Yenidoğan Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalı?

Yenidoğan bir bebeğin yaşamının ilk yılı, gelecek yaşamı için çok önemlidir. Bu yüzden ebeveynler olarak, her şeyine çok dikkat ederiz. Bunlardan biri de yenidoğan bebeklerin uyku düzenidir. Bazı ebeveynler, bebeğinin uyku düzeninin olmamasından şikayet eder. Peki yenidoğan bebekler günde kaç saat uyumalı? Bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı? İşte yenidoğan bebeklerin uyku düzeni ve süresi hakkında bilmeniz gerekenler..

Yenidoğan bebekler için yaşamlarının ilk yılı, uyku düzeni çok önemlidir. Yenidoğan bebekler günde kaç saat uyumalı? Uyku düzenleri nasıl olmalı?

Yenidoğan bebekler için yaşamlarının ilk yılı, uyku oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü bebeklerin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi, başta beyin olmak üzere tüm organlarının yenilenmesi için her gün düzenli uyuması şarttır. Bunun bilincinde olan ebeveynlerin en çok beklediği şey, bebeklerinin gece boyunca düzenli uyumasıdır. Ancak bazı ebeveynler yenidoğan bebeklerinin uyku ile arasının hiç iyi olmamasından şikayet eder.


Ne yapsam bebeğimi uyutmayı başaramıyorum. Saatlerce sallıyoruz ancak uyumuyor. Gece boyunca sürekli ayakta ve huysuz. Sanki bu çocukta tavşan uykusu var. Yok anam bu çocuk uyumuyor. Onu uyutayım derken, ben uyuyup kalıyorum.

Yenidoğan bebeği olan bütün ebeveynler yukarıdaki cümlelerden en az birini mutlaka söylemiştir. Aslında ebeveynlerin en büyük yanılgısı, bebeğin uyku rutinine hemen alışacağını düşünmesi. Ya da bebeklerinin uyku düzenini sağlamaya nasıl yardımcı olacaklarını öğrenmelerinin biraz zaman alması. Burada ilk olarak, yenidoğan bebeklerin günde ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu öğrenmekle başlamak faydalı olur.

Bebeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Yenidoğan bebekler için uyku çok önemlidir. Yenidoğan bebeklerin uyku düzeni, ihtiyaç duyulan uyku saati, gece ve gündüz uyku periyotları, büyüdükçe değişmektedir. İşte yenidoğan bebeklerin uyku düzeni tablosu..

0-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Yenidoğan bebekler günde 14-17 saat uykuya ihtiyaç duyar. Günlük uyku süreçleri, beslenmeye, bebek bezi değişikliklerine ve ebeveynleriyle etkileşimlerine uyum sağlamak için daha kısa zaman aralıklarına bölünür. Anne sütüyle beslenen bebeklerin genellikle daha sık aralıklarla emzirilmeleri gerekir. Biberonla beslenen bebekler ise her 2-3 saatte bir beslenmelidir. Eğer bu zaman aralıkları bebeğinizin durumuyla uyuşmuyorsa endişelenmeyin. Yenidoğan bebeklerin uyku düzeni, ilk 4 ay farklılık gösterebilir.

3-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Yenidoğan bebeklerin günlük uyku ihtiyacı 3 aydan sonra 12-15 saate düşer. Bebekler geliştikçe, uyku sürelerine uyum sağlamaya başlar. Bu dönemde bebeklerin beslenme ihtiyacı aralıkları uzadığı için daha uzun süre uykuda kalabilirler. İstisnalar olsa da, 3-6 aylık olan bebekler, gece boyunca uyumaya başlar.

6-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebekler, birçok sebeple gece sık sık uyanabilirler. Peki bebeğin uyku düzenini oluşturmak için ne yapmalı?
Bebekler, diş çıkarma, büyüme atakları, hastalık vb. sebeplerle uykudan sık sık uyanabilirler.

6 aydan itibaren bebekler, düzenli gece uykusuna başlarlar. Ancak ebeveynler ve bebekler için kesintisiz bir uyku için henüz erken. 6 ila 12 ay arasında bebekler, diş çıkarma, büyüme atakları, hastalık vb. sebeplerle gece sık sık uyanabilirler. Ancak bu süreçte bebekler gece boyunca uyumuyorsa, ebeveynler uyku süreci yöntemini değiştirmeliler.


Bunlar da ilginizi çekebilir:


Sonuç

Uyku, yenidoğan bebeklerin gelişimi için çok önemlidir. Uyku sırasında beyin, davranışlarımızın, duygularımızın ve bağışıklık sistemimizin gelişimi de dahil olmak üzere nasıl öğrendiğimiz ve büyüdüğümüzün temellerini atarak yoğun aktivite yaşar.


Bebeklikteki kötü uyku, daha sonra çocuklukta bilişsel performans, sosyal beceriler, obezite ve yaşam kalitesi ile ilgili problemlere neden olabilir.


Bebeğiniz genellikle huzursuz ederek, ağlayarak, esneyerek veya gözlerini ovarak uyumaya hazır olduklarını size bildirir. Bu mesajları, bebeklerde uyku düzenini planlamak için iyi değerlendirmelisiniz.


Gerçekçi bir hedef, bebeğinizin ilk doğum gününe ulaşana kadar gece boyunca art arda uyumasına yardımcı olmaktır. Bebeğiniz, yürümeye başladıktan sonra yavaş yavaş uyku ihtiyaçları yetişkinlere benzeyecektir.


başlıklı yazımızın bebeğinizin uyku düzenini planlamada yardımcı olacağını umarız. Eğer bebeğinizin uyku sürecini yönetmekte zorlanıyor ya da farklı davranışlar gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.


Bebeğiniz için sağlıklı bir uyku düzeni oluşturma yolculuğunuzda iyi şanslar!

Yorum Gönder

0 Yorumlar