünmeden zarar görmüş ya da taşınırken bir kenarı yırtılmışsa ürünü teslim almayın. Bu sorunların hiçbiri garantiye girmez.

Günümüzde gittikçe yatak yüksekliği (kalınlığı) arttığı için ortalama çift kişilik bir yatak 50-60 kg gelmektedir. 100 kilonun üzerinde olan çift kişilik yataklar var. Boyutu ve esnek yapısı itibariyle yatak, taşıması zor bir üründür. Yatağınızı, evinize kadar getiren servis personellerine karşı anlayışlı olun.

Ülkemizde kanunen tüm yataklar, 2 yıl üretici garantisi içerir. Çoğu üretici firma, yay karkası için 10 yıl garanti verir. Ancak bu garanti yatakta kullanılan sünger ve kumaşı kapsamaz. Satın almadan önce, garanti koşullarını araştırın. Mutlaka firma yetkilisi, müşteri hizmetleri ya da satış personelinden bu bilgileri teyit edin.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Uyku, omurgadaki kasların, bağların ve diğer yapıların tamamen gevşeyebileceği tek zamandır. Doğru yatak seçimi, iyi bir gece uykusu sağlamaya, dinç ve enerjik uyanmaya yardımcı olabilir. Yataklar, iyi bir konfor ve vücut desteği sağlamak amacıyla üretilir. Ancak seçim yapabileceğiniz o kadar çok yatak seçeneği var ki, yeni bir yatak satın almak hiç de kolay olmayabilir.


Gününüzün üçte birinin uykuda geçtiğini düşünürsek, yatak seçimi sağlık ve yaşam kalitemiz açısından çok önemlidir. Yatak, sağlığınıza yaptığınız bir yatırımdır. Bu yüzden yeni bir yatak satın alma işini, ciddiye almak gereklidir.


Tüm firmalar 'en iyi', 'en mükemmel' yatağı ürettiği iddiasıyla yataklarını pazarlasa da, herkes için ideal konfor ve destek sağlayan bir yatak yoktur. Çünkü her insanın omurga sistemi ve uyku süreci, parmak izi gibi benzersizdir. Herkes için doğru yatağı üretmek için kişiye özel yatak üretmek gerekir. Bu da mümkün değildir.


Yatak seçimi kişisel bir tercih olsa da bazı genel geçer kabul görmüş ve dikkat edilmesi gereken yatak satın alma kuralları vardır. yazımızda, yatak satın almaya karar verdiğinizde aklınızda bulundurmanız, dikkate almanız gereken ipuçlarını ve tavsiyeleri sizler için derledik.


Umarız, yatak satın alma rehberi hakkında paylaştığımız bilgiler, kendiniz için en iyi ve en doğru yatağı bulma sürecinde size yol gösterici olur.


Kendiniz için doğru yatağı bulma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Dipnotlar

'da yayınladığımız içeriklerin kaliteli, doğru, kapsamlı ve bilgilendirici olması için özen gösteririz. Bu yüzden yazılarımızdaki referanslar, uluslararası dergi yayınlarına, hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıbbi derneklere dayanmaktadır. Üçüncül referans kullanmaktan kaçınırız. okuyarak, yazılarımızın doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1. Sleep Foundation, When Should You Replace Your Mattress? Başa Dön ↩
    2. AA, 5 Yıl Kullanılan Bir Yatakta 10 Milyon Mite Yaşıyor Başa Dön ↩
    3. Statista, On what type of mattress do you sleep at home? Başa Dön ↩
    4. TRASD, Bel Ağrıları Başa Dön ↩
    5. Radwan A, Fess P, James D, Effect of different mattress designs on promoting sleep quality, pain reduction, and spinal alignment in adults with or without back pain; systematic review of controlled trials. Sleep Health. 2015; 1(4):257-67. doi: 10.1016/j.sleh.2015.08.001 Başa Dön ↩

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Yatak almanın bu kadar zor olacağını bilmiyordum.bel fıtığın var eski yatağımdan sabahları şiddetli ağrıyla uyanıyordum. Sitenizdeki bilgiler yatak seçimi yaparken çok faydalı oldu.teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatak seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında verdiğimiz bilgilerin faydalı olmasına mutlu olduk. Umarız yatağınızı sağlıkla, konforla kullanırsınız.

      Sil
  2. evlenirken yatak odası takımını aldığımız mobilyacı yatak hediye etti.biz de yatak bedavaya geldi diye sevindik. eşimle sırt ağrılarından uyuyamadık. düğün borçları olduğu için 1 yıl yatağı kullanmak zorunda kaldık. yeni evlenecek arkadaşlar önce iyi bir yatak alın. paranız yetmiyorsa baza almayın gerekirse. yatagı yere koyup uyayabilirsiniz ama bazanın içinde kuru kuru yatılmıyor.

    YanıtlaSil
  3. O kadar cok yatak markasi var ki, insan ne alacağini şaşiriyor. bence yatak satin almaya cikmadan once bütcenizi belirleyin. yoksa maaşi birakirsiniz

    YanıtlaSil
  4. Bu yazıyı okumadan yatak almayın

    YanıtlaSil
  5. Merhaba öncelikle nasılsınız? Yatak seçimi konusunda hazine gibi burası emeği geçen tüm emekçilere teşekkür ediyorum. Tüm çalışmalarınızı okumaya gayret gösteriyorum. Uzun zaman önce önemli bir markanın çift kişilik yatağını aldım çok memnun kaldım. Artık rahatsız şekilde yataktan ağrılarla kalkıyorum değiştirme vakti geldi de geçiyor. Kullandığım yatak 150-200 offset diye geçiyor. Alırken bel ağrılarımın olduğunu söylemiştim bana bu Aloe vera kokulu yatağı önerdiler ve çok memnun kaldım. Size sormak istediğim özelikle bel ve vücut ağrıları için hangi tarz ürün almalıyım. Yay tipi ve sertlik derecesi yatak modeli açısından bu arada 90 ile 95 kilo arasında gidip gelirim. Spor ile uğraşıyorum vücut geliştirme şimdiden fikirlerinizi merakla bekliyorum. Tekrardan bu güzel siteyi hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

    YanıtlaSil