Bebeklerin Rahat Bir Uyku Çekmesi İçin Altın Kurallar

Bebeklerin uyku ihtiyaçları ve uyku süreleri büyüme dönemlerine göre farklılık gösterse de sağlıklı büyüyüp gelişmeleri için gece uykusu çok önemlidir. Sağlıklı bir gelişim için bebeklikten itibaren uyku rutini oluşturmak gerekir. Belirli bir saatte bebeğinizin uyumasını ve uyanmasını sağlamalısınız. İşte bebeklerin rahat ve düzenli bir uyku alışkanlığı edinmesi için altın kurallar..

Bebeğinizin sağlıklı bir gelişim göstermesi için gece uykusu çok önemlidir. Peki bebeklerin gece rahat bir uyku çekmesi için ne yapmalı? İşte kesintisiz bir gece uykusu için altın kurallar..

Bebeğinizin gece boyunca düzenli uyumayı öğrenmesi için uyku rutini oluşturmak çok önemlidir. Yenidoğan bebekler için yaşamlarının ilk yılı, gelişimleri için uyku oldukça önemlidir. Başta beyin olmak üzere tüm organlarının yenilenmesi için yenidoğan bebeklerin düzenli uyuması şarttır. Yenidoğan bebeklerin uyku programı ilk birkaç ay boyunca yeme düzeni tarafından belirlenecektir. Ancak büyüdükçe, beslenme saatleri arasındaki zaman uzadıkça, gündüz-gece uyku düzeni programı oluşturmaya başlayabilirsiniz.


Bebeğinizin sağlıklı bir sirkadiyen ritim oluşturması yardımcı olmak için bebeğinizin gün boyunca bol miktarda gün ışığı ve uyarı almasını sağlayın. Bebekler gün içinde birkaç kez şekerlemeye ihtiyaç duyar. Ancak burada bebeğinizi fazla yormadan gece uyumasını sağlayacak kadar yorgun kılacak bir şekerleme programı yapmalısınız. Ayrıca bebeğinizin gece uyku rutinini oluşturmak için geceyi uykuyla ilişkilendirmesini sağlamalısınız.

Bebeğinize Gece Uykusu Rutini Oluşturmak İçin Altın Kurallar

Uyku vakti rutinini oluşturmak için bebeğinizi her gece aynı saatte uyutmaya özen gösterin, sakin ve sessiz bir ortam oluşturun. Peki bebeğinizin uyumasına nasıl yardımcı olabilirsiniz? Bebeklerin gece kesintisiz uyuması için ne yapmalı? Aşağıdaki uyku ritüelleri, bebeğinizin geceyi uykuyla ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır. İşte bebeklerin rahat bir uykuya dalması için altın kurallar:

    1. Ilık banyo yaptırmak
    2. Pijama giydirmek ya da kıyafetini değiştirmek
    3. Yeni bez giydirmek
    4. Badem, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak
    5. Kitap ya da masal okumak
    6. Ninni ya da şarkı söylemek
    7. Hafif müzik dinletmek
    8. Gece beslenmesi
    9. Işıkları karartmak
    10. Oda sıcaklığını biraz düşürmek
    11. Sessiz ve karanlık ortam yaratmak
    12. İyi geceler öpücüğü vermek

Ayrıca bakınız:

Bebeğinizin Emerek Uyumasını Engelleyin

Bebekler için uyku vakti rutini ve ritüelleri oluştururken yapılan en yaygın hatalardan biri, emzirilerek ya da biberonla beslenerek uykuya dalmasını sağlamaktır. Bu, bebeğinizin emzirme ile uykuyu ilişkilendirmesine sebep olur. Bu durum zamanla emzirilmeden uykuya dalmasını zorlaştırır. Bebeğinizin emzirilmeden uykuya dalmasını istiyorsanız, uykulu hale gelmeden önce emzirmeli ancak emzirilme sırasında uyuyakalmasını engellemelisiniz.

Bebeğinizi Kucakta Uyutmamaya Çalışın

Yenidoğan bebekler sallanmayı ve kucakta uyumayı rahatlatıcı bulur. Peki bebeğin uyku düzenini oluşturmak için bu yöntem doğru mu?
Pek çok bebek sallanmayı ve kucakta uyumayı rahatlatıcı bulur. Ancak bebeğinizin uyku düzenini oluşturmak istiyorsanız, kucakta sallayarak uyutmaktan kaçınmalısınız. Ve bebeğinizin yanındayken cep telefonu, tablet kullanımını kendinize sınırlandırmalısınız.

Bebeğinizin sağlıklı bir uyku alışkanlığı edinmesini istiyorsanız ilk olarak ona uygun bir uyku ortamı hazırlamalısınız. Bebeklerin birçoğu sallanarak ya da kucakta uyumayı rahatlatıcı bulur. Çünkü her bebek için en güvenli yer anne kucağıdır. Anneyle fiziksel temas kuran bebek, bu sayede kendini güvende hisseder.

Ancak bebeğinizi sallayarak ya da kucakta uyutursanız, belli bir süre sonra uyku rutinini bu şekilde geliştirecek ve uyumak için sallamanızı ya da kucağınıza almanızı bekleyecektir. Bebeğinizi kucakta sallayarak rahatlattıktan sonra tam olarak uyumadan önce yatağına yatırmanız, sağlıklı bir uyku alışkanlığı geliştirmesi için önemlidir. Bu kolay bir süreç olmasa da, bebeğinizde sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak istiyorsanız, bunun için çabalamalısınız.


Bunlar da ilginizi çekebilir:


Sonuç

Yenidoğan bebek annelerinin en büyük endişelerinden biri şüphesiz, bebeklerinin düzenli ve kesintisiz bir uyku düzeni oluşturmasını nasıl sağlayacaklarını bilememektir. Çünkü her anne çok iyi bilir ki; uyku düzeni, bebeklerin gelişimi için çok önemlidir. Bunun için bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirmelisiniz.


başlıklı yazımızda bebeğinizin uyku alışkanlığını oluşturmak ve kesintisiz bir gece uykusu çekmesi için yapmanız gereken uyku rutinlerinden bahsettik. Bu rutinler, bebeğinizin geceyi uykuyla ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır.


Ayrıca bebeğinizin sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirmesi için kendi başına uyuması için ortam hazırlamalısınız. Pek çok bebek sallanmayı ve kucakta uyumayı rahatlatıcı bulmaktadır. Ancak gece uyku alışkanlığı oluşturmak istiyorsanız, bebeğinizi uyumadan önce yatağa yatırmanız daha iyidir. Bu şekilde, gece uyandığında siz yanında olmasanız bile daha az endişelenecektir ve yardımınıza ihtiyaç duymadan uykuya dalma olasılığı daha yüksektir.


Bebeklerin arada bir düzensiz bir uyku programına dönmesi alışılmadık bir durum değildir. Unutmayın, her bebek farklıdır. Bu yüzden bebeğiniz uyku alışkanlıkları geliştirmekte zorlanıyorsa endişelenmeyin. Hekiminize başvurun.


Bebeğiniz için sağlıklı bir uyku düzeni oluşturma ve kesintisiz bir uyku ortamı sağlama yolculuğunuzda iyi şanslar!

Dipnotlar

'da yayınladığımız içeriklerin kaliteli, doğru, kapsamlı ve bilgilendirici olması için özen gösteririz. Bu yüzden yazılarımızdaki referanslar, uluslararası dergi yayınlarına, hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıbbi derneklere dayanmaktadır. Üçüncül referans kullanmaktan kaçınırız. okuyarak, yazılarımızın doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    1. A.D.A.M. Medical Encyclopedia, Bedtime habits for infants and children Başa Dön ↩
    2. YatakRehberi.com, Yenidoğan Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalı? Başa Dön ↩

Yorum Gönder

0 Yorumlar