Hamilelikte Yorgunluk ve Uykusuzluk İçin Ne Yapmalı?

Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra uykusuzluk ve yorgunluk sorunları yaşamayı bekliyorsunuz. Ancak birçok anne adayı, hamileliğininin ilk 3 ayında yorgunluk ve uyku sorunları yaşayabileceğini tahmin edemiyor. Herkes, gebelik sürecinde bol bol uyuyun diyor ama mide ekşimesi, bacak kralları gibi sebepler uyumayı zorlaştırabiliyor. İşte gebelikte yorgunluk ve uykusuzluk sorunlarına neden olan problemlerin üstesinden gelmek için dikkat etmeniz gerekenler ve çözüm önerileri..

Hamilelikte yorgunluk ve uykusuzluk her anne adayının keyfini kaçırır. Yorgunluk ve uykusuzluk sorununun sebepleri neler? Yorgunluk ve uykusuzluk sorunları için ne yapmalı?

Yeni annelerin, bebek doğduktan sonra uyku yoksunluğu yaşaması genel bir veridir. Ancak gebelik sürecinde yorgunluk ve uyku sorunlarının olmasını beklemiyor olabilirsiniz. Özellikle de gebeliğin ilk 3 ayında bu kadar fazla yorgunluk ve uykusuzluk yaşamayı tahmin etmemiş olabilirsiniz.


Uykuya en çok ihtiyacınız olduğu dönemde derin bir uykuya dalmak hiç de kolay değil. Ancak teselli olacaksa, yalnız olmadığınıza şüpheniz olmasın. National Institutes of Health tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hamilelikte kadınların yüzde 78'i uyku sorunları, yüzde 15'i Huzursuz Bacak Sendromu yaşıyor.

Ayrıca bakınız:

Hamilelikte rahat bir uyku pozisyonu bulma zorluğu, sık idrara çıkma ihtiyacı, mide ekşimesi, bacak krampları, burun tıkanıklığı ve sırt ağrısı gibi sebepler uyku kalitesini düşürür ve uyumayı zorlaştırır. Ancak sağlıklı bir hamilelik için iyi bir gece uykusu çekmek çok önemlidir. Uyku, beyninizin sıfırlanması, kan damarlarınızın yenilenmesi, kan şekeri seviyenizin dengelenmesi ve bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için gereklidir. Bu sebeple her gece en az 7 saat uyumanız gerekir.

Hamilelikte Uykusuzluk Probleminin Sebepleri Neler?

Hamilelikte yorgunluk ve uykusuzluk sorunları anne adaylarının kabusu olur. Peki yorgunluk ve uykusuzluk sorununun sebepleri neler?
Anne adayları hamilelikte düzenli ve kaliteli bir uykuya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar. Ancak bazen derin bir uyku çekmek hiç de kolay olmaz.

Hamilelikte derin bir uyku çekmenizi zorlaştıran ya da sabah erkenden uyanmanıza sebep olan birçok neden vardır. İşte gebelikte uykusuzluğun sebepleri:

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Sırt ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Karın rahatsızlığı
  • Bacak ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Rüya ve kabuslar
  • Stres

Hamilelikte Uykusuzluk Problemi Nasıl Çözülür?

Hamilelikte kafein içeren içeceklerin tüketimi, uykunuzu olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte kafein tüketiminde nelere dikkat etmelisiniz?
Hamilelikte kahve gibi kafein içeren içeceklerin tüketimine dikkat edin, uyumanızı zorlaştırabilir.

Gebelikten uykusuzluğun üstesinden gelmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerin başında, iyi uyku alışkanlıkları oluşturmaktır. İşte hamilelikte iyi bir gece uykusu için yapmanız gerekenler:

  • Her gece aynı saatte uyumaya çalışın.
  • Yatmadan en az bir saat önce ekran başından uzaklaşın. TV, cep telefonu ve tabletlerin ekranlarından gelen mavi ışık, melatonini bozarak, vücudun biyolojik saatinin bozulmasına sebep olur.
  • Yatmadan önce kafein içeren içeceklerden uzak durun. Kafein, kahve, çay, soda, çikolata ve bazı enerji içecekleri ve ilaçlarda bulunur. Beyni uyarır, böylece sizi uyanık hissettirir. Vücutta birkaç saat kalır, bu nedenle öğleden sonra ya da akşam üzeri kafein tüketimine son verin.
  • Rahatlamanıza yardımcı olması için yatmadan önce ılık bir duş alın veya banyo yapın. Özellikle hamileliğin erken döneminde suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin.
  • Yatmadan önce rahatlamanıza yardımcı olması için hafif egzersizler yapın.
  • Yatak odanızın sessiz ve rahat olduğundan emin olun. Kendiniz için yapmaya dikkat edin.
  • Karnınızın altında ve bacaklarınızın altında bir yastıkla yan yatarak uyuyun. Özellikle hamilelik yastıklarını tercih edin.

Hamilelikte Yorgunluk Sorununun Sebepleri Neler?

Hamilelikte daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan anne adayları, yorgunluk sorunu yaşayabilir. Gebelikte yorgunluk sorununun sebepleri neler?
Hamilelikte çok fazla enerjiye ihtiyacınız vardır. Eğer ihtiyacınız olan enerjiyi toplayamazsanız yorgun hissedersiniz.

Yorgunluk, gerçekten yorgun olmak ve çok az enerjiye sahip olmak demektir. Hamileliğin erken ve geç dönemlerinde yorgunluk hissedebilirsiniz. Hamilelikte yorgunluk sorununun sebepleri şunlardır:

  • Vücudunuz her geçen gün büyüyen bebeğinize bakmak için daha çok çalışır. Vücudunuz hamilelik hormonları üretir ve uyurken bile çok fazla enerji kullanırsınız.
  • Rahatsız olduğunuz veya tuvalete gitmek için kalkmanız gerektiği için gece uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Bu sebeple ihtiyacınız olan enerjiyi toplayamayabilirsiniz.
  • Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bacak krampları sizi geceleri uyandırabilir.
  • Hamile kalmadan öncekinden daha fazla stres hissedebilirsiniz. Stres, hayatınızda olan şeylere tepki olarak hissettiğiniz endişe, gerginlik veya baskıdır. Hamilelikte stres, sizi yorgun hissettirebilir.
  • Bakmanız gereken başka çocuklarınız ve zamanınızın çoğunu alan başka faaliyetleriniz olabilir.

Hamilelikte Daha Az Yorgun Hissetmek İçin Neler Yapmalısınız?

Hamilelikte daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan anne adayları, yorgunluk sorunu yaşayabilir. Hamilelikte daha az yorgun hissetmek için neler yapmalısınız?
Hamilelikte hafif egzersizler yapmak, enerji seviyenizi yükseltir.

Gebeliğin başlangıcından itibaren yaygın olarak görülen ve son aylarında da etkili olan yorgunluk hissi, anne adaylarına zor anlar yaşatabiliyor. Hamilelikte daha fazla yorgun hissetmeniz normaldir. Ancak basit önlemlerle daha az yorgun hissetmeniz mümkün. İşte hamilelikte yorgunluk ile başa çıkmak için yapmanız gerekenler:

  • Her gün aynı saatte yatmaya ve uyanmaya çalışın. Mümkünse gün içinde kısa şekerlemeler yapın.
  • Sağlıklı beslenin. Bazen yorgunluk demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu nedenle protein ve demir yönünden zengin besinler tüketin.
  • Gün içinde bol su için. Ama gece yatmadan birkaç saat önce su içmeye ara verin.
  • Her gün hafif egzersizler yapın. Hamilelikte aktif olmak, hareket etmek çok önemli. Düzenli hareket, sadece krampları engellemez, enerji seviyenizi de yükseltir. Hamilelik sırasında güvenli olan aktiviteler hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Gerekli olmayan veya sizi yoran aktivitelerden vazgeçin. Eşinizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan evde size yardım etmelerini ve ev işlerini yapmalarını isteyin.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Hamilelikte uykusuzluk ve yorgunluk sorunları ile karşılaşmanız normaldir. Sağlıklı beslenip, bolca dinlenerek bu sorunları aşabilirsiniz. Bu yüzden yorgunluk ve uykusuzluk sorunları endişelenecek bir durum değildir.


başlıklı yazımızda, yorgunluk ve uykusuzluk sorunlarının sebeplerini ve çözüm önerilerini sizlerle paylaştık. Alacağınız birkaç tedbirle, yorgunluk ve uykusuzluk sorunlarını azaltabilirsiniz.


Ancak hamilelikte ciddi şekilde yorgunluk ve uykusuzluk sorunu yaşıyor ve günlük yaşamınız olumsuz etkileniyorsa hemen doktorunuza başvurun.


Kendiniz ve bebeğiniz için uyku konforunuzu arttırma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Dipnotlar

'da yayınladığımız içeriklerin kaliteli, doğru, kapsamlı ve bilgilendirici olması için özen gösteririz. Bu yüzden yazılarımızdaki referanslar, uluslararası dergi yayınlarına, hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıbbi derneklere dayanmaktadır. Üçüncül referans kullanmaktan kaçınırız. okuyarak, yazılarımızın doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1. National Institutes of Health, Insomnia during pregnancy: Diagnosis and Rational Interventions Başa Dön ↩

Yorum Gönder

0 Yorumlar